KESJULY18

2018-09-20 11:07:26
Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός ο λύκος...

Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός ο λύκος...


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΤΙΑΚΑ*

Έχει η παιδεία μας προβλήματα;

Η παιδεία μας κι αν έχει προβλήματα!!!

Λειτουργεί παρόλα αυτά;

Φυσικά και λειτουργεί!

Χρειάζεται βελτιώσεις;

Όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Τα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας βοηθούν για να βελτιωθούν τα πράγματα;

Κόμπος!

Κανένα μέτρο δε μπορεί –εξ ορισμού- να βοηθήσει αν δεν αγκαλιαστεί από κείνους που πρόκειται να το υλοποιήσουν! 

Συνεπώς, γράψε λάθος και πάμε ξανά!

Στην αρχή του καλοκαιριού φέτος –τυχαίο;- ξεκίνησε μια διαμάχη ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, αναφορικά με κάποιες αλλαγές που προτάθηκαν από το Υπουργείο με στόχο ‘τη βελτίωση της εκπαίδευσης’.  Μόνο που οι προτάσεις  αυτές δεν προέκυψαν από συζητήσεις που έγιναν σε εκπαιδευτικούς ή ακαδημαϊκούς κύκλους για τα καυτά προβλήματα της Παιδείας.  Και δεν αφορούν βελτίωση…  Αντιθέτως, φαίνεται να προέκυψαν, κι ελπίζω να έχω λάθος πληροφόρηση, από διαπιστώσεις μιας λογιστικής πολυεθνικής για το πώς θα εξοικονομηθούν πόροι στα σχολεία μας!

Εδώ έχουμε τέσσερα λάθη σε μία πρόταση!

  1. Διαπιστώσεις.  Από που κι ως πού χρειαζόμαστε ευκαιριακές διαπιστώσεις από άσχετους όταν έχουμε έρευνες 25 ετών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και άλλους, που μας απαριθμούν επακριβώς τα τρέχοντα προβλήματα της Κυπριακής Παιδείας;
  2. Λογιστές;!  Από πότε δίνουμε βήμα στους λογιστές να πούνε την άποψή τους για την Παιδεία όταν επιδιώκουμε τη βελτίωσή της;  Και τι αναμένουμε από τα πλάσματα να μας δώσουν πέρα από μια αβάσταχτα λογιστική και απολύτως αντι-παιδαγωγική άποψη;
  3. Πολυεθνική;  Από πού κι ως πού ξέρει μια πολυεθνική ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ τις ανάγκες της παιδείας ενός τόπου, και μάλιστα καλλίτερα από τους ντόπιους λειτουργούς που ασχολούνται με την Παιδεία εδώ και χρόνια; Το μόνο που ξέρει, και γι’ αυτό υφίσταται, είναι το πώς να βγάζει λεφτά.  Για ποιόν; Ας το θέσουμε ως ερώτημα.
  4. Εξοικονόμηση πόρων. Πότε είδατε εσείς την εξοικονόμηση πόρων να σχετίζεται με την ποιότητα στην εκπαίδευση; Και Πού; Τα καλλίτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο (για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από το δικό μου χώρο) προκειμένου να βγάλουν ‘πρώτης τάξεως’ αποφοίτους χρησιμοποιούν τις καλλίτερες και πιο ακριβές μεθόδους που υπάρχουν: Διδασκαλία σε μικρές ομάδες (φροντιστήρια) πανάκριβες υποδομές και εξοπλισμό, τελευταίας λέξης τεχνολογία και εκπαιδευτικό υλικό, ακριβοπληρωμένο προσωπικό, κ.λ.π… Τη φτήνια πού την είδατε; Δεν υπάρχει πουθενά.

