KESJULY18

2019-01-24 20:01:45
Αρχική θέση της ΑΚίΔΑ για την Πρόταση του ΥΠΠ για Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή

Αρχική θέση της ΑΚίΔΑ για την Πρόταση του ΥΠΠ για Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών  ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Αρχικά είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί πως στη διαμόρφωση της Πρότασης δεν έγινε καμιά συνεισφορά απόψεων και θέσεων της ΠΟΕΔ.

Τίθενται σοβαροί, προβληματισμοί σε σχέση με την φιλοσοφία του σχεδίου, τη Γραφειοκρατία, το γεγονός ότι εισάγεται η αξιολόγηση από την Προδημοτική, πράγμα που εντείνει τη σχολιοποίηση, καθώς και βαθμολογία στην Ε΄ και Στ΄ τάξη. Επιπλέον, δεν έχει τεθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για τον επιβεβλημένο θεσμικό διάλογο.

Η ΑΚίΔΑ επισημαίνει την αναγκαιότητα όπως στην πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων η Επίσημη Πλευρά:

 • αναλύσει τη φιλοσοφία της Πρότασης της,
 • ορίσει σε συνεννόηση με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις επαρκές  χρονοδιάγραμμα για τον διάλογο,
 • διαβεβαιώσει πως θα δοθεί επαρκής χρόνο για τη διαπραγμάτευση όλων των εργασιακών ζητημάτων που η Πρόταση δημιουργεί.

Συγκεκριμένα η ΑΚίΔΑ καταγράφει, σε πρώτο στάδιο, τους πιο κάτω προβληματισμούς και αρχικές θέσεις για την πρόταση του ΥΠΠ:

 • Το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την όλη λειτουργία του σχολείου, επιβαρυντικό ως προς το καθηκοντολόγιο του εκπαιδευτικού και τη ζωή του μαθητή τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Συνακόλουθα και για τη ζωή ευρύτερα της οικογένειας.
 • Η πρόταση ενισχύει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους μαθητές κατ’  αντίθεση της παιδοκεντρικής προσέγγισης που πρέπει να χαρακτηρίζει τη μαθησιακή δραστηριότητα αλλά και γενικά τη ζωή του μαθητή στο σχολείο, συνεπώς σκοτώνει την παιδικότητα και το κέφι και τη χαρά της μάθησης. Είναι, επιπλέον, ξεκάθαρο πως αυτό θα επιβαρύνει και την οικογενειακή ζωή. Αυτό επιβάλλεται να συζητηθεί εξαντλητικά, αναλυτικά και με στόχο να το αντιληφθούν στην ηγεσία των Οργανωμένων Γονιών. Είναι υποχρέωση τους απέναντι στις χιλιάδες οικογενειών των μαθητών.
 • Στην επίκληση της αναγκαιότητας για ενημέρωση της επόμενης βαθμίδας στην οποία θα φοιτήσει το παιδί, αυτή πέφτει στο κενό αφού καμιά προεργασία δε γίνεται από πλευράς ΜΕ να υποδέχεται το μαθητή της Α΄ Γυμνασίου με ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας, που να τον εντάσσει σε οικείο μαθησιακό κλίμα. Συνεπώς η βαθμολογία το μόνο που επιτυγχάνει είναι η κατηγοριοποίηση των παιδιών σε αδύνατα, μέτρια και άριστα. Είναι εδώ που ενδείκνυται η ενιαία πολιτική για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο μέσα από πρακτικές που θα αλλάξουν το μαθησιακό περιβάλλον στο Γυμνάσιο.
 • Έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που κρίσιμα ζητούμενα για τη ζωή του μαθητή, όπως, ανάμεσα σε άλλα, της αντιμετώπισης αποκλίνουσας συμπεριφοράς, της στήριξης των παιδιών με αναπηρία, της ενσωμάτωσης των παιδιών της Ειδικής Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση, της ολοκλήρωσης των ΑΠ, δεν απαντήθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν.
 • Είναι απόλυτα αναγκαίο να επισημανθεί πως έρχεται σε αντίθεση με τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα της σχολικής ζωής αλλά και της μαθησιακής δραστηριότητας.
 • Ενώ το ζήτημα των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας είναι ακόμα ρευστό, η αξιολόγηση διασυνδέεται άμεσα με αυτούς.
 • Είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικό. Απαιτεί αφενός πολύ χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για τη διενέργεια της αξιολόγησης και την αποτύπωση των αποτελεσμάτων της, αφαιρεί αφετέρου χρόνο από τη διαχείριση της ανθρώπινης διάστασης της ζωής στην τάξη και στο σχολείο.
 • Είναι μηδενιστικό, αφού ανακαλύπτει επιχειρηματολογία για μη ύπαρξη οργανωμένης αξιολόγησης τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Νηπιαγωγείο, κάτι που φυσικά δεν υφίσταται.
 • Δεν προνοείται πουθενά μηχανισμός και δομή για στήριξη των μαθητών ως απόρροια της διαμορφωτικής αξιολόγησης.
 • Για ακόμα μια φορά, η προσπάθεια εισαγωγής καινοτομιών παραβλέπει τη μεγάλη αναγκαιότητα μείωσης της διδακτέας ύλης, η οποία, να σημειωθεί, διογκώνεται συνεχώς, σε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης.
 • Συναφές με αυτό είναι η ανυπαρξία χρόνου για επαναφορά θεματικών μετά τη διαμορφωτική αξιολόγηση με στόχο την κάλυψη αδυναμιών, αφού ο ετήσιος διδακτικός χρόνος μόλις και αρκεί για να καλύπτεται η υποχρεωτική διδακτέα ύλη.
 • Συστήνεται η διαφοροποίηση της διδασκαλίας μετά τη διαμορφωτική αξιολόγηση, κάτι που είναι ανεδαφικό λαμβανομένου υπόψη του αριθμού παιδιών ανά τμήμα και την απουσία οποιασδήποτε άλλης υποστηρικτικής δομής για τη διδασκαλία.
 • Η βαθμολογία διά συμβόλων, όποια κι αν είναι αυτά, και μάλιστα η συνεχής αποτύπωση της απόδοσης των μαθητών με αυτό τον τρόπο, τους μόνους που ενισχύει είναι τους επιτυχόντες, τους εν γένει πολύ καλούς έως άριστους μαθητές. Για τους υπόλοιπους μαθητές συνιστά επιβεβαίωση σχολικής αποτυχίας, συνεπώς λειτουργεί καταλυτικά προς ενίσχυση και αύξηση των φαινομένων αποκλίνουσας συμπεριφοράς, συνεπώς και της απορρύθμισης της σχολικής ζωής».

Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016