KESJULY18

2018-10-18 19:47:24
Επιλογές μαθημάτων κατεύθυνσης ή μαθημάτων εισδοχής στο πανεπιστήμιο;

Επιλογές μαθημάτων κατεύθυνσης ή μαθημάτων εισδοχής στο πανεπιστήμιο;


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*  

Εδώ και αρκετές δεκαετίες η επιλογή μαθημάτων αλλά και η εισδοχή σε ένα πανεπιστήμιο δημιουργεί κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα με προεκτάσεις σε όλα τα σκαλοπάτια της εκπαίδευσης και της κυπριακής οικογένειας.

Αναμφίβολα τα κριτήρια εισδοχής σε ένα πανεπιστήμιο διαφέρουν από χώρα σε χώρα με κάποιες από αυτές, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, να έχουν εισαγωγικές εξετάσεις και κάποιες άλλες, όπως η Αγγλία, η Ολλανδία και η Αμερική, να έχουν πιο γενικά κριτήρια εισδοχής, GCSE, TOEFL, SAT, με πάνω από 10,000 Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο να τα ζητούν ως προϋπόθεση και προαπαιτούμενο εισδοχής. Στις καλύτερες των περιπτώσεων απαιτείται ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων για να δώσουν την ευκαιρία στους υποψήφιους φοιτητές να αποδείξουν τις δυνατότητές τους.

Ένα βασικό προαπαιτούμενο σε κάθε χώρα είναι η πολύ καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας, αλλά και σε αυτό αρκετά πανεπιστήμια δίνουν την ευκαιρία με ταχύρρυθμα μαθήματα για την εκμάθησή της (Αυστρία, Γερμανία).

Μελετώντας κάποιος ένα οδηγό σπουδών διαπιστώνει  ότι αρκετά πανεπιστήμια διαφημίζουν τη διαφορετικότητα, τον αριθμό των ξένων φοιτητών τους, απαριθμούν μια προς μια τις χώρες καταγωγής τους και αγκαλιάζουν τη νέα κουλτούρα, τις νέες και ίσως διαφορετικές ιδέες που κουβαλούν. Άλλωστε ο Γερουσιαστής Φούλπραϊτ με αυτό το σκεπτικό αντάλλαξε τα χρέη των χωρών με τη δωρεάν φοίτηση των καλύτερων φοιτητών όλου του κόσμου στην Αμερική. Κάποια άλλα πανεπιστήμια, απλά δέχονται τους φοιτητές που πέρασαν τις γνωσιοκεντρικές εξετάσεις. Χωρίς συνέντευξη, χωρίς καμία προϋπάρχουσα γνώση του αντικειμένου, χωρίς κατεύθυνση και σκοπό.

Για κάποιους κλάδους τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά, όπως η ιατρική, ενώ για κάποιους άλλους, πολύ πρόθυμα, αμέτρητα πανεπιστήμια θα σου δώσουν την ευκαιρία να αποδείξεις τι αξίζεις. Στην Ελλάδα άρχισαν οι συζητήσεις για άμεση εισδοχή χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις σε κλάδους που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, στην Κύπρο;

Στην Κύπρο επιχειρήσαμε αρκετές φορές να μεταρρυθμίσουμε τη Δημόσια Εκπαίδευση αρχίζοντας πάντα τις προσπάθειές μας από τη Μέση. Ποτέ από το νηπιαγωγείο, ποτέ από το Πανεπιστήμιο. Θα ήταν ίσως πιο λογικό αν η πολυπόθητη αλλαγή γινόταν πιο ορθόδοξα από κάτω προς τα πάνω ή τουλάχιστον από πάνω προς τα κάτω.

Σήμερα, έχουμε ένα Λύκειο το οποίο έχει τέσσερις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού, οι οποίες γίνονται έξι στη Β΄ και Γ΄ τάξη. Το πρόγραμμα είναι πλέον γνωστό όπως, επίσης, αυτό της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Τι γίνεται όμως προς τα κάτω και προς τα πάνω;

Στο Γυμνάσιο οι μαθητές έχουν να επιλέξουν θεωρητική ή πρακτική κατεύθυνση σε ένα από τους προσφερόμενους κλάδους της Τεχνικής Εκπαίδευσης ή μια από τις τέσσερις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού στο Λύκειο. Με ποιο σκεπτικό;

Μήπως μετράνε τις δυνατότητές τους, τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις δεξιότητες ή το βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας στο επιχείρημά τους; Επιλέγουν έχοντας στο μυαλό τους τις Παγκύπριες εισαγωγικές εξετάσεις ή τις γνώσεις που θα αποκομίσουν από το σχολείο; Πώς επιλέγουν μαθήματα; Ποιο είναι το πρώτο ερώτημα των γονέων όταν επισκεφτούν το Σύμβουλο του παιδιού τους; Πόσο χρόνο και χρήμα ξοδεύουν ή επενδύουν στην Γ΄ τάξη για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο;

Κάποιοι από τους μαθητές, πιο συνειδητοποιημένοι έχουν σχέδιο και το ακολουθούν, γνωρίζουν τι θέλουν να πετύχουν βάζουν στόχους, επιλέγουν τα μαθήματα που χρειάζονται, ιεραρχούν τις επιλογές τους και έχουν πάντα εναλλακτική λύση: Θα περάσω στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή στο ΤΕΠΑΚ… και θα βάλω όλους τους κλάδους που δικαιούμαι… Θα πράξω το ίδιο και στην αίτησή μου για την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα και μια συστατική για την Αγγλία μήπως και κάτι δεν πάει καλά. Σε ποιο κλάδο; Βλέπουμε!

Μαθήματα τι θα επιλέξεις; Μα Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία ή Χημεία… κάτι σαν πρακτικό που είχαμε παλιά. Γιατί; Με το πρακτικό πας όπου θέλεις. Αυτά ακούγαμε, αυτά ακούμε και πάλι.

Είναι καιρός να γίνουν αλλαγές. Ωρίμασαν όλα τα πανεπιστήμιά μας, Δημόσια και Ιδιωτικά. Είναι καιρός να συζητήσουμε σοβαρά, χωρίς σκοπιμότητες για τη νέα γενιά των φοιτητών μας. Είναι καιρός να αφήσουμε τους μαθητές να σκεφτούν ποιοι είναι και τι θέλουν να γίνουν στη ζωή τους. Είναι καιρός να τους αφήσουμε να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, να επενδύσουν στα δυνατά τους σημεία για να αποδείξουν ότι μπορούν, γιατί μπορούν να ανεβάσουν την Κύπρο πιο ψηλά, εκεί που της αξίζει.

Θέλετε εισαγωγικές εξετάσεις; Κάντε τις απλές, δώστε επιλογές, αφαιρέστε τους πολλούς περιορισμούς.

Δε θέλετε εξετάσεις; Δώστε όλα τα πανεπιστήμια τα ελάχιστα κριτήρια εισδοχής… σήμερα, όχι σε τρία χρόνια.

Είστε υπέρ ή εναντίον των εξετάσεων εισδοχής; Επιχειρήματα, δημόσια ανοικτά σε όλη την κοινωνία και συμφωνήστε άμεσα γιατί η πρώτη επιλογή θα γίνει σε δύο μήνες.

Μην αναδείξετε και πάλι τα αρνητικά της κάθε επιλογής, τα θετικά θέλω, τις προοπτικές, τις δυνατότητες, το όραμά σας.

Προσωπικά θα ήθελα φοιτητές και μαθητές με κριτική σκέψη, παθιασμένους με τον κλάδο επιλογής τους και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

* Β.Δ. Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Λύκειο Κύκκου Β΄


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016