Μήπως υπάρχει φτήνια στην ιδιωτική εκπαίδευση που προβάλλεται εμμέσως πλην σαφώς ως εναλλακτική λύση τους τελευταίους μήνες στα καθ’ ημάς; Σας γελάσανε!  Οι γόνοι των βουλευτών και λοιπών κρατούντων οι οποίοι πιθανώς παρήγγειλαν, αλλά οπωσδήποτε ασπάσθηκαν και προωθούν τις ‘αλλαγές’ που προτείνονται, δεν πρόκειται να βασανιστούν με τέτοιες πιέσεις.  Θα συνεχίζουν να κάνουν μάθημα στα ευάερα και ευήλια σχολεία τους με τις πρέπουσες υποδομές και τον εξοπλισμό, τη θέρμανση και τον κλιματισμό αναλόγως εποχής για να μη ζοριστούν τα ευαίσθητα κορμάκια τους, τις βιβλιοθήκες, τους υπολογιστές, το εκπαιδευτικό υλικό και τα επιμορφωτικά τους σεμινάρια, ενώ εμείς στο δημόσιο θα βγάζουμε ο ένας τα μάτια του άλλου για το πόσες ώρες πρέπει οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στην έδρα. Διότι κάποιος ηλίθιος, ο οποίος δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι τους στο σχολείο από τότε που ήταν μαθητής, μας πληροφόρησε οτι μόνο οι ώρες που βρίσκεται ο εκπαιδευτικός στην έδρα είναι παραγωγικές!  Κι εμείς τον πιστέψαμε!

Λοιπόν, ο ηλίθιος κάνει λάθος! Ή απλώς προσπαθεί να μας παραπληροφορήσει! Οι πλέον παραγωγικές ώρες που περνάνε οι μαθητές και οι καθηγητές στο σχολείο έχουν να κάνουν με την επαφή τους έξω από διδακτικά αντικείμενα, εκεί που μπορούν όλοι να είναι ο εαυτός τους. Στις ώρες που μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες, στις ώρες που σκύβουν πάνω από κοινά προβλήματα, στις ώρες (άπειρες ώρες εντός και εκτός σχολείου) που ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις, στις ώρες που οργανώνουν εκδηλώσεις και γιορτές. Εκεί δοκιμάζεται η αντίληψή τους, η κρίση τους, οι οργανωτικές τους ικανότητες, οι κοινωνικές τους δεξιότητες, η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητά τους!  Κι όχι στο ‘Πι πι το παπί’! Ούτε στο ‘Έλα Λόλα πάρε μήλο’!

Αυτά, εμείς που είμαστε της δουλειάς τα ξέρουμε και τα εφαρμόζουμε εδώ και δεκαετίες! Για να κάνουμε σωστούς δασκαλους, σωστούς μαθητές, σωστούς ανθρώπους. 

Κι εσείς, πήγατε και ρωτήσατε ένα μπακάλη να σας πεί  τι να κάνετε! Κι εκείνος σας είπε: ‘τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι, τρείς και το λαδόξυδο!’  Αλλά τι περιμένατε να σας πει; Και τι μπορούσε κιόλας να σας πει το πλάσμα με τη δουλειά που κάνει, τις προτεραιότητες που έχει και την εμπειρία που ΔΕΝ έχει;

Κι έρχεστε τώρα να μας το πείτε κι εμάς! Μα εμείς ξέρουμε πόσο κάνει το λάδι και το ξύδι, διότι το ζούμε καθημερινά! Και ξέρουμε επίσης και αν και πότε και πόσο χρειάζεται να βάλουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας! Και συνεπώς δε χρειαζόμαστε τα ξένα expertise που δεν ταιριάζουν στην Τέχνη που υπηρετούμε με αυτοθυσία τόσα χρόνια:  την Παιδεία!

Εκτός…  Εκτός κι αν ο καθαρός σας στόχος είναι να διαλύσετε το Δημόσιο Σχολείο, ή να το καταντήσετε ‘ιδιωτικού δικαίου’ όπως έκανε η μέντοράς σας η Θάτσερ άλλοτε, αλλού, και να χωρίσετε τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες:  αυτούς που μπορούν να πληρώσουν, και παίρνουν μιας πρώτης τάξεως εκπαίδευση, τα παιδιά σας δηλαδή, και κείνους που δε μπορούν, και παίρνουν ότι κι ότι και πολύ τους πέφτει. Τα παιδιά μας δηλαδή!

Αλλά, δεν χαραμίσαμε εμείς γενιές και γενιές ανθρώπων και αγώνων για να σας δούμε εσάς τώρα να τα κάνετε όλα στάχτη και μπούρμπερη σε ένα καλοκαίρι! Ούτε θα αφήσουμε τον κόσμο απληροφόρητο να τσιμπήσει σ’ αυτά που λέτε, ότι τάχα μου αυτοί οι κηφήνες οι εκπαιδευτικοί που κάθονται το μισό χρόνο θέλουν να κάθονται και τον άλλο μισό! 

