KESJULY18

2019-02-19 09:14:59
Ο ΠτΔ προήδρευσε συνεδρίας Άτυπου Υπουργικού με συμμετοχή νέων από Λύκεια, Πανεπιστήμια και Νέων

Ο ΠτΔ προήδρευσε συνεδρίας Άτυπου Υπουργικού με συμμετοχή νέων από Λύκεια, Πανεπιστήμια και Νέων


Η μεγάλη σημασία της συμβολής των νέων στα κοινά τονίστηκε κατά την αποψινή συνεδρία του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων από Λύκεια, Πανεπιστήμια και Οργανώσεις Νεολαίας, και η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με την εκδήλωση δίδεται η ευκαιρία «να ακούσουμε τους νέους, να ακούσουμε τι θα μας πουν, να προβληματιστούμε μαζί και μέσα από τις εισηγήσεις που θα ακουστούν βεβαίως θα μπορεί να χαραχτούν πολιτικές που άπτονται άμεσα του μέλλοντος, αλλά και γενικότερα της πολιτικής ζωής του τόπου. Ξέρω ότι η ενεργός συμμετοχή των νέων στην πολιτική είναι ίσως το σημαντικότερο που πρέπει να επιδιώκει κάθε Κυβέρνηση, προκειμένου να έχει ενεργούς πολίτες. Και πραγματικά ενεργούς πολίτες οι οποίοι όχι απλά να ενδιαφέρονται για το δικό τους μέλλον, προσωπικά και ατομικά, αλλά το μέλλον της πατρίδας μας, της πορείας της, των μειονεξιών των ελλειμμάτων στα θέματα πολιτικής, είτε αφορούν τους νέους είτε αφορούν τον οποιονδήποτε, και των παραλείψεων μας διότι κανένας δεν είναι αλάνθαστος».

Παρουσιάζοντας την εθνική στρατηγική για την πάταξη της διαφθοράς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέοι του σήμερα μεγαλώνοντας στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον και βιώνοντας τη σημερινή καθημερινότητα στην οποία είναι έκδηλα τα φαινόμενα διαφθοράς, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν τους πολίτες του ‘αύριο’ που δεν θα επιτρέψουν τη διαιώνιση του εν λόγω φαινομένου.

Είναι παραδεκτό ότι το πολυδιάστατο κόστος της διαφθοράς πλήττει τη δημοκρατία, επηρεάζει αρνητικά όλους τους πολίτες με επίκεντρο τους κοινωνικά ασθενέστερους, αυξάνει τη φτώχεια και εμποδίζει σημαντικά την ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, έχει προχωρήσει στον καταρτισμό της εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου του 2017.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οριζόντιο σχέδιο, που είναι το πρώτο σχέδιο, το οποίο έχει καταρτιστεί για την έναρξη υλοποίησης της στρατηγικής, είναι στη βάση των πυλώνων που καθορίζονται στην εθνική στρατηγική.

Με το σχέδιο αυτό προωθείται η σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Το νομοσχέδιο θα είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη του συνεδρία.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας για την οικονομική ανάπτυξη μέσω της στήριξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νέους αυτή η ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι προωθείται νέο σύστημα στη διακυβέρνηση «σε μια προσπάθεια να αξιοποιούμε την εξειδικευμένη γνώση.

Η Κυβέρνηση έχει τις σωστές εισηγήσεις από τους σωστούς ανθρώπους και λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Έχει συσταθεί και λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας με επικεφαλής τον δρα Φίλιππο Πατσαλή και έχει διοριστεί ο Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Κόκκινος, έχει προσδιοριστεί ένας καινούριος ρόλος για το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και είναι στις προθέσεις μας η υλοποίηση εντός του 2019 της σύστασης εξειδικευμένου Υφυπουργείου για τα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, έρευνας και καινοτομίας».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στη «χρηματοδότηση της έρευνας, των ερευνητικών και πανεπιστημιακών υποδομών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όπου έχουμε διαθέσει κονδύλια 400 εκ. ευρώ για στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των δύο δημοσίων πανεπιστημίων και για την ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και των δύο κέντρων Αριστείας, υλοποιώντας μια κοινωνική πολιτική που έχουμε καθιερώσει ότι, για κάθε ένα ευρώ που εξασφαλίζουμε από ερευνητικά προγράμματα από ευρωπαϊκούς πόρους, το κράτος θα ενισχύει (αυτό το πρόγραμμα) με αντίστοιχο ποσό».

Εξαιρετικά σημαντική θεωρούμε τη στήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πιθανόν τέλος του Μάρτη θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πολιτική προς τη στήριξη αυτών των πανεπιστημίων. Η Λευκωσία έχει ήδη μετατραπεί σε μια δυναμική πανεπιστημιούπολη. Οι προοπτικές είναι τεράστιες και θέλουμε να τις ενισχύσουμε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στα σχέδια του Υπουργείου του για τη  νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ επιτυχημένα και «αφορούν ουσιαστικά νέους και γυναίκες που θέλουν να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση. Το πρώτο σχέδιο προκηρύχθηκε το 2015 όπου είχαμε λάβει 288 αιτήσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα και 117 αιτήσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Αφορά σε νέους 20 ως 40 ετών και στην περίπτωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αφορά γυναίκες ηλικίας 18 ως 55 ετών.

Στη δεύτερη προκήρυξη που ολοκληρώθηκε το 2018 λάβαμε 550 αιτήσεις για τη νεανική και 280 για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε με τη σειρά της στα σχέδια κατάρτισης ή και επιδοτούμενης απασχόλησης με έμφαση στα προγράμματα που αφορούν τους νέους.

