KESJULY18

2019-02-23 11:11:30
Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι και στην Κύπρο

Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι και στην Κύπρο


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α ΠΟΛΗ*

Στις 11 Φεβρουαρίου 2019 η έγκριτη ηλεκτρονική εφημερίδα Paideia News δημοσίευσε αποκαλυπτική έρευνα η οποία περιγράφει δραματικά τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι της Βουλγαρίας, λόγω της νοσηρότητας του επαγγέλματος. Σταχυολογούμε τα ακόλουθα αποκαλυπτικά δεδομένα από την έρευνα , που αποκαλύπτουν το ανθυγιεινό του διδασκαλικού επαγγέλματος.

 1. Οι δάσκαλοι έχουν κατά μέσο όρο έξι συμπτώματα που σχετίζονται με προβλήματα υγείας, με το 35% των ερωτηθέντων εκπαιδευτικών να απουσιάζουν από την εργασία εξαιτίας αυτών.
 2. Τα πιο συχνά συμπτώματα για θέματα υγείας, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στο άγχος, είναι οι πόνοι στα οστά, στους μύες και τις αρθρώσεις, για τους οποίους παραπονιέται τουλάχιστον το 50% του συνόλου των ερωτηθέντων δασκάλων.
 3. Το 48% διαμαρτύρεται για  υψηλό άγχος και το 38% για πόνους στην πλάτη. Το 36% έχει προβλήματα με ζάλη και ένας στους τρεις δασκάλους παραπονιέται για πόνο στην καρδιά, καθώς και για έντονους πονοκεφάλους.
 4. η γήρανση των δασκάλων που είναι εν ενεργεία "πυροδοτεί" μία σειρά από αλλαγές στις αντοχές τους και την καθημερινή τους δραστηριότητα. Αλλαγές στο μυοσκελετικό σύστημα, το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, υποχώρηση της οξύτητας των αισθήσεων (π.χ. ακοή ή όραση)
 5. Το ποσοστό των εκπαιδευτικών με χρόνιες ασθένειες αυξάνεται και τα εργατικά συνδικάτα καλούν το υπουργείο Παιδεία και Επιστημών να προχωρήσει σε ένα σύστημα αναδιοργάνωσης του τομέα.
 6. Το 25% των εκπαιδευτικών αναφέρουν την εμφάνιση συγκρούσεων και προβλημάτων στις οικογένειές τους, που σχετίζονται άμεσα με το φόρτο εργασίας τους.

Τα ίδια και χειρότερα στην Κύπρο

Στις 29 Ιανουαρίου 2019 αναρτήθηκε στο Paideia News Έκθεση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για  τους έκτακτους διορισμούς εκπαιδευτικών σε θέση αντικαταστάτη για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2018. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των διορισμών αφορά αντικατάσταση δασκάλων με πολυήμερες άδειες ασθενείας, τα συντριπτικά δεδομένα των αριθμών έμμεσα φανερώνουν τα αυξημένα προβλήματα υγείας των δασκάλων στην Κύπρο.

Αναλυτικά:

 1. Μεταξύ 16 Απριλίου 2018 και 20 Ιουνίου 2018 έγιναν 1120 διορισμοί αντικαταστατών για αναπλήρωση εκπαιδευτικών στο σύνολο των κλάδων της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των αντικαταστάσεων αφορά απουσίες για λόγους υγείας.
 2. Το γεγονός ότι ένα ποσοστό 20% έως 25% των εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης χρειάστηκε να παραμείνει εκτός εργασίας για μια εβδομάδα μέσα σε διάστημα δύο μηνών αποτελεί συντριπτική απόδειξη της ευάλωτης υγείας των μάχιμων εκπαιδευτικών
 3. Δεδομένου ότι στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα υπάρχουν 44 εργάσιμες μέρες,  κατά μέσο όρο αρχίζουν 25 αντικαταστάσεις κάθε εργάσιμη μέρα. Κάθε μέρα 25 εκπαιδευτικοί έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου καθηλώνονται για μια εβδομάδα στο σπίτι.
 4. Μια ολόκληρη στρατιά αντικαταστατών υποστηρίζει τη λειτουργία της Δημοτικής Εκπαίδευσης.  Χωρίς τους αντικαταστάτες η λειτουργία των Σχολείων Θα ήταν προβληματική.
 5. Μόνο στον κλάδο των δασκάλων απασχολήθηκαν συνολικά 318 αντικαταστάτες καλύπτοντας μέσα στην περίοδο 16/4/2018 έως 20/06/2018 έκαστος  2,36 αντικαταστάσεις κατά μέσο όρο.
 6. Κατ’ αναλογία παρόμοια είναι η κατάσταση στους υπόλοιπους κλάδους που είναι πληθυσμιακά μικρότεροι. Έχουμε:
 7. Νηπιαγωγοί: 156 αντικαταστάσεις που καλύφθηκαν από 53 αντικαταστάτριες. Αναλογία 2,94 αντικαταστάσεις ανά αντικαταστάτρια και 3,54 νέες αντικαταστάσεις ανά εργάσιμη ημέρα.
 8. Ειδική Εκπαίδευση κλάδος Ειδικών Μαθησιακών, Νοητικών, Λειτουργ. και Προσαρμ. Δυσκολιών: 135 αντικαταστάσεις που καλύφθηκαν από 43 αντικαταστάτες της ειδικότητας. Αναλογία 3,14 αντικαταστάσεις ανά αντικαταστάτη και 3,07 νέες αντικαταστάσεις ανά εργάσιμη ημέρα.
 9. Ειδική Εκπαίδευση κλάδος Λογοθεραπευτών: 71 αντικαταστάσεις που καλύφθηκαν από 14 αντικαταστάτες/τριες λογοθεραπευτές. Αναλογία 5,07 αντικαταστάσεις ανά αντικαταστάτη/τρια και 3,07 νέες αντικαταστάσεις ανά εργάσιμη ημέρα.
 10. Ειδική Γυμναστική, Εργοθεραπεία, Φυσιοθεραπεία: 6 αντικαταστάσεις που καλύφθηκαν από 5 αντικαταστάτες
 11. Στους πιο πάνω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι άδειες ασθενείας διάρκειας μέχρι 3 ήμερες για τις οποίες δεν διορίζονται αντικαταστάτες. Με αυτές οι πιο πάνω αριθμοί πρέπει να διπλασιάζονται.

Αντικατάσταση γένους θηλυκού και ετών 30-35

1. Στον κατάλογο της ΕΕΥ παρελαύνουν συνολικά 433 ονόματα αντικαταστατών από τους οποίους μόνο το 11,1% είναι άντρες και αντίστοιχα 88,9% γυναίκες. Κατά κλάδο έχουμε την ακόλουθη αναλογία:

Κλάδος

Άντρες αντικαταστάτες

Γυναίκες αντικαταστάτριες

Αριθμός

Ποσοστό %

Αριθμός

Ποσοστό %

Δάσκαλοι

42

13,21

276

86,79

Νηπιαγωγοί

0

0

53

100

Λογοθεραπευτές

1

7,14

13

92,86

Ειδ. Δυσκολιών

4

9,3

39

90,7

Άλλοι [ Ειδ. Εκπ.

1

20

4

80

Σύνολο Ευρύτερης Δημοτικής Εκπαίδευση

48

11,09

385

88,91

1. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το διδασκαλικό επάγγελμα ελάχιστα ελκύει τους άντρες που θέλουν να σταδιοδρομήσουν σε επάγγελμα λευκού κολλάρου. Το επάγγελμα υποβαθμίστηκε και ήδη σε άλλες χώρες υπάρχει έλλειψη δασκάλων γιατί ελάχιστοι το επιλέγουν, ιδίως άντρες…

Επίλογος

Η κατάργηση των προνομίων που η παλαιότερη γενιά των εκπαιδευτικών έχαιρε ( άμεση εργοδότηση, γενναιόδωρο επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων κλπ ) θα δώσει την χαρακτηριστική βολή στη Δημοτική Εκπαίδευση. Στη ζωή ότι δίνεις παίρνεις. Τι μπορείς άραγε να περιμένεις από τη νέα γενιά των εκπαιδευτικών που βιώνει την μακροχρόνια ανεργία, την υποαπασχόληση, την εργοδότηση με αγορά υπηρεσιών με €500   για οκτώ μήνες το χρόνο και την ανασφάλεια και σε μια δεκαετία από σήμερα κακή υγεία….Εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός. Η αποδόμηση του δημόσιου σχολείου προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης με εισαγωγή φτηνού διδακτικού προσωπικού από την Ελλάδα…

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017 - 2020


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Πρόδρομος Κυριάκου
Sat February 23, 2019, 17:49:18
Πολύ ωραίο και τολμηρό άρθρo! Και μάλιστα σε μια περίοδο που ακούγεται το πονηρό και ύποπτο σύνθημα, η ύποπτη θέση τελοσπάντων "Μα τι να κάνουμε, αυτή είναι η δουλειά μας!" Αν είναι δυνατόν! Προσποιούνται, υποκρίνονται κάποιοι πως δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα τα πράγματα, ενώ θα μπορούσαν να είναι!
Ας ελπίσουμε, έστω και την υστάτη, θα γίνουν σοφότερες σκέψεις για το καλό και των εκπαιδευτικών αλλά και της ίδιας της Εκπαίδευσης! Κι εννοώ και την ιδιωτική Εκπαίδευση, γιατί αν πληγεί η Δημόσια Εκπαίδευση, αναπόδραστα μάλλον θα πληγεί και η ιδιωτική Εκπαίδευση!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016