KESJULY18

2019-03-06 17:41:50
Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στο έργο “INFORM”

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στο έργο “INFORM”


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο “INFORM, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δικαιοσύνη, 2014-2020», με στόχο την παροχή περιεκτικής και διεπιστημονικής κατανόησης του νέου νόμου περί Προστασίας Δεδομένων (εξασφαλίζοντας προστασία προσωπικών δεδομένων) δια μέσου της ανάπτυξης υψηλών ποιοτικών εκπαιδευτικών υλικών, εκπαιδευμένων εκπαιδευτών στον συγκεκριμένο τομέα σε όλα τα κράτη μέλη και της δημιουργίας μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης (e-Learning).

Οι αναλυτικές δραστηριότητες του διαδικτυακού προγράμματος INFORM θα εξετάσουν την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, προκειμένου να ενισχύσουν την εμπειρογνωμοσύνη των επαγγελματιών, ειδικότερα όσον αφορά δικαστές και δικηγόρους. Σχετικές μελέτες αναφέρουν ότι υπάρχει μια γενική έλλειψη επαρκούς γνώσης και κατάρτισης σχετικά με την νομοθεσία της Ε.Ε. Αυτό καθιστά την ανάγκη να διασφαλιστεί το ότι τα δικαστικά συστήματα γνωρίζουν και είναι έτοιμα να παρέχουν επαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το έργο INFORM έχει ως στόχο:

-  να συμβάλει στην αποτελεσματική και συνεκτική εφαρμογή του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR)

-  να διευκολύνει την υλοποίηση και την πρακτική εφαρμογή της οδηγίας 2016/680

-  να δημιουργήσει ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και μεθοδολογίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των δικαστών, των νομικών λειτουργών και του δικαστικού προσωπικού

-  να εκπαιδεύσει εκπαιδευτές από όλα τα κράτη μέλη ώστε να γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο

-  να αναπτύξει διαδραστικό διαδικτυακό πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης βασισμένο σε πρακτικό προσανατολισμό για τους δικαστές, τους νομικούς λειτουργούς και το δικαστικό προσωπικό με στόχο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

-   να βελτιώσει τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις νοοτροπίες των ομάδων στόχων για τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων (Data Protection Legislation)

-          να ενισχυθεί το δικαίωμα των υποκειμένων των δεδομένων (Data Subjects) περί την προστασία των δεδομένων τους.

Συγκεκριμένα, το Ερευνητικό Εργαστήριο SEIT του Τμήματος Πληροφορικής (Software Engineering and Internet Technologies Laboratory) συμμετέχει ως τεχνολογικός εταίρος στο ερευνητικό πρόγραμμα INFORM. Στο έργο συμμετέχει και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το έργο περιλαμβάνει συνολικά 9 εταίρους από 9 χώρες: Πολώνια, Ιταλία, Γάλλια, Βουλγαρία, Γερμάνια, Κύπρο, Ολλανδία, Τσεχία και Σλοβακία. Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων 5 Πακέτα Εργασίας έχουν υλοποιηθεί, καθώς και 6 εργαστήρια: το πρώτο στη Γερμάνια, το δεύτερο στην Βουλγαρία, το τρίτο στην Τσεχία, το τέταρτο στην Ολλανδία, το πέμπτο στην Πολωνία και το τελευταίο στην Σλοβακία.

Το εν λόγω έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, με συντονιστή τον οργανισμό Law Internet Foundation της Βουλγαρίας με συνολικό προϋπολογισμό €697,356, από τα οποία €66,415 αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Εργαστήριο SEIT είναι ο Καθηγητής Γιώργος Α. Παπαδόπουλος και του Τμήματος Νομικής, ο Καθηγητής Νικήτας Χατζημιχαήλ. Το έργο διανύει την τελική φάση εργασιών και σύντομα θα πραγματοποιηθεί το INFORM Final Conference στην Σόφια της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου 2019. Το SEIT επικεντρώθηκε στην σχεδίαση και ανάπτυξη της πλατφόρμας ψηφιακής εκπαίδευσης (e-learning).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο:

Ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος: http://informproject.eu/  

INFORM e-Learning πλατφόρμα: https://www.elearning-informproject.eu/

INFORM Facebook page: https://www.facebook.com/INFORMEUproject/

* Η τρέχουσα δημοσίευση δημιουργείται στο πλαίσιο του έργου "Εισαγωγή του συστήματος προστασίας δεδομένων στο δικαστικό σύστημα" (INFORM). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Justice της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020) στο πλαίσιο της σύμβασης επιδότησης αριθ. 763866. Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχει.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016