KESJULY18

2019-02-05 10:57:37
Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα: «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Διδάσκοντας τη Γραμματική και το Συντακτικό»

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα: «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Διδάσκοντας τη Γραμματική και το Συντακτικό»


Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα: «Αρχαία Ελληνικά. Διδάσκοντας τη Γραμματική και το Συντακτικό». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία και απευθυνόταν σε Φιλολόγους Γυμνασίων, Λυκείων και Εσπερινών Γυμνασίων. Απώτερος σκοπός της Ημερίδας ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των Φιλολόγων ως προς τη διδασκαλία του αρχαιοελληνικού κειμένου, σύμφωνα και με τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις, στο πλαίσιο των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας. Η δημιουργική προσέγγιση των γραπτών μνημείων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στη διδακτική πράξη οδηγεί σε μια πραγματικά γόνιμη επαφή με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και αναδεικνύει τη διαχρονικότητα ιδεών, αξιών, πρακτικών και αισθητικών αντιλήψεων. Η αθρόα προσέλευση των φιλολόγων επέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού κόσμου για τέτοιου είδους εργαστηριακές επιμορφώσεις, όπως και τη θέλησή τους για ενδυνάμωση.

Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανός Δ. Λούης, και η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου - Ευριπίδου. Η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, εκφώνησε τον χαιρετισμό του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Μέσα από τον χαιρετισμό του, ο Δρ Κυπριανός Δ. Λούης τόνισε τη σπουδαιότητα της πραγματοποίησης τέτοιου είδους επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση των Φιλολόγων σε καλές πρακτικές διδασκαλίας του αρχαιοελληνικού κειμένου. Η Γραμματική και το Συντακτικό λειτουργούν επιβοηθητικά για τη μύηση των μαθητών και μαθητριών στον αρχαίο ελληνικό λόγο, ώστε να αντιλαμβάνονται τη λειτουργική αλλά και την αισθητική πληρότητα των κειμένων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Ανέφερε, επίσης, ότι η στοχευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αποσκοπεί στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσω της ποιοτικής διδασκαλίας και μάθησης. Η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων αποτελεί κύρια επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ως συνέχεια και των εμφάσεων των προηγούμενων ετών.

Η Δρ Έλενα Χατζηκακού, Πρώτη Λειτουργός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, εκφώνησε τον χαιρετισμό εκ μέρους της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Μέσα από τον χαιρετισμό της, η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου ανέφερε ότι η Ημερίδα «Αρχαία Ελληνικά. Διδάσκοντας τη Γραμματική και το Συντακτικό» συνεισφέρει στη συνεχιζόμενη προσπάθεια των τελευταίων ετών για υποστήριξη των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με τη διδασκαλία του σημαντικού αυτού γλωσσικού μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών με εμβάθυνση στις  τεχνικές και στρατηγικές διδασκαλίας της γραμματικής και της σύνταξης του αρχαιοελληνικού λόγου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη των εκπαιδευτικών στις επιμέρους πτυχές του Μαθήματος, αποφάσισαν να προσφέρουν εξειδικευμένη υποστήριξη, καλώντας εισηγητές, οι οποίοι προσφέρουν την πολύτιμη αρωγή και τις γνώσεις τους στο πλαίσιο της εφαρμογής των Δεικτών και της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Α. Ξενής, Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Μεθοδολογία διδασκαλίας της σύνταξης». Η κ. Τριανταφυλλιά Γιάννου, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε την εισήγηση «Η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας: Ζητούμενα και προϋποθέσεις για την ανανέωση της διδακτικής μεθόδου».

Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν δημιουργικά σε εργαστήρια με τους διακεκριμένους εισηγητές: τον κ. Γεώργιο Α. Ξενή, στο Εργαστήριο 1 με το θέμα: «Επιλεγμένα συντακτικά φαινόμενα: Επικαιροποίηση γνώσεων και διδακτική μεθοδολογία», την κ. Τριανταφυλλιά Γιάννου στο Εργαστήριο 2 με το θέμα: «Η διδασκαλία της γραμματικής και του λεξιλογίου στο Γυμνάσιο και στην Α΄ Λυκείου: Παραδείγματα εναλλακτικών προσεγγίσεων» και την κ. Αγγελική Μάρκογλου, Διδάκτορα Διδακτικής Μεθοδολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδική Επιστήμονα στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Εργαστήριο 3 με το θέμα: «Παιγνιώδεις προσεγγίσεις διδασκαλίας στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας από το πρωτότυπο».

Στο τέλος, ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια και ολοκλήρωση των εργασιών της Ημερίδας. Τον συντονισμό είχε η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων.

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα: «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. Διδάσκοντας τη Γραμματική και το Συντακτικό»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016