KESJULY18

2018-12-04 11:00:46
Εκδήλωση για το Παγκύπριον Γυμνάσιον: 125 χρόνια από την ίδρυσή του ως εξατάξιου σχολείου Μέσης

Εκδήλωση για το Παγκύπριον Γυμνάσιον: 125 χρόνια από την ίδρυσή του ως εξατάξιου σχολείου Μέσης


Εκδήλωση για τα 125 χρόνια από την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου ως εξατάξιου σχολείου μέσης παιδείας πραγματοποιούν η Διεύθυνση, οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018, στις 10.30 π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Το Παγκύπριον Γυμνάσιον ιδρύθηκε στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, το 1812, από  τον Αρχιεπίσκοπο και μετέπειτα Εθνομάρτυρα Κυπριανό, με την ονομασία Ελληνική Σχολή Λευκωσίας, και αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα. Στόχος του Κυπριανού, όπως διακήρυττε, ήταν να διδάσκονται εκεί «ελληνικά μαθήματα» και η «πάτριος πίστις». Στην υπόγεια κρύπτη της Σχολής ο Κυπριανός το 1821 έδωσε τον όρκο των Φιλικών, και συνέδεσε το μέλλον της με τους αγώνες για Ελευθερία.

Το 1878, με την έναρξη της βρετανικής αποικιοκρατίας, υπήρχε ανάγκη να αναβαθμιστεί η Σχολή και να αναγνωριστεί ισότιμη προς τα σχολεία της Ελλάδας, προκειμένου οι νέοι μας να μπορούν να συνεχίζουν τη μόρφωσή τους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και να ενισχύεται το εθνικό φρόνημα. Έτσι, με τη συμβολή της αδελφότητας των Κυπρίων της Αιγύπτου, και υπό τον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο, το 1893 έγιναν τα εγκαίνια του νέου σχολείου, του Παγκυπρίου Γυμνασίου, με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Δέλλιο από τις Σέρρες. Το Παγκύπριο αναγνωρίστηκε επιτέλους επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.  

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, και παρά τα σκληρά μέτρα των Βρετανών κατά της παιδείας, το Παγκύπριον Γυμνάσιον προόδευσε χάρη στην Εκκλησία και στις δωρεές του λαού, και η φήμη του διαδόθηκε παντού. Το 1894 ιδρύθηκε Διδασκαλείον προσαρτημένο στο Γυμνάσιον, απ’ όπου, για 40 και πλέον χρόνια, αποφοιτούσαν δάσκαλοι, κήρυκες της εθνικής ιδέας και της ορθοδοξίας. Οι μαθητές του έλαβαν μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες –Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, Βαλκανικούς, Μικρασιατική Εκστρατεία, Ελληνοϊταλικό– ενώ πρωτοστάτησαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, με αποκορύφωμα τη μάχη της Σεβερείου, και σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας.

Στον κατάλογο των αποφοίτων του Παγκυπρίου περιλαμβάνονται προσωπικότητες που σημάδεψαν την πολιτική, πολιτιστική, πνευματική και επιστημονική τη ζωή της Κύπρου: Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, Γεώργιος Γρίβας, Χρυσόστομος Α’, Γλαύκος Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος, Βάσος Λυσσαρίδης, Κώστας Μόντης, Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ακόμα, δίδαξαν σε αυτό μεγάλοι δάσκαλοι, ανάμεσα στους οποίους οι Κωνσταντίνος Σπυριδάκις, Φρίξος Πετρίδης, Αδαμάντιος Διαμαντής, Τηλέμαχος Κάνθος, Κύπρος Χρυσάνθης.

Η ανοδική πορεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου ανακόπηκε με την Τουρκική Εισβολή του 1974. Το σχολείο άρχισε να εγκαταλείπεται κτηριακά στη φθορά του χρόνου και να αποψιλώνεται πληθυσμιακά. Σήμερα το Παγκύπριον Γυμνάσιον τυγχάνει ριζικής κτηριακής ανακαίνισης, η ιστορία και τα πολύτιμα Αρχεία του ψηφιοποιούνται και τα επόμενα χρόνια αναμένονται κι άλλες ενέργειες, ώστε να επανεύρει  την παλιά του αίγλη.  

Το Παγκύπριον Γυμνάσιον είναι συνυφασμένο με τη σύγχρονη ιστορία του κυπριακού ελληνισμού. Η ανάδειξη της ιστορίας και της προσφοράς του αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον της πατρίδας μας.    

Ώρα προσέλευσης στην εκδήλωση: 10.15 π.μ.

Είσοδος: ελεύθερη


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016