KESJULY18

2018-09-26 06:22:49
Θανάσης Βαλτινός: «Μέσα από την Τέχνη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας»

Θανάσης Βαλτινός: «Μέσα από την Τέχνη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας»


Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για το έργο και την ποιητική του Θ. Βαλτινού  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, παρουσία του συγγραφέα 

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τίμησαν τον Έλληνα Ακαδημαϊκό, εκ των κορυφαίων πεζογράφων της σύγχρονης εποχής, εξέχοντα λογοτέχνη και διακεκριμένο πνευματικό άνθρωπο, Θανάση Βαλτινό, σε επιστημονική ημερίδα για το έργο και την ποιητική του στην αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών της Σχολής Επιστημών Αγωγής και της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Erasmus Plus και τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ, που συγκέντρωσε πλήθος από λόγιους, ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες, λάτρεις των Γραμμάτων και των Τεχνών και διδακτορικούς φοιτητές που εξειδικεύονται και ενδιατρίβουν στο έργο του κ. Βαλτινού.

Σε μια πρωτότυπη παρουσίαση του, με τη μορφή συνέντευξης στον Κωστή Δανόπουλο, μέλος του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο Θανάσης Βαλτινός, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του, ξεκινώντας με την ανάγνωση κειμένου που αποκάλεσε «εναρκτήριο λάκτισμα» για τον διάλογο που ακολούθησε. Αποκάλυψε πως άρχισε να γράφει από οκνηρία, αποστρεφόταν εργασία με ωράριο, ενώ όπως τόνισε «λάτρευα τα ταξίδια, το χρήμα, τις γυναίκες και την ελευθερία». Ομολόγησε πως «δεν άλλαξα δουλειά, γιατί δεν ήξερα τι άλλο να κάνω», αποκάλεσε τη λογοτεχνία «χρησμό», είχε για πρότυπα του τα Ευαγγέλια και την Παλαιά Διαθήκη, χαρακτήρισε τον Ξενοφώντα πρώτο πολεμικό ανταποκριτή, ενώ υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πεζογράφοι (π.χ. Χέμινγουεϊ) έδωσαν ένα καλό μάθημα στους Ευρωπαίους συναδέρφους τους.

Ο Θανάσης Βαλτινός, είπε πως προσεγγίζει τα θέματα του ως ντοκουμέντα τονίζοντας πως ο γραπτός λόγος πρέπει να είναι επιμελημένος. Επισήμανε τη σημασία της πείρας και αποκάλυψε πως είναι πολύ αυστηρός με τα δικά του έργα. «Το προνόμιο της Τέχνης δημιουργεί για τον καθένα ξεχωριστά δικό του κόσμο. Η λογοτεχνία είναι μια βαθύτατη ανάγκη του ανθρώπου, η Τέχνη δεν είναι μόνο για τους καλλιεργημένους, είναι και για τους ακαλλιέργητους. Μέσα από την Τέχνη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας», πρόσθεσε, καταλήγοντας με την απαγγελία  στίχων δημοτικού τραγουδιού, τονίζοντας παράλληλα τη δύναμη του έρωτα. Ακολούθησε διάλογος με το κοινό.

Τον Θανάση Βαλτινό προσφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, που αναφέρθηκε στις βραβεύσεις του έργου του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέροντας ότι «αποτελούν επίσημη αναγνώριση της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα και στο όλο ευρωπαϊκό πολιτισμικό οικοδόμημα», ενώ υπενθύμισε πως «προοδευτικός, κριτικός και επικριτικός, ο Θανάσης Βαλτινός δεν δίστασε να πάρει θέση σε κρίσιμα ζητήματα, σε διλήμματα με τα οποία βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη, δυστυχώς, η Ελλάδα».

Ο Δρ. Αιμίλιος Σολωμού, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καλωσόρισε τον κ. Βαλτινό, τονίζοντας πως η εκδήλωση είχε σκοπό να τιμήσει «έναν σημαντικό άνθρωπο των γραμμάτων, έναν διανοούμενο που μέσα από το λογοτεχνικό του έργο έχει προσφέρει πολλά στην Ελληνική διανόηση».

Ο Δρ. Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ, τόνισε μεταξύ άλλων πως κείμενα του συγγραφέα έχουν ενταχθεί στα Αναλυτικά Προγράμματα Γυμνασίου-Λυκείου που διδάσκονται στα σχολεία της Κύπρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και ανάλυση μερικών έργων του Θανάση Βαλτινού όπως: «Ημερολόγιο Αλοννήσου» (Κωστής Δανόπουλος), «Το Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη» και το «Ημερολόγιον του Βίου μου» του Σάββα Τσερκεζή (Γιώργος Γεωργής), «Κάθοδος των Εννιά» (Γιώργος Πολεμιδιώτης), Διακειμενικότητα στον «Ανάπλου» (Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα), Ο έφηβος στην «Eroica» του Κ. Πολίτη και στον «Ανάπλου» (Όλγα Καταρέλα).


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016