KESJULY18

2018-11-02 14:30:20
Επιστολή  Γ.Γ. ΑΚΕΛ στον Χαμπιαούρη: Έξαρση του εθνικισμού – σοβινισμού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα

Επιστολή Γ.Γ. ΑΚΕΛ στον Χαμπιαούρη: Έξαρση του εθνικισμού – σοβινισμού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα


Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη την ακόλουθη επιστολή:
Παρατίθεται η επιστολή:
«Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό που παρακολουθούμε την έξαρση του εθνικισμού – σοβινισμού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Σειρά από γεγονότα έχουν το τελευταίο διάστημα προκαλέσει αναστάτωση στην κυπριακή κοινωνία. Προκαλούν ταυτόχρονα, πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της Παιδείας που προσφέρεται στα παιδιά μας. Παρόλο που το Υπουργείο σας έχει ήδη τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά αυτά ως «μεμονωμένα», θεωρούμε ότι μια σοβαρή ανάλυση της κατάστασης τόσο εντός της κυπριακής κοινωνίας όσο και πανευρωπαϊκά πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να ληφθούν επιτέλους τα κατάλληλα μέτρα. Η ανησυχία μας διευρύνεται γιατί στα περιστατικά αυτά δεν πρωταγωνιστούν μόνο ανήλικοι μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα έπρεπε να διδάσκουν το σεβασμό, την αποδοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας θυμίσω ή να φέρω σε γνώση σας τα εξής περιστατικά:
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης προς τιμή της 28ης του Οκτώβρη το Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως (δηλαδή παιδιά 12 με 15 χρόνων) υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικού φώναζαν συνθήματα για την Κωνσταντινούπολη και την «Αγιά Σοφιά». Το περιστατικό αυτό έχει ήδη επιβεβαιωθεί, μετά από καταγγελία μας, από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου σας.
Μαθητές του Λυκείου του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό «παρέλασαν» εντός του Σχολείου φωνάζοντας ακροδεξιά συνθήματα.
Μια εκπαιδευτικός ανέγνωσε την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, σε εκκλησία της Αθηαίνου ομιλία η οποία καταφανώς εμπεριέχει ρητορική μίσους, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ακραίου εθνικισμού. 
Τρία περιστατικά σοβινιστικών εξάρσεων κατά τη διάρκεια των εορτασμών μίας επετείου η οποία διδάσκει την αντίσταση κατά του φασισμού, του επεκτατισμού και όσων αυτά τα μισάνθρωπα ιδεολογήματα εκπροσωπούν, νομίζουμε ότι πρέπει να μας ανησυχήσουν.
Θυμίζω επίσης, ότι με απόφαση της Κυβέρνησης σας έχει συγκροτηθεί μια δικοινοτική επιτροπή για την Παιδεία. Αυτή έχει ως στόχο την προαγωγή της αλληλοκατανόησης, της συνεργασίας και την καταπολέμηση του εθνικισμού - σοβινισμού. Υπενθυμίζω επίσης το Σκοπό και τους Στόχους της Παιδείας μας, όπως αναγράφονται στα Αναλυτικά μας Προγράμματα. Είναι προφανές ότι τουλάχιστο στα συγκεκριμένα ζητήματα η Παιδεία μας δεν υλοποιεί επαρκώς τους στόχους της.
Συμπερασματικά σας γνωστοποιώ αυτά τα περιστατικά με την ελπίδα ότι δεν θα ληφθούν μόνο πρόσκαιρα και συγκυριακά τα δέοντα μέτρα αλλά πως θα αποτελέσουν την αφορμή για ευρύτερο προβληματισμό σε σχέση με το πώς τέτοιες φανατικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές θα ξεριζωθούν από τα μυαλά των παιδιών. Πως θα καταφέρουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας εκείνες τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες που τους αρμόζουν. Που μπορούν να τα συνοδεύσουν σε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Άλλωστε, τιμώντας ιστορικές επετείους πρέπει να διδασκόμαστε και κάτι από αυτές».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Συμεού
Sat November 03, 2018, 00:44:18
Όποιος αγαπά την πατρίδα του, το έθνος και τις ρίζες του, είναι εθνικιστής. Όχι κύριοι, δεν θα σας περάσει.
Καταντήσαμε στην Κύπρο οι λέξεις να χάνουν τη σημασία τους και να ερμηνεύονται όπως οι ξένοι, αλλά και αρκετοί δικοί μας πολιτικοί θέλουν, σύμφωνα με τις εντολές και τα συμφέροντα που έχουν.
Φτάνει πια. Στα σχολεία πρέπει να μιλάμε για απελευθέρωση, κι όχι για επανένωση. Δεν εγινε εμφυλιος. Εγινε εισβολη και κατοχη!Αυτή είναι η ουσία!!!

Σέπος Λοΐζος
Fri November 02, 2018, 16:03:09
Αν η αποδοχή της εισβολής και κατοχής είναι πράξη πατριωτισμού, τότε θα πρέπει να ρωτηθεί ο παππούλης Θουκυδίδης να μας πει ξανά τον ορισμό τί είναι προδοσία. Τα τραπεζώματα με τους ηγέτες και πολιτικούς των κατεχομένων είναι αποδοχή της κατοχής. Τα οδοφράγματα είναι αποδοχή της κατοχής. Αν το ακελ ενοχλήθηκε από την ομιλία της εκπαιδευτικού σε εκκλησία, τότε τα μέλη της κεντρικής επιτροπής να πιουν από ένα ποτήρι ξύδι να καθαρίσουν τα σωθικά τους

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016