KESJULY18

2019-01-05 17:11:43
ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Κάρτες εισόδου/εξόδου στα σχολεία: Πρόχειρες λύσεις και σπασμωδικές ενέργειες

ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Κάρτες εισόδου/εξόδου στα σχολεία: Πρόχειρες λύσεις και σπασμωδικές ενέργειες


«Έτσι δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα»

Με λύπη, η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία αναγκάζεται, μαζί με τις ευχές της για μια καλή χρονιά 2019, με υγεία πάνω απ’ όλα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους, να επισημάνει το γεγονός ότι το ΥΠΠ δίνει συνέχεια στην προχειρότητα και στις σπασμωδικές του ενέργειες.

«Συγκεκριμένα το ΥΠΠ προχώρησε στην ανάρτηση, παραμονές του ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, εγκύκλιο με την οποία ζητά από τις σχολικές μονάδες την ετοιμασία καρτών εισόδου/εξόδου για όλα τα παιδιά σε όλες τις σχολικές μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από 3 περίπου εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και του ΥΠΠ, στην οποία συζητήθηκε αυτό το ζήτημα και η ΠΟΕΔ είχε, καθηκόντως, επισημάνει τα πολλά προβληματικά σημεία στη διαδικασία που είχε σχεδιάσει το ΥΠΠ. Δυστυχώς, αντί το ΥΠΠ να εισακούσει τους προβληματισμούς που τέθηκαν από πλευράς ΠΟΕΔ, προχώρησε στην ανάρτηση σχετικής εγκυκλίου με την οποία μάλιστα θέτει και χρονοδιάγραμμά 2 εβδομάδων για να ολοκληρωθεί η ετοιμασία και έκδοση των καρτών/εισόδου σε όλα τα σχολεία και όλους τους μαθητές. Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την ενέργεια αυτή του ΥΠΠ καθώς:

(1)   Στην πλειοψηφία των σχολικών μονάδων δεν υπάρχει (και ούτε θα υπάρξει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου) η απαιτούμενη υποδομή (περιφράξεις, θυροτηλέφωνα κλπ.) που είναι απολύτως απαραίτητα για να λειτουργήσει και να έχει νόημα ο θεσμός της κάρτας εισόδου/ εξόδου.

(2)   Το γραμματειακό προσωπικό που θα αναλαμβάνει την όλη διαδικασία πιστοποίησης του εκάστοτε επισκέπτη στη σχολική μονάδα μέσω της εν λόγω κάρτας, δεν υπάρχει καθόλου στα νηπιαγωγεία ενώ σε πολλά δημοτικά σχολεία βρίσκεται εκεί  μόνο για μέρος της σχολικής μέρας.

(3)   Η εγκύκλιος αναθέτει την ευθύνη για ετοιμασία των καρτών εισόδου/εξόδου στον υπεύθυνο κάθε τμήματος. Ένας θεσμός που στα μεν νηπιαγωγεία δεν υπάρχει καθόλου (!), στα δε δημοτικά έχει εισαχθεί  περιορισμένος (παρά το πλήρες καθηκοντολόγιο), με την παραχώρηση μιας αντί δύο περιόδων εξωδιδακτικού χρόνου. Ακόμη και στις Α΄ τάξεις του δημοτικού που είχαν παραχωρηθεί οι δύο περίοδοι εξωδιδακτικού χρόνου, αυτές περιορίστηκαν σε μία με τον «εξορθολογισμό» του καλοκαιριού!

(4)   Δεν έχει αποδειχθεί η πρόσθετη αξία της εν λόγω κάρτας για ταυτοποίηση του οποιουδήποτε επισκέπτη στη σχολική μονάδα σε σχέση με τη χρήση ήδη υφιστάμενων έγγραφων (π.χ. δελτίο ταυτότητας, άδεια οδηγού κλπ.). Αν αυτή η πρόσθετη αξία δεν υπάρχει, τότε μάλλον μιλάμε για σπατάλη δημοσίου χρήματος άνευ λόγου και αιτίας.

Για την ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ το θέμα ασφάλειας και υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών είναι ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας. Αυτό όμως, δεν μπορεί να αποτελεί, για το ΥΠΠ, δικαιολογία για τη λήψη και απαίτηση υλοποίησης από πλευράς των σχολικών μονάδων, αποφάσεων αμφιβόλου αξίας για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ασφαλή σχολείων για όλους.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρεί πως ο θεσμός της κάρτας εισόδου/εξόδου δεν μπορεί να προχωρήσει καθολικά και με τον τρόπο που περιγράφεται στην εγκύκλιο του ΥΠΠ και αυτή είναι και η θέση που θα καταθέσει στο επερχόμενο ΔΣ ΠΟΕΔ στις 10 Ιανουαρίου 2018. Παράλληλα, καλεί τη γραμματεία της ΠΟΕΔ όπως προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου προς τα μέλη της, με την οποία να τους καλεί όπως δεν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με την κάρτα εισόδου/εξόδου, μέχρι το θέμα εξεταστεί από το ΔΣ ΠΟΕΔ και ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016