KESJULY18

2018-09-28 11:24:56
Επιστολή ΣΕΚ προς τον υπουργό Παιδείας

Επιστολή ΣΕΚ προς τον υπουργό Παιδείας


«Χρήζει προτεραιότητας η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας»
Ανακοινωση της ΣΕΚ αναφέρει:
«Η παιδεία να συμβάλει στη βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας και να καλιεργήσει τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης.
Την πρόθεσή της να συζητήσει με την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα με το Υπουργείο Παιδείας, θέματα που αφορούν την εκπαίδευση σε σχέση με την αγορά εργασίας, εξέφρασε η ΣΕΚ με πρόσφατη επιστολή που απέστειλε προς τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη.
Συγκεκριμένα, στη σχετική επιστολή ζητείται έναρξη διαλόγου για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ενίσχυση του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης καθώς επίσης και θέματα που αφορούν τη συμβολή της εκπαίδευσης στη βελτίωση της παραγωγικότητας, της δημιουργίας φορολογικής συνείδησης, στην πάταξη της παραπαιδείας κλπ. Στην επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας που υπογράφεται από το γενικό γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Φ. Μάτσα τοίζονται τα εξής: 
• Πρέπει να ενισχυθεί ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός μέσα από καλύτερη σύνδεση του Υπουργείου Παιδείας με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), η οποία ανά τακτα διαστήματα εκπονεί μελέτες με προβλέψεις των αναγκών απασχόλησης σε επαγγέλματα και σε τομείς της οικονομίας. Ήδη υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη που αφορά τις προβλέψεις των αναγκών απασχόλησης σε 309 επαγγέλματα για την περίοδο 2017 – 2027.
• Η Κύπρος χρειάζεται αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης καθώς επίσης και Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο στα πρότυπα του ΑΤΙ. Φαίνεται πως μεταξύ της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Πανεπιστημιακής υπάρχει ένα τεράστιο κενό που πρέπει να καλυφθεί. 
• Η ανεργία θα ελαχιστοποιηθεί αν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά ο νόμος περί Ίσης Μεταχείρισης στην Α π α σ χ ό λ η σ η , ώστε οι ξένοι και οι Κοινοτικοί να μην χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό και να εκτοπίζουν Κύπριους ε ρ γ α ζ ό μ ε ν ο υ ς από τις θέσεις εργασίας.
• Να αναβαθμιστεί το κεφάλαιο της παραγωγικότητας που υπάρχει στα βιβλία της Πολιτικής Οικονομίας της Γ’ Λυκείου, ενώ επίσης πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το κεφάλαιο που αφορά την επιχειρηματικότητα των νέων.
• Μέσα από την εκπαίδευση και την παιδεία πρέπει να βρεθεί τρόπος για τη δημιουργία κουλτούρας ενημερωμένου και διεκδικητικού καταναλωτή από τις μικρές ηλικίες, ενώ μέσα από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να καλλιεργηθεί η φορολογική συνείδηση. 
• Να αξιοποιηθεί πλήρως και αποτελεσματικά από το υπουργείο Παιδείας η έρευνα που εκπόνησε η ΑναΔ σε σχέση με τα επαγγέλματα που προσεχώς θα έχουν ζήτηση, ενόψει της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων, καθώς επίσης και τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη γαλάζια και πράσινη οικονομία. 
• Να γίνει με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας δημόσια διαβούλευση, (με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων), με θέμα τη συμβολή της εκπαίδευσης στη βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας.
• Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αναβάθμιση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και να εφαρμοσθούν στην πράξη οι αρχές της ελληνικής παιδείας που έχουν ως κορωνίδα τους την ανθρωποκεντρική αγωγή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα.
• Η γνώση της ελληνικής γλώσσας πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για εργοδότηση αλλοδαπών στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία.
• Να εκπονηθούν και να εφαρμοσθούν πολιτικές για πάταξη της παραπαιδείας που σταδιακά αλλά σταθερά εξελίσσεται σε μάστιγα για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.                                                                             
Καταληκτικά ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ στην επιστολή προς Χαμπιαούρη αναφέρει: 'Με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής σας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει μέχρι σήμερα για τα θέματα που αφορούν και διασυνδέουν την απασχόληση και την εκπαίδευση και τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε σε μια κατ’ ιδία συνάντηση σε χρόνο που εσείς θα επιλέξετε'».

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016