KESJULY18

2018-10-01 14:41:57
Απολογισμός: Περιορισμός απωλειών και μεταφορά της «μάχης» σε θεσμικό πλαίσιο

Απολογισμός: Περιορισμός απωλειών και μεταφορά της «μάχης» σε θεσμικό πλαίσιο


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Η σκληρή τρίμηνη μάχη μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των Εκπαιδευτικών έχει τελειώσει. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις απώλειες, όχι να τις εξαλείψουμε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κρίθηκε μια μάχη, ο πόλεμος όμως σκληρός έπεται.
Απολογισμός για την ΠΟΕΔ
1. Η απόφαση της 4ης Ιουλίου για σταθερό διδακτικό χρόνο 29 περιόδων χωρίς μειώσεις λόγω βιολογικού παράγοντα αναστέλλεται για όσους διορίστηκαν το 2018-2019. Θετικό καταρχήν. Η κυβέρνηση όμως θα θέσει το θέμα στην ΜΕΠΕΥ για να το θεσμοθετήσει από τη σχολική χρονιά 2019-2020 . Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
2. Η αρχική απόφαση της 4ης Ιουλίου προνοούσε πλήρη κατάργηση του συνδικαλιστικού χρόνου με απώλεια 9 θέσεων εργασίας. Η απώλεια έχει περιοριστεί στις 2 θέσεις εργασίας αφού η κυβέρνηση έχει επιστρέψει στους συντεχνιακούς τις άλλες 7. Έχουμε περιορίσει δραστικά τις ζημιές όμως εξακολουθούμε να είμαστε στο πλην.
3. Η απόφαση της 4ης Ιουλίου 2018 προνοούσε ότι οι συνάδελφοι που άγουν το 15ο έτος υπηρεσίας θα είχαν μείωση μιας διδακτικής περιόδου λόγω βιολογικού παράγοντα αντί δύο που ίσχυε ως τώρα. Η απόφαση έχει αναιρεθεί και οι συνάδελφοι αυτοί θα πάρουν ολόκληρη τη μείωση και θα διδάσκουν 27 περιόδους. Έχουμε καλύψει πλήρως το χαμένο έδαφος στον τομέα αυτό.
4. Οι συνάδελφοι που βρίσκονται στο 21ο έτος υπηρεσίας παραμένουν στις 26 περιόδους, όπως ήταν η αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει απώλεια 6-7 θέσεων εργασίας για ένα χρόνο. Η παραπομπή στη ΜΕΠΕΥ της διευθέτησης για τελική ρύθμιση είναι μια αξιοπρεπής υπεκφυγή, που όμως δεν προδικάζει την τελική ρύθμιση.
5. Η απόφαση της 4ης Ιουλίου προνοούσε την μείωση του υπεύθυνου τμήματος της Α΄ τάξης από δύο σε μια περίοδο. Η απόφαση αυτή συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ με κόστος 14 - 15 θέσεις εργασίας ετήσια.
6. Η απώλεια της περιόδου υπευθύνου τμήματος Α τάξης μειώνεται κατά 70% με τη δέσμευση της κυβέρνησης όπως δοθούν 10 θέσεις νηπιαγωγών από φέτος για να αξιοποιηθεί για σκοπούς υπευθυνότητας τμήματος στην προδημοτική εκπαίδευση από τη σχολική χρονιά 2019 – 2020.
7. Η απόφαση όπως συζητηθούν στη ΜΕΠΕΥ τα εργασιακά θέματα είναι θετική. Όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια θέματα εμπίπτουν στον ορισμό εργασιακά και ποια όχι για να περιοριστούν μελλοντικές εξωθεσμικές, αυθαίρετες αποφάσεις του ΥΠΠ.
8. Η απόφαση για Σχέδιο Πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς πέναλτυ είναι θετική. Για να μπορεί όμως το Σχέδιο να εξυπηρετήσει σημαντικό αριθμό δασκάλων θα πρέπει να συμπεριλάβει όχι μόνο άτομα που συμπλήρωσαν το 58ο έτος της ηλικίας, αλλά και όσους έχουν συμπληρώσει 400+ μήνες υπηρεσίας στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης να αυξηθεί το χρονικό παράθυρο υλοποίησης του από έξι σε δώδεκα μήνες.
9. Η απόφαση για Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης, αν υλοποιηθεί με την επόμενη σχολική χρονιά, θα αυξήσει το φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών. Όλα τα Σχέδια που έχουν υποβληθεί ως τώρα είναι εξόχως γραφειοκρατικά και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το επόμενο θα αποτελέσει εξαίρεση. Θα πρέπει να επιδιώξουμε συζήτηση του στα πλαίσια της ΜΕΠΕΥ, τουλάχιστον της εργατικής πτυχής του.
10. Η πρόνοια για θεσμοθέτηση Ταμείου Προνοίας μέσω των διαδικασιών της ΜΕΠΕΥ είναι θετική.
11. Στις απώλειες για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να προστεθούν και τα δύο εκατομμύρια κόστισε η απεργία. [Απώλεια για τη Δημοτική Εκπαίδευση €1 000 000 δηλαδή 38 θέσεις για ένα χρόνο ].
12. Η συντεχνία θα πρέπει να επιβάλει ποινές στους απεργοσπάστες.
13. Στα κέρδη μπορεί να προστεθεί το άνοιγμα των ΜΜΕ στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η έμπρακτη διαπίστωση ότι οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών μπορούν να κινητοποιούν κόσμο ακόμα και το καλοκαίρι, η υιοθέτηση των θέσεων μας από την αντιπολίτευση…
Η μάχη τέλειωσε σχετικά καλά, είμαστε όρθιοι στα πόδια μας και έχουμε απόθεμα δυνάμεων. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται. Τα θέματα δεν έχουν κλείσει. Ο αντίπαλος έχει μετρήσει τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας και την επόμενη φορά θα έρθει πιο οργανωμένος. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη στα πλαίσια της ΜΕΠΕΥ. Η επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020 θα καταδείξει, ανάλογα με τη μαχητικότητα μας, προς τα πού θα οδηγηθούν τα πράγματα…
*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Στέλιος Στυλιανού
Mon October 01, 2018, 21:22:14
...Στη Μέση τα πράγματα δεν ήταν έτσι όμως.Nα' ναι καλά το Μέτωπο...

Μαρία Γεωργίου
Mon October 01, 2018, 19:57:48
Και στην Μέση εκπαίδευση ήρθε καπακωτή οι εξετάσεις τετραμήνων και ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών που είναι το λιγότερο ουτοπικός.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016