KESJULY18

2018-12-13 11:25:26
Πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο: «Η διδασκαλία των Λατινικών στο Λύκειο»

Πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο: «Η διδασκαλία των Λατινικών στο Λύκειο»


   Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2018 το διήμερο Σεμινάριο για το μάθημα των Λατινικών – το πρώτο εδώ και αρκετά χρόνια για το συγκεκριμένο μάθημα – που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Θέμα του Σεμιναρίου ήταν «Η διδασκαλία των Λατινικών στο Λύκειο».

Χαιρετισμούς στο Σεμινάριο – το οποίο την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Λευκωσία) και τη δεύτερη στο Λύκειο Πολεμιδιών  (Λεμεσός) – απηύθυναν η δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και ο δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Στους χαιρετισμούς τονίστηκε η σημασία του μαθήματος των Λατινικών στο Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Λυκείου, μετά την επανένταξή του στα υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και στα επιλεγόμενα της κατεύθυνσης Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθώς και μετά την αποκατάστασή του ως μαθήματος πρόσβασης σε διάφορα Τμήματα /Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

Στο πρώτο μέρος του Σεμιναρίου ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Σπυρίδων Τζούνακας, ανέπτυξε τη φιλοσοφία των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων για το μάθημα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους έξι άξονες των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, επισημαίνοντας:

Πρώτον, ποιοι συνεχίζουν ή εμπλουτίζουν προϋπάρχοντες άξονες στη διδασκαλία των Λατινικών (α. καλλιέργεια αναγνωστικών δεξιοτήτων, β. καλλιέργεια μεταφραστικών δεξιοτήτων, γ. αναγνώριση λέξεων της λατινικής που παρουσιάζουν ετυμολογική συγγένεια με την αρχαία και νέα ελληνική και με τις σύγχρονες  ευρωπαϊκές γλώσσες και συνειδητοποίηση του βαθμού επίδρασης της λατινικής στις σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες, με παράλληλο εμπλουτισμό του λεξιλογίου, και δ. κατοχή των εκάστοτε διδακτέων γραμματικών και συντακτικών φαινόμενων).

Δεύτερον, ποιοι αποτελούν καινούριους άξονες και πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας προσοχής από τους διδάσκοντες (α. συσχετισμός του κειμένου με τον δημιουργό στον οποίο ανάγεται, με το ιστορικό πλαίσιο και το συγκείμενό του, και β. κατανόηση του ιδιάζοντος ιδεολογικού πλούτου της ρωμαϊκής κοινωνίας και επισήμανση αξιών των Ρωμαίων που αποτυπώνονται και προβάλλονται στα κείμενα).

Στη συνέχεια η Σύμβουλος για το μάθημα των Λατινικών στο ΥΠΠ, κ. Δανάη Γεωργιάδου (Β.Δ., Μ.Α. στην Κλασική Φιλολογία), μίλησε για την πολιτισμική διάσταση του μαθήματος των Λατινικών στο Λύκειο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε: α) στο πολίτευμα και στα κυριότερα γεγονότα της ιστορίας της Ρώμης και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, β) στα Ρωμαϊκά Γράμματα και τη Λογοτεχνία και στη σχέση τους με την Ελλάδα, γ) στα Ρωμαϊκά ήθη και στην Αίσθηση ρωμαϊκής υπεροχής (Mos Maiorum) και δ) Σε πτυχές της καθημερινής ζωής. Έμφαση δόθηκε στον τρόπο και στην έκταση με την οποία όλα τα πιο πάνω αποτυπώνονται μέσα στα Αναλυτικά Προγράμματα και πρέπει να προσφέρονται στους μαθητές κατά τη διδασκαλία.

Στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου η κ. Γεωργιάδου επικεντρώθηκε στη γλωσσική διάσταση των Λατινικών, μέσα από την πραγμάτευση της διδασκαλίας μιας συγκεκριμένης ενότητας από την ύλη της Γ΄ Λυκείου.

Μετά το τέλος και των δύο μερών του Σεμιναρίου ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνιζαν η κ. Γεωργία Κούμα, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, και ο κ. Πέτρος Πέτρου, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το μάθημα των Λατινικών.

Το Σεμινάριο ήταν το πρώτο μιας σειράς Σεμιναρίων που προγραμματίζει η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του ΥΠΠ για τα Λατινικά, και που στοχεύουν στην ενίσχυση των φιλολόγων στη συνολική προσέγγιση του μαθήματος και σε καλές πρακτικές διδασκαλίας, πάντοτε στο πλαίσιο των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016