KESJULY18

2018-09-19 11:37:21
Οι αναφορές του Γ. Ελεγκτή για τους μισθούς των εκπαιδευτικών είναι «αλχημική μαγειρική αριθμών»

Οι αναφορές του Γ. Ελεγκτή για τους μισθούς των εκπαιδευτικών είναι «αλχημική μαγειρική αριθμών»


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ* 

Την πενταετία του μνημονίου 2012-2016, επιβλήθηκαν μειώσεις καθαρών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 25% έως 30%. Το Υπουργείο Οικονομικών όμως, και κατ’ επέκταση ο Γ. Ελεγκτής, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την ακόλουθη ρύθμιση ούτως ώστε να συνεχίσουν να παρουσιάζουν τους  κυβερνητικούς υπαλλήλους ως υψηλόμισθούς:

Οι ακαθάριστοι μισθοί, πάνω στα χαρτιά… έμειναν άθικτοι.

Ενώ οι καθαροί μισθοί μειώθηκαν δραστικά, οι μεικτοί μισθοί, πάνω στα χαρτιά, έμειναν άθικτοι. Πρόκειται για ένα διαβολικό κόλπο το οποίο εξηγεί το εσκεμμένο λάθος των αναφορών του Γενικού Ελεγκτή. Ας εξηγήσουμε την «Αλχημεία» αυτή των αριθμών με το ακόλουθο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος εκπαιδευτικός πριν το μνημόνιο είχε ακαθάριστο μισθό €2000, αποκοπές και φόρους €300 και στο τέλος του μήνα έμπαινε στην τσέπη του καθαρός μισθός €1700. Μετά το μνημόνιο, θεωρητικά οι ακαθάριστες απολαβές του εξακολουθούσαν να είναι €2000, όμως στο τέλος του μήνα ο καθαρός μισθός του ήταν μόνο €1400 αφού το μνημόνιο αύξησε τις αποκοπές και τους φόρους στα €600. Παρόλο που ο εκπαιδευτικός του παραδείγματος έχει χάσει 300 το μήνα, γιατί πριν το μνημόνιο «καθάριζε» 1700 ενώ μετά μόνο 1400, η κατάσταση μισθοδοσίας του από το Γενικό Λογιστήριο εξακολουθεί να δείχνει ότι ο μισθός του παραμένει ανέπαφος στο ύψος των 2 000. Φανταστικό κόλπο! Ο Γ. Ελεγκτής κτίζει την επιχειρηματολογία του πάνω στην «αλχημεία» των ακαθάριστων μισθών, που στην ουσία είναι φουσκωμένοι αριθμοί πάνω στις οθόνες των Η.Υ. Στην προκείμενη περίπτωση παρουσιάζεται ο εικονικός μισθός των €2 000 και ταχυδακτυλουργικά αποσιωπάται  και εξαφανίζεται ο πραγματικός μισθός που είναι μόνο €1 400  .

Η προπαγάνδα στηρίζεται στη δημιουργία εντυπώσεων. Σε ένα δεύτερο παράδειγμα, ο Γ. Ελεγκτής αναφέρει ότι η ανώτατη μισθοδοσία στη Δημοτική Εκπαίδευση είναι €69 000 ετήσια (εξήντα εννιά χιλιάδες ευρώ!!). Με στόμφο αναφέρει ότι παίρνει τα στοιχεία του από την «Ευρυδίκη». Αποσιωπά όμως ένα - δύο κρίσιμα δεδομένα. Πρώτο ότι αυτοί που απολαμβάνουν αυτή τη μισθοδοσία είναι μόλις το 1% του συνόλου. Δεύτερο ότι  ο φουσκωμένος αυτός αριθμός είναι απλός ένα νούμερο πάνω σε μια κόλλα χαρτί, ή σε μια οθόνη υπολογιστή, αφού αναφέρεται σε ακαθάριστες απολαβές. Ο ανώτατος καθαρός μισθός διευθυντή δεν είναι €69 000 αλλά μόλις €44 000 κ. Γ. Ελεγκτή  Οι υπόλοιπες  €25 000 είναι φόροι και αποκοπές που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο και τα οποία ο Γ. Ελεγκτής εσκεμμένα αποσιωπά. Ένα πράγμα είναι να σου λένε ότι παίρνεις μισθό πέντε χιλιάδες το μήνα και άλλο να καθαρίζεις τρεις χιλιάδες αφού οι άλλες δύο προ-αποκόπτονται. Είναι ανέντιμο να ερεθίζεται ο κόσμος με φουσκωμένους αριθμούς, χρήματα που κανένας μας δεν τα είδε ποτέ, αφού με το ένα χέρι μας τα δίνει η κυβέρνηση και με το άλλο μας τα παίρνει σε μηδενικό χρόνο.

Προσωπικά παρόλα τα 31 συμπληρωμένα χρόνια υπηρεσίας μου (φέτος άγω το 32ο έτος) δεν έχω καταφέρει να  φτάσω τον ανώτατο μισθό που παρουσιάζεις στις αναφορές σου κ. Γ. Ελεγκτή. Έχω εργαστεί ως δάσκαλος και εννιά χρόνια στην κλίμακα Α5, ενώ εσείς ψευδώς παρουσιάζετε  ότι έχουμε όλοι διοριστεί στην κλίμακα Α8. Καθαρή επιλογή αριθμών και Αλχημεία. Επιπλέον σε αντίθεση με εσάς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που απολαμβάνεται από το πρώτο δευτερόλεπτο της  υπηρεσίας σας την ανώτατη μισθοδοσία της θέσης σας, εμείς οι υπάλληλοι πρέπει να έχουμε πολλές δεκαετίες ευδόκιμης υπηρεσίας για να τον φτάσουμε.. Και μάλιστα χωρίς επίδομα παραστάσεως και υπηρεσιακό όχημα κ. Γ. Ελεγκτή…

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αριστοκλής Νικολάου
Wed September 19, 2018, 13:16:09
Πολύ σωστές διορθώσεις του Γ.Ε.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016