KESJULY18

2019-01-14 23:32:07
Η κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων και οι επιπτώσεις στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση

Η κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων και οι επιπτώσεις στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Ακούγεται ακραίο; Ας δούμε λίγο τα πράγματα: οι φοιτητές/τριες που εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) κάθε χρόνο είναι όλο και χειρότεροι/ες. Αυτό λένε όλοι οι συνάδελφοι στο ΠΚ – αν κάποιοι έχουν διαφορετική γνώμη, πολύ θα ήθελα τους/τις ακούσω.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν είναι για αυτό που αποφάσισα να γράψω. Προτιμώ να βρω λύση για το πρόβλημα (αντί να αναλογίζομαι γιατί υπάρχει εκείνο), η οποία να βελτιστοποιεί το στόχο. Και ο στόχος είναι η σωστή μεταρρύθμιση στην κατώτερη εκπαίδευση και η σωστή προετοιμασία των μαθητών/τριων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακούμε αρκετά καθημερινά για μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση αλλά ποτέ δεν ακούμε τα σωστά κίνητρα.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι καταργούνται οι Παγκύπριες Εξετάσεις (ΠΕ) και οι μαθητές/τριες που θα ήθελαν να πάρουν θέση στο ΠΚ παρακάθονται, για παράδειγμα, εξετάσεις τις οποίες γράφει, διορθώνει και βαθμολογεί το τμήμα στο οποίο γίνεται η αίτηση. Όσο παράξενο και να σας ακούγεται αυτό, απλώς σκεφτείτε κατά πόσο θα θέλατε εσείς να αποφασίσετε την κατάταξη των αιτήσεων για μια θέση στην εταιρεία σας (έναντι του να αποφασίσει κάποιος άλλος).

Πιστεύω ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εισδοχή των καλύτερων φοιτητών στο ΠΚ και ότι αυτοί που θα τους διδάξουν αποφάσισαν αν μπορούν να ανταπεξέλθουν ή όχι. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών του ΠΚ δυσκολεύεται αφάνταστα το πρώτο εξάμηνο, κυρίως για το λόγο ότι ήρθαν απροετοίμαστοι στο ΠΚ – ρωτήστε τους ίδιους. Ως αποτέλεσμα, πολλοί δεν τελειώνουν τις σπουδές τους στα 4 χρόνια γιατί τα πρώτα εξάμηνα δεν περνούσαν τα μαθήματά τους. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μαθητής με ψηλό βαθμό στις ΠΕ (π.χ. 18/20) δεν περνά μαθήματα το πρώτο εξάμηνο … δεν είναι παράξενο αυτό;

 Το πόρισμα που βγάζω είναι ότι οι ΠΕ δεν είναι αξιόπιστες στο να δίνουν πρόσβαση στο ΠΚ σε άτομα που πραγματικά το αξίζουν (και που θα ανταπεξέλθουν). Κάθε άλλο. Είναι ένα ‘σύστημα’ που ευνοεί κάποιους αλλά σίγουρα όχι τους μαθητές/φοιτητές.

Υπάρχει, φυσικά, και η άλλη πτυχή του θέματος: τι θα διδάσκεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Η απάντηση: γνώσεις, κριτική σκέψη, σωστοί τρόποι έκφρασης, κ.α.

Οι γνώσεις που θα απαιτούνται για να περάσει κάποιος/α τις ‘εξετάσεις εισδοχής’ (ας τις πούμε) στο ΠΚ, θα είναι γνωστές σε όλους και έτσι η μέση εκπαίδευση θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε αυτές – αν όχι, τότε θα έλεγα ότι μέσω του διαδικτύου όποιος/α θα ήθελε να λάβει αυτές τις γνώσεις, θα μπορούσε να το κάνει. (Σημείωση: το πανεπιστήμιο ΜΙΤ διαθέτει όλες τις διαλέξεις του δωρεάν στο YouTube – ψάξτε το.)

Ως έχουν τα πράγματα, οι εκπαιδευτικοί ‘τρέχουν’ να καλύψουν την ύλη των ΠΕ, κάτω από τις υποδείξεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ). Δεν έχουν καμιά αυτονομία και ‘τα χέρια τους είναι δεμένα’ … Σας ακούγεται καλό αυτό? Εμένα πάντως όχι. Φανταστείτε αν οι εκπαιδευτικοί ήταν ελεύθεροι να προσαρμόσουν τη περιγραφή του κάθε μαθήματος στις ανάγκες του συγκεκριμένου τμήματός τους; Εγώ πάντως θα περίμενα θετικά αποτελέσματα. Το ΥΠΠ δυστυχώς, είναι μολυσμένο με ‘δημόσιους υπαλλήλους’ (σαν αυτούς του άλλου υπουργείου που ασχολήθηκαν με την ‘υπόθεση χαλλούμι’) που δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα (για δικούς τους λόγους). Πολλοί έχουν να χάσουν (χρηματικά) αν γίνει κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα οι μαθητές (και η εκπαίδευση γενικά) θα κερδίσουν. Για μένα, αυτό και αν είναι μεταρρύθμιση!

