KESJULY18

2018-10-11 11:44:05
ΤΕΠΑΚ: Ξεκίνησαν οι εργασίες του νεοσύστατου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο

ΤΕΠΑΚ: Ξεκίνησαν οι εργασίες του νεοσύστατου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο


Mε μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν οι εργασίες του νεοσύστατου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στις 4-5 Οκτωβρίου 2018, στις εγκατατάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια επιστημονική συνάντηση, όπου επιστημονικό προσωπικό του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αντιπρόσωποι τοπικών βιοτεχνολογικών εταιριών και διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό παρουσίασαν τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις και τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στην ογκολογία. Συγκεκριμένα υπήρξε ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα Απεικονιστικών Βιοατρικών Μεθόδων, Εξατομικευμένης Ογκολογίας, Μοριακών Διαγνωστικών Τεχνικών, Κλινικών προοπτικών και θέματα Δημόσιας υγείας για τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για τη νόσο. Οι προεδρεύοντες, o Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός (Πρύτανης ΤΠΚ) και Δρ Νικόλαος Ζαμπόγλου (Ιατρικός Διευθυντής του ΓΟΚ) χαιρέτισαν την εναρκτήρια συνάντηση, ενώ παρουσιάσεις πραγματοποίησαν αρκετοί ερευνητές, ανάμεσά τους ο Καθ. Michael Molls, Διευθυντής Κλινικής Ραδιοθεραπείας και Ογκολογίας (Technical University of Munich), ο Καθ. George Sakas (Technical University Darmstadt), ο Καθ. Andreas du Bois (Kliniken Essen Mitte), ο Καθ. Joseph Kost (Ben-Gurion University), ο Καθ. Γεώργιος Σταματάκος (Μετσόβειο Πολυτεχνείο Αθηνών), ο Καθ. Γεώργιος Φούντζηλας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου), ο Καθ. Φίλιππος Πατσαλής (NIPD Genetics Ltd), η Δρ. Μαριάννα Προκόπη (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), o  Δρ. Κώστας Πιτσιλλίδης (TheramiR Ltd) και άλλοι.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την υπογραφή της ίδρυσης του Κέντρου Έρευνας για τον Kαρκίνο μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, παρουσία του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου. Για τη λειτουργία του Κέντρου θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά η ισχυρή τεχνογνωσία του επιστημονικού προσωπικού του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου,  αλλά και η δυναμική και οι πολλαπλές δυνατότητες που παρέχουν εξειδικευμένα Τμήματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από τη Σχολή Μηχανικής, τη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και της Σχολής Επιστημών Υγείας με την πρόσθετη υποστήριξη ενός αριθμού άλλων Τμημάτων. Συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια είναι μεγάλος αριθμός κρατικών και ιδιωτικών φορέων της Κύπρου, αλλά και ερευνητών του εξωτερικού, οι οποίοι ασχολούνται με την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Διαθέτοντας ένα διεπιστημονικό πυρήνα, το Κέντρο στοχεύει να φέρει σε επαφή ερευνητές στον τομέα της βιολογίας, της μηχανικής, της ιατρικής, των μαθηματικών, της φυσικής, της δημόσιας υγείας, νοσηλευτικής, καθώς και ιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες από όλη την Κύπρο, των οποίων η έρευνα εστιάζεται στην πρόληψη, την ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου και της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο. Η βασική αρχή για την έρευνα στο Κέντρο είναι η σύνδεση του πανεπιστημιακού εργαστηρίου με την κλινική, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων πρόληψης, πρόγνωσης, διάγνωσης, θεραπείας και φροντίδας.

Σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του ΤΠΚ Ανδρέας Αναγιωτός ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθότι υλοποιείται ένα μεγάλο μας όραμα για ολιστική προσέγγιση της πολυπαραγοντικής νόσου του καρκίνου, το οποίο όραμα είχαμε εξαγγείλει τον Μάιο του 2017. Σήμερα έχουμε τη χαρά να γιορτάζουμε την επίσημη έναρξη αυτής της πολλά υποσχόμενης συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στον  τομέα της ογκολογίας. Η ίδρυση ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας Καρκίνου έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας και πρώτιστα για την υγεία των πολιτών».

Εκτός από τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας, το Κέντρο φιλοδοξεί να ερμηνεύσει ερευνητικά αποτελέσματα από  εργαστήρια και κλινικές της Κύπρου προς όφελος των ασθενών. Επιπλέον το σύνολο της τεχνογνωσίας των ερευνητών θα στοχεύσει στην προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και στη δημιουργία εργαλείων για κλινικούς ογκολόγους και ερευνητές για τη διαχείριση βάσεων δεδομένων ασθενών αλλά και θα διεξάγει κλινικές θεραπευτικές και διαγνωστικές δοκιμές τελευταίας γενιάς.

Με το πέρας του πρώτου κύκλου εργασιών της διημερίδας οι σύνεδροι έχουν ήδη συντάξει ομάδες εργασίας με απώτερο σκοπό η Κύπρος να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο μελέτης για την κατανόηση της γενετικής και περιβαλλοντικής συμβολής στην ανάπτυξη του καρκίνου. Μια σημαντική παράμετρος της έρευνας που θα διεξαχθεί είναι και ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο οι επιδημιολογικοί παράγοντες ή παράγοντες του τρόπου ζωής συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για τον καρκίνο. Άλλος στόχος του κέντρου είναι η χρήση και ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών μεθόδων για την νόσο, όπου μέχρι πρότινος δεν εφαρμόζονταν στη χώρα μας (π.χ. dark-field x-rays, υγρές βιοψίες, cfDNA, miRNAs). Η επιστημονική ομάδα προσβλέπει επίσης και στην δοκιμή  πρωτοποριακών θεραπευτικών μεθόδων βραχυθεραπείας,  εξατομικευμένης ανοσοθεραπείας καθώς και στην εξέλιξη της νανοθεραπείας.

Το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο είναι ένα μοναδικό μοντέλο το οποίο στον πυρήνα του συνδυάζει την ακαδημαϊκή έρευνα με ένα πραγματικό και σύγχρονο ογκολογικό κέντρο, ενώ επεκτείνεται μέσω συνεργασιών με διακεκριμένους ερευνητές και κλινικούς γιατρούς στην Κύπρο και το εξωτερικό. Συνεπώς δημιουργούνται μοναδικές και ιδανικές συνθήκες όπου επιστήμονες,  κλινικοί γιατροί, ασθενείς και φορείς της βιομηχανίας μπορούν να συναντηθούν για να μοιραστούν και να εφαρμόσουν ιδέες για τη βελτίωση της φροντίδας των συνανθρώπων μας που ζουν με καρκίνο.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016