KESJULY18

2019-03-08 09:31:14
21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα. Η πιο φθηνή και αποτελεσματική μεταρρύθμιση

21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα. Η πιο φθηνή και αποτελεσματική μεταρρύθμιση


ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ*

Αν το Υπουργείο Παιδείας θέλει πραγματικά να επιτύχει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των εκπαιδευτικών του. Το βιβλίο τού Γιουβάλ Χαράρι «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» είναι η πιο φθηνή και αποτελεσματική μεταρρύθμιση που μπορεί να επιφέρει. Αντί  το Υπουργείο Παιδείας να συγκρούεται με  τους μαθητές και τους καθηγητές για την αποτελεσματικότητα των εξετάσεων των τετραμήνων, ας χαρίσει αυτό το βιβλίο σε όλους τους εκπαιδευτικούς ή ας προτρέψει με εγκύκλιό του όλους τους εκπαιδευτικούς να διαβάσουν αυτό το βιβλίο.

Δεν πρόκειται για αστείο και δεν πήρα ποσοστά για να διαφημίσω το βιβλίο. Πιστεύω πως  ένα κράτος που θέλει να ετοιμάσει τους νέους πολίτες του για τον 21ο αιώνα, θα πρέπει να δώσει στους εκπαιδευτικούς αυτό το βιβλίο. Αν θέλει ένα κράτος να αλλάξει πραγματικά τα μυαλά και να ανοίξει τους ορίζοντες των εκπαιδευτικών του, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βάλει αυτό το βιβλίο στα σχολεία του. Πρόκειται πραγματικά για ένα βιβλίο που θέτει μπροστά μας όλες τις προκλήσεις, όλα τα προβλήματα του 21ου αιώνα, μέσα από μια παγκόσμια οπτική.

Ο Χαράρι είναι καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με ειδίκευση στην παγκόσμια ιστορία  Τα προηγούμενα δύο βιβλία του, «Sapiens: Mια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» και «Homo Deus: Mια σύντομη ιστορία του μέλλοντος», έχουν γίνει παγκόσμια μπεστ-σέλερ, με πωλήσεις πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράσεις σε περισσότερες από 45 γλώσσες. Σίγουρα και αυτό το βιβλίο θα γίνει μπεστ-σέλερ, γιατί ασχολείται με όλα τα θέματα που θα πρέπει να απασχολούν όλους τους σκεπτόμενους  πολίτες του κόσμου. 

Πραγματικά διαβάζοντας αυτό το βιβλίο διερωτάσαι: Τι διδάσκω; Πόσο ξεπερασμένα είναι αυτά που διδάσκω; Ποια σχέση έχουν με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι σε 10-20 χρόνια; Ακόμα και όταν διδάσκεις τον θεματικό κύκλο επιστήμη–τεχνολογία ως φιλόλογος αντιλαμβάνεσαι πόσο ξεπερασμένα και τετριμμένα είναι αυτά που λες διαβάζοντας όσα λέει ο Χαράρι για  την τεχνολογία της πληροφορίας σε συνδυασμό με τη βιοτεχνολογία, για τους αλγόριθμους και την τεχνητή νοημοσύνη.

Το βιβλίο ασχολείται ακόμα με τα προβλήματα της δημοκρατίας και τα όρια του καπιταλισμού (είτε θα επινοηθεί εκ νέου με νέα μορφή η δημοκρατία ή θα καταλήξουμε σε ψηφιακές δικτατορίες),  με την ασημαντότητα του σύγχρονου πολίτη που νιώθει να τον ξεπερνούν οι εξελίξεις και να μένει εκτός παιγνιδιού, με τα προβλήματα της εργασίας ή μάλλον των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «άχρηστης» τάξης πολιτών (η επικινδυνότητα να είσαι περιττός), με το πόση σημασία έχει να ελεγχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δεδομένων (το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο θα είναι τα δεδομένα, και η πολιτική θα είναι ο αγώνας για έλεγχο των δεδομένων, λέει ο Χαράρι). Το βιβλίο συζητά τα θέματα της ισότητας και της ατομικής ελευθερίας με μια εντελώς σύγχρονη ματιά, τα προβλήματα του πολιτισμού, της θρησκείας, της μετανάστευσης, του εθνικισμού και της τρομοκρατίας, όλα με επιστημονικό, αλλά και εκλαϊκευμένο τρόπο, παραθέτοντας απτά παραδείγματα στάσεων και συμπεριφορών και καταθέτοντας κάθε φορά τις εισηγήσεις ή σκέψεις του για αντιμετώπισή τους.

Κλείνω με το θέμα της εκπαίδευσης. Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει είναι η συσσώρευση πληροφοριών, λέει ο Χαράρι, και προειδοποιεί πώς «Αν αυτή η γενιά δεν διαθέτει μια συνεκτική αντίληψη για τον κόσμο, το μέλλον της ζωής θα αποφασιστεί στην τύχη».

Ίσως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αντιληφθεί επιτέλους το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στον κόσμο, να συστήσει έγκαιρα στις χώρες-μέλη της, παράλληλα με την εθνική τους ιστορία, να διδάσκουν την παγκόσμια ιστορία του «Sapiens» ή τα «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα».

*Φιλόλογος

Σημείωση: Και βέβαια οι εκπαιδευτικοί είναι ένα μόνο κομμάτι που αφορά τη μεταρρύθμιση και είναι αυτονόητο ότι αυτοί που πρώτοι  πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο είναι οι πολιτικοί, για να αντιληφθούν τι έχουν να διαχειριστούν στο άμεσο μέλλον.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016