Δεν έχω μιλήσει καθόλου για τα φροντιστήρια που κάνουν χρυσές δουλειές προετοιμάζοντας τους μαθητές για τις ΠΕ, και ούτε πρόκειται … Μπορείτε, όμως αν θέλετε, να το σκεφτείτε λίγο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συνοψίσω τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε η πιθανή κατάργηση των ΠΕ.

  • Οι φοιτητές που θα μπαίνουν στο ΠΚ θα είναι οι ‘καλύτεροι’ και ως αποτέλεσμα, το ΠΚ θα αναβαθμιστεί και οι φοιτητές θα έχουν τις καλύτερες πιθανότητες αποφοίτησης (σε 4 χρόνια)
  • Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα βελτιωθεί με την έννοια ότι οι μαθητές θα διδάσκονται γνώσεις και δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον, αντί για το ‘πώς να περάσεις τις ΠΕ’
  • Οι εκπαιδευτικοί της κατώτερης εκπαίδευσης θα μπορέσουν επιτέλους να λάμψουν στη τάξη αν τους δοθεί αυτονομία
  • Οι μαθητές (και οι γονείς τους) θα απαλλαγούν από το άγχος των ΠΕ

Να σημειώσω ότι τα πιο πάνω αφορούν στο ΠΚ και όχι στα ιδρύματα της Ελλάδας. Εξάλλου, υπάρχουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για εισδοχή σε αυτά.

*Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών & Στατιστικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διευθυντής ΚΕ.ΔΙ.ΜΑ. (Κέντρο Διδασκαλίας και Μάθησης), Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Wed January 16, 2019, 06:04:40
Στα ιδιωτικά δημοτικά επιλέγουν τους μαθητές τους αναλόγως της επίδοσης τους στα δημόσια όμως όχι. Ένας ή δύο προβληματικοί μαθητές μπορούν να σου καταστρέψουν ολόκληρο τμήμα και να έχουν μεγάλη επίπτωση στα μαθησιακά αποτελέσματα.
Αν είχατε καμμιά κυπριακή παροιμία να μου πείτε ίσως την αντιλαμβανόμουν καλύτερα. Θα σας έλεγα την Κυπριακή Παροιμία " Η Φωδκιά τζαμιέ που πέφτει κρούζει" (Η φωτιά καίει εκείνους που πλήττει μόνο ) Μόνο αυτός που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα μπορεί να το αντιληφθεί.
Εσύ μπορείς να διώξεις ένα προβληματικό φοιτητή αν δεν περάσει. Εγώ μπορεί να έχω κάποιο προβληματικό μαθητή που να τραυματίζει κάθε μέρα άλλους αλλά δεν μπορώ να τον διώξω. Κάθε φορά όμως που γίνεται αυτό τις καταγγελίες και τα παράπονα των γονιών εγώ τα αντιμετωπίζω....

Χρίστος Ξενοφώντος
Tue January 15, 2019, 22:36:37
Κύριε Πόλη,

Στη δημοτική εκπαίδευση, όπου πιστεύω ότι βρίσκεστε, ΟΛΟΙ οι μαθητές ανεξεραίτως ανήκουν εκεί! Παράξενο ακούγεται να θέλει κάποιος να επιλέγει τους μαθητές που εισέρχονται στο δημοτικό, με βάση τις επιδόσεις τους ...

Στα πανεπιστήμια, όμως, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν ανήκουν εκεί (και το λέω με την καλή έννοια). Μου φαίνεται ότι έχετε συγχύσει τα διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης αλλά και το ρόλο/σκοπό του κάθε ενός ...

Τώρα, για να βελτιώσουμε αυτούς που εισέρχονται στο ΠΚ μέσω των πολλών (κατά την άποψή μου) κατανομών, χρειάζεται να ξεπεράσουμε τα διάφορα 'εμπόδια' που βάζουν στο ΠΚ κάποιοι 'συντεχνιακοί' σαν και του λόγου σας.

Όμως, όπως λένε και οι Αμερικάνοι, haters gonna hate ...

Μιχάλης Πόλης
Tue January 15, 2019, 13:22:55
Και εμείς θα θέλαμε να επιλέγουμε μαθητές ανάλογα με την επίδοση τους όπως εσείς θέλετε να επιλέγετε φοιτητές. Αλήθεια γιατί δεν προσπαθείτε να τους βελτιώσετε;

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016