KESJULY18

2018-09-13 15:17:51
Οι αντιδράσεις κομμάτων για τη εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών

Οι αντιδράσεις κομμάτων για τη εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών


Το Paideia-News παραθέτει τις ανακοινώσεις αντιδράσεις των κομμάτων για την εξαγγελία 48ωρης απεργίας από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

ΔΗΣΥ: Πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των 120.000 μαθητών.

«Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν λειτούργησε με αλαζονεία αλλά με πολλή ανεκτικότητα. Παρά τις επανειλημμένες αναιρέσεις από τους συνδικαλιστές των όσων είχαν συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση, τόσο στις 27 Ιουλίου, στην πρώτη συνάντηση των ηγετών των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στην 2η συνάντηση, στις 23 Αυγούστου, έγινε και μια τρίτη προσπάθεια με την διυπουργική επιτροπή στις 6 Σεπτεμβρίου. Και παρά το πλαίσιο συμφωνίας που δημιουργήθηκε, με τις σαφώς βελτιωμένες προτάσεις, και πάλι δεν τήρησαν, οι ηγέτες των συντεχνιών, τα όσα συμφωνήθηκαν».

Ο σεβασμός μας στους εργαζομένους και στο δικαίωμα τους για απεργία είναι δεδομένος. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να διασφαλίσουμε, ως πολιτεία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση των 120 χιλιάδων μαθητών».

 ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής
«Από την αρχή της κρίσης στην παιδεία είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για τις εξελίξεις, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση αποπυροδότησή της για να μην πληγούν το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά.
Από την αρχή καλέσαμε την κυβέρνηση να αναστείλει τις μονομερείς αποφάσεις της και να εισέλθει σε ένα θεσμοθετημένο διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αντί να κάνει αυτό το απλό και λογικό, η κυβέρνηση συνεχώς έριχνε λάδι στη φωτιά επιχειρώντας να απαξιώσει τους εκπαιδευτικούς, το έργο τους και τις μαζικές κινητοποιήσεις τους.
Η κρίση στην παιδεία έχει κτυπήσει κόκκινο.
Η πρόταση όλων των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, για αναστολή των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης και απόσυρση των μέτρων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη. Μ’ αυτό τον τρόπο θα τερματιστεί η ανωμαλία στην παιδεία και θα δοθεί χώρος και χρόνος για θεσμοθετημένο διάλογο για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της παιδείας.
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αντί ο πρόεδρος και οι κυβερνώντες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουν να εκτραχύνουν την κρίση επιστρατεύοντας ξανά τη ρητορική απαξίωσης των εκπαιδευτικών και της δαιμονοποίησης των αντιδράσεων τους.
Είναι ορθό ότι η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά.
Διακυβέρνηση, όμως, δεν σημαίνει «αποφασίζω και διατάσσω». Δεν σημαίνει επιβολή μονομερών αποφάσεων. Διακυβέρνηση πρωτίστως σημαίνει διάλογο και επιδίωξη συναίνεσης. Σημαίνει αντιμετώπιση κρίσεων και όχι πρόκληση κρίσεων και ανωμαλίας, όπως δυστυχώς κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, παρότι προεκλογικά ο κ. Αναστασιάδης συνεχώς αναφερόταν στο διάλογο κα τη συναίνεση.
Και μια έκκληση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις: Ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης, διεκδικείστε τα δικαιώματά σας με τρόπο που θα περιορίζει –κατά το δυνατόν- τις συνέπειες για τους μαθητές».

ΕΔΕΚ: Τα προβλήματα στην εκπαίδευση, δεν θα λυθούν ούτε με απεργίες, ούτε με αποκοπές μισθών

«Είναι αυταπόδεικτο ότι η συγκεκριμένη πορεία που ακολουθήθηκε στην παιδεία τους τελευταίους μήνες, είναι απότοκο της απόφασης που λήφθηκε από την κυβέρνηση στις 4 Ιουλίου, χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η ουσία των χρόνιων προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε άλλο επίπεδο το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει αναδειχθεί. Το θέμα της ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική της διάσταση, θα έπρεπε να κυριαρχεί στο διάλογο μεταξύ των εκπαιδευτικών εταίρων.
Τα ουσιαστικά και χρόνια προβλήματα στην εκπαίδευση, δεν θα λυθούν ούτε με απεργίες, ούτε με αποκοπές μισθών. Αυτό το παιγνίδι εντυπώσεων θα πρέπει άμεσα να σταματήσει και να επικεντρωθούμε όλοι στην αληθινή εικόνα που παρουσιάζει η Δημόσια Παιδεία στον τόπο μας, με μοναδικό στόχο να βρούμε λύσεις σε συστημικό πλαίσιο για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας».

Αλληλεγγύη:  Να περισώσουμε το δημόσιο σχολείο

«Μετά από δύο μήνες κατά τους οποίους η κυπριακή