Οι γονείς ξέρουν ότι η δασκάλα της τάξης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εκπαίδευσης, και ότι τα παιδιά τους βρίσκονται στα χέρια της, άρα αυτή η δασκάλα πρέπει να ενισχυθεί, κι όχι να γεμίσει λάσπη!

Ο κόσμος θα μάθει τι είναι που προσπαθείτε να κάνετε στην εκπαίδευση κι εσείς και οι πλούσιες παρέες σας, όπως κάνατε και στην οικονομία, και θα σας το ανταποδώσει στα ίσα! 

Εκλογές έρχονται!

Και μπορεί να φαινόμαστε, αλλά δεν είμαστε, χάπατα!

*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Ενιαίας Εκπαίδευσης 

Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Άντρη Κυριακιδου
Mon September 24, 2018, 18:52:49
Εξαιρετικός λογος!!! Συγχαρητήρια!!!

Παντελής Λουκά
Sun September 23, 2018, 14:40:37
Καθαρός λόγος, επί της ουσίας, ειλικρινής τοποθέτηση. Συγχαρητήρια.
Η υποκρισία του Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης, η παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινωνίας, Γκαίμπελικές μέθοδοι, αυταρχικές και φασιστικές πρακτικές. Όταν αυτά υιοθετούνται απο την κεφαλήν της εκπαίδευσης, τί περιμένουμε δηλαδή να βελτιωθεί στην εκπαίδευση και την Παιδεία;
Ότι καλό επιβιώνει στα σχολεία σήμερα, οφείλεται στο φιλότιμο,τη συνείδηση και την καθημερινή αντίσταση κάποιων ανθρώπων, και όχι στους σχεδιασμούς και τις μεταρρυθμίσεις και τις πρακτικές του Υπουργείου.

Ευανθια Αθανασοπουλου
Fri September 21, 2018, 17:30:02
Μπραβο
Συμφωνω απολυτα μονο που οι λειτουργοι της παιδειας ασκουν λειτουργημα ιερο και πανδυσκολο .Η τεχνη ειναι ισως το μεσο το εργαλειο μας αλλα και οχι μονον χρειζζεται ταλεντο οργανωτικοτητα δυναμισμος μεταδοτικοτητα και πολλη πολλη ψυχικη δυναμη καιπολλη πολλη αγαπη σ αυτο που καλουνται να κανουν.

Σοφία Σχίζα
Thu September 20, 2018, 22:59:23
Εξαιρετικό! Γραμμένο από μια εξαιρετική εκπαιδευτικό που είχα την τύχη να μου κάνει μάθημα στο πανεπιστήμιο!

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Thu September 20, 2018, 17:54:26
Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Υποκλίνομαι!!!

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Thu September 20, 2018, 17:41:04
Η απάντηση θα δοθεί στις Ευροεκλογές.
Λίγο πριν τις Προεδρικές, έτρεξαν κάποιοι να "συμφωνήσουν" τις επιστροφές τον αποκοπών (μετά απο διάλογο). Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας, (διάλογος δεν ακούσαμε να γίνει) ήρθαν με μια πρόταση επιστροφής, που δίνει τα απολεσθέντα πίσω, μετά απο 10 χρόνια (2013-2023). Κάποια ψίχουλα πήραν πίσω κιο νωρίς οι χαμηλόμισθοι.
Εφόσον υπάρχει πλεόνασμα όπως λένε, ας βάλουν πίσω στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κάποια χρήματα, να μπορεί ο κοσμάκης να αφυπηρετεί πρόωρα, να δώσει θέσεις εργασίας στους νέους, να ξοφλήσει δάνεια με τα εφάπαξ (χωρίς πέναλτι) και να κινηθεί η οικονομία.
Μόνο οι δείκτες ψηλώνουν; Σας είδαμε κύριοι κυβερνώντες. Δεν υπάρχει αντίρρηση στο να διορθωθούν τα κακώς έχοντα. Όμως με δικτατορίες και φασιστικά καθεστώτα δεν γίνονται αλλαγές.
Μόνο ισοπέδωση και ανοικοδόμηση. Μήπως αυτό είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα;

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016