KESJULY18

2018-10-24 14:11:23
Πραγματοποίηση  Ημερίδας: «Τεχνικές, στρατηγικές ανάγνωσης και συγγραφής πολυτροπικών κειμένων»

Πραγματοποίηση Ημερίδας: «Τεχνικές, στρατηγικές ανάγνωσης και συγγραφής πολυτροπικών κειμένων»


   Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, διοργάνωσε Hμερίδα με θέμα: «Τεχνικές, στρατηγικές ανάγνωσης και συγγραφής πολυτροπικών κειμένων». Η Hμερίδα πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2018, στη Λεμεσό (φωτογραφία πάνω) και τη Λευκωσία (φωτογραφία κάτω) αντίστοιχα. Απευθυνόταν σε φιλολόγους, οι οποίοι  κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά διδάσκουν Νέα Ελληνική Γλώσσα  σε Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη Γυμνασίων και Α΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Στόχος της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχθούν σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας που εφαρμόζονται στο γλωσσικό μάθημα και επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και συγγραφής πολυτροπικών κειμένων.

Τη διοργάνωση χαιρέτησαν ο  Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης,        Δρ Κυπριανός Δ. Λούης και η Διευθύντρια του Π.Ι., Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου- Ευριπίδου. Ο κ. Ιωάννης Ευθυμίου, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης και Επαρχιακός Λεμεσού, εκφώνησε τον χαιρετισμό του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης στη Λεμεσό και η κ. Ελένη Κάρνου, Γενική Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, εκφώνησε τον χαιρετισμό, εκ μέρους  του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, στη Λευκωσία. Στον χαιρετισμό του, ο Δρ Κ. Δ. Λούης επεσήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου που οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες προσεγγίζουν την κατανόηση και την παραγωγή  πολυτροπικών κειμένων, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Αναδομημένου Αναλυτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τόνισε,  επίσης, τη σπουδαιότητα της πραγματοποίησης τέτοιου είδους διοργανώσεων και δράσεων, οι οποίες με  τη διεξαγωγή στοχευμένων βιωματικών εργαστηρίων, δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στον/στη φιλόλογο, ώστε να ενημερωθεί κατάλληλα και να κινητοποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, εντάσσοντας τη δημιουργική γραφή στη διδακτική πράξη.

Ο κ. Παναγιώτης Πετρίδης, Λειτουργός του Π.Ι., εκφώνησε τον χαιρετισμό εκ μέρους της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη Λεμεσό και η  Δρ Έλενα Χατζηκακού, Πρώτη Λειτουργός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, εκφώνησε τον χαιρετισμό, εκ μέρους της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στη Λευκωσία. Μέσα από τον χαιρετισμό της, η  Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου ανέφερε πως σε μια εποχή τεχνολογικά προηγμένη, στην οποία η δύναμη της εικόνας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθίσταται απαραίτητη η ανάπτυξη της δεξιότητας του «πολυγραμματισμού». Η Δρ Α. Μιχαηλίδου τόνισε, επίσης, πως το Π.Ι. ως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας για την Επαγγελματική Μάθηση των εκπαιδευτικών και σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες Διευθύνσεις  του Υ.Π.Π., δίνει  ιδιαίτερη  έμφαση στη διοργάνωση τέτοιων ημερίδων, οι οποίες εστιάζουν σε πρακτικές με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότεροι στη διδασκαλία του μαθήματος της Ν.Ε. Γλώσσας.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας εμπλούτισε, η εμπεριστατωμένη εισήγηση  της κ. Μαρίνας Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του  Πανεπιστημίου  Λευκωσίας. Η παρουσίασή της πρόσφερε στους/στις εκπαιδευτικούς χρήσιμες πρακτικές που διευκολύνουν τον/την μαθητή/τρια να κατανοεί και να γράφει πολυτροπικά κείμενα. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής με τους/τις διακεκριμένους/ες εισηγητές/τριες: την κ.  Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, την κ. Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την κ. Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέα-ηθοποιό και τον κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου, συγγραφέα.

Στο τέλος, οι φιλόλογοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην ολομέλεια, δίνοντας το έναυσμα για εκτενή συζήτηση. Στη Λεμεσό, συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δρ Πόλα Χατζηνεοφύτου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων και Θεατρολογίας. Στη Λευκωσία, τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Φιλολογικών Μαθημάτων.

Πραγματοποίηση  Ημερίδας: «Τεχνικές, στρατηγικές ανάγνωσης και συγγραφής πολυτροπικών κειμένων»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
EDUFAIR
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016