Όπως είπε η κα Υπουργός αυτά τα σχέδια «χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ που αφορά επιδότηση για προγράμματα για ανέργους. Μέχρι τώρα έχουν αντληθεί πέραν των 120 εκ. ευρώ για προγράμματα και σχέδια για νέους και ανθρώπινο δυναμικό που δεν είναι στην απασχόληση.

Αναφερόμενος στην εθνική στρατηγική για τη νεολαία, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τόσο το Υπουργείο όσο και ο Οργανισμός Νεολαίας, παίρνοντας τα μηνύματα των καιρών που αφορούν στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και στον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι νέοι μας, έχουν προχωρήσει το 2017 στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία και η οποία αφορά νέους ηλικίας 14 μέχρι 35 ετών. Αυτή η στρατηγική ήταν αποτέλεσμα συλλογικού διαλόγου.

Η στρατηγική αυτή θεσμοθετεί τη συμμετοχή των ίδιων των νέων στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της πορείας τους. Το σχέδιο είναι πενταετές και αφορά το 2017-2022.

Πεδία δράσης του σχεδίου, το οποίο έχει ως βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία, είναι η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική ενσωμάτωση, η συμμετοχή, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η υγεία και ευεξία των νέων μας, ο εθελοντισμός, οι νέοι και ο κόσμος, η δημιουργικότητα και ο πολιτισμός.

Όραμα μας είναι η ενδυνάμωση των νέων, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους για το καλό των ιδίων και της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, αναφερόμενος στις ευκαιρίες απασχόλησης για νέους στον αγροτικό τομέα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η  γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η ανάγκη ανανέωσής του αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσφατα, αυτό το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω κα Νατάσα Πηλείδου, αναφερόμενη στις προοπτικές των ναυτιλιακών επαγγελμάτων είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και τον εντέκατο στον κόσμο. Πάνω από 1,000 πλοία έχουν την κυπριακή σημαία. Έχουμε ολοκληρωμένο φάσμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, πέραν των 200 εταιρειών εντάσσονται στο φορολογικό μας σύστημα και άλλες τόσες σε τομείς που συμπληρώνουν τη ναυτιλία. Είμαστε το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα στον κόσμο».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, αναφερόμενος στην προαγωγή του αθλητισμού στην Εθνική Φρουρά είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αθλητισμός στην Εθνική Φρουρά θα εξυπηρετήσει τον σκοπό της αντιμετώπισης της φυγοστρατίας. Στρατηγικός μας στόχος είναι η ενίσχυση των διευκολύνσεων, αλλά αυτό να αφορά όχι μόνο τους αθλητές καριέρας, αλλά και τους υπόλοιπους νέους μας. Υπάρχουν δράσεις που ακολουθούμε για στήριξη του στρατιωτικού αθλητισμού, όπως είναι το Πρωτόκολλο με ΚΟΑ για να δίδεται η κατεύθυνση για τους αθλητές καριέρας».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, αναφερόμενος στο θέμα του μηχανισμού ανταλλαγής πληροφόρησης μεταξύ πολιτών και Υφυπουργείου Τουρισμού, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα από τα βασικότερα στοιχεία του τουρισμού είναι η διασφάλιση της ποιότητας και ο μοναδικός τρόπος γι’ αυτό είναι η συνεχής επικοινωνία με τον επισκέπτη. Ανέκαθεν υπήρχαν αυτές οι πλατφόρμες πληροφόρησης για το προϊόν της Κύπρου και για χειρισμό παραπόνων, ιδιαίτερα για τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα καταλύματα, για την τιμολογιακή τους πολιτική, για την προσβασιμότητα, την ασφάλεια και την καθαριότητα των παραλιών μας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος στα θέματα μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και από τις λίγες στον κόσμο που δεν έχει ΓεΣΥ. Υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση στις Υπηρεσίες υγείας. Σήμερα καθορίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες του ασθενή και όχι από τις ιατρικές του ανάγκες.

Με το ΓεΣΥ επιδιώκουμε ακριβώς την ενοποίηση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και το ΓεΣΥ βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της καθολικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Θα συνεισφέρουμε όσοι έχουμε εισοδήματα, αλλά όλος ο πληθυσμός της Κύπρου θα έχει δωρεάν πρόσβαση στις Υπηρεσίες υγείας. Σημαντικός πυλώνας είναι η ελεύθερη επιλογή σε κάθε σημείο επαφής με το σύστημα, δηλαδή ο ασθενής να επιλέγει σε ποιον γιατρό θα αποταθεί.

Μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Μέχρι σήμερα η διοίκηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων γίνεται από το Υπουργείο Υγείας. Από την 1η Ιανουαρίου 2019, η διοικητική και οικονομική τους εποπτεία έχε περιέλθει κάτω από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό δίνει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και άρει τους περιορισμούς που υπήρχαν με το να είναι κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας τα νοσηλευτήρια».

Πρόσθεσε ότι «έχουν ήδη προσληφθεί τα διοικητικά στελέχη, ενώ χθες προκηρύχθηκαν 300 νέες θέσεις για τα νοσηλευτήρια, για γιατρούς, νοσηλευτές» και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας.

Μιλώντας στη συνεδρία η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδη, αναφερόμενη στο θέμα της οδικής ασφάλειας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Πολιτεία έχει θεσπίσει νομοθεσία για το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και από το οποίο εκπονείται το στρατηγικό σχέδιο που στη συνέχεια υλοποιείται».

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους νέους, ότι «ανεξάρτητα με τον κλάδο σπουδών που επιλέξετε να ακολουθήσετε, την ευτυχία την καθορίζει η καθημερινότητα και την καθημερινότητα την καθορίζει σε μεγάλο βαθμό η τοπική Αρχή στην οποία ζείτε».
Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016