KESJULY18

2018-11-23 12:08:09
Σε έργο με στόχο την καλύτερη διαχείριση ενέργειας συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σε έργο με στόχο την καλύτερη διαχείριση ενέργειας συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου


Καλούνται οι ιδιοκτήτες οικιακών Φωτοβολταϊκών να δηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο καινοτόμο πρόγραμμα Erigeneia 

 Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με επικεφαλής την ομάδα του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής (ΦΒ) Τεχνολογίας και της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ. Το πρόγραμμα έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε σχέση με  την  οικιακή αποθήκευση ενέργειας . Πρόκειται για το ερευνητικό έργο, με τίτλο ERIGENEIA  το οποίο στοχεύει στην  καλύτερη διαχείριση της ενέργειας μέσω μιας κεντρικής ενεργειακής μονάδας, σε συνδυασμό με τη χρήση φωτοβολταϊκών (ΦΒ). Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα αναπτυχθεί επιπρόσθετα, ένα εργαλείο το οποίο θα ενσωματωθεί στην κεντρική μονάδα διαχείρισης ενέργειας με στόχο την καλύτερη πρόβλεψη της ενεργειακής κατανάλωσης ανά ώρα.

Η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ  καλεί ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) συστημάτων σε όλη την Κύπρο να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις ερευνητικές δραστηριότητες του έργου. Το ERIGENEIA χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SOLAR ERANET.

Στο πλαίσιο του έργου, πέντε Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΑΕ) με μπαταρία θα εγκατασταθούν σε πέντε διαφορετικούς οικιακούς παραγωγούς-καταναλωτές με εγκατεστημένα ΦΒ συστήματα. Τα ΣΑΕ σε κτίρια χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν τοπικά το πλεόνασμα ενέργειας που δεν καταναλώνεται κατά τις περιόδους υψηλής παραγωγής. Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε κτίρια με ΦΒ μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ιδιο-κατανάλωση, μέσω της αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας και της χρήσης της σε μεταγενέστερο χρόνο, μειώνοντας έτσι την αλληλεπίδραση με το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού και τις ανάλογες απώλειες ισχύος. Επιπλέον, ένα σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης (ηλεκτρικό φορτίο κτιρίου) και παραγωγής (ΦΒ) ενέργειας θα εγκατασταθεί σε κάθε οικία με σκοπό την παρατήρηση της ενεργειακής συναλλαγής με την ΑΗΚ και εύρεσης τρόπων και μεθόδων ούτως ώστε να αυξηθεί το ενεργειακό όφελος του παραγωγού-καταναλωτή. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες θα έχουν την ευκαιρία για άντληση πληροφόρησης της ενεργειακής τους κατανάλωσης και εκπαίδευσής τους στα ενεργειακά στοιχεία, έχοντας μελλοντικά τη δυνατότητα αξιοποίησης ευέλικτων διατιμήσεων για οικονομικό όφελος, μέσα από κίνητρα με τις αλλαγές της νομοθεσίας που τροχοδρομούνται.

 

Τα ΣΑΕ αποτελούν μια καινοτόμο τεχνολογία η οποία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια μαζί με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αναμένεται, λόγω της απαιτούμενης ποιότητας στην παροχή ηλεκτρισμού, να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι των μελλοντικών συστημάτων ενέργειας σε οικιακό επίπεδο. Το έργο ERIGENEIA αποτελεί ένα από τα αρχικά βήματα για την εισαγωγή και την περαιτέρω ανάπτυξη ΣΑΕ στην Κύπρο και παρέχει την ευκαιρία για εγκατάσταση του εξοπλισμού χωρίς κόστος για τον ιδιοκτήτη της οικίας. Τέλος, με το πέρας του έργου, ο εξοπλισμός θα παραμείνει στη διάθεση του ιδιοκτήτη χωρίς καμία χρέωση και θα είναι στη διάθεση του για αξιοποίηση του προς όφελος του.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένο ΦΒ σύστημα με αντιστροφέα (inverter) κατασκευαστή FRONIUS και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της οικίας να είναι τριφασική. Εάν το ΦΒ δεν είναι εγκατεστημένο αλλά έχετε πάρει ήδη άδεια για εγκατάσταση και είναι όλα έτοιμα για άμεση εγκατάσταση, τότε θα εγκατασταθούν τα ΦΒ πλαίσια που έχετε ήδη επιλέξει μαζί με ένα αντιστροφέα (inverter) FRONIUS  τον οποίο θα παρέχει το ΦΩΣ.

Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως αποστείλουν την πιο κάτω εκδήλωση ενδιαφέροντος ηλεκτρονικά στο foss@ucy.ac.cy ή με φαξ στο 22895467 μέχρι την 01 Δεκεμβρίου 2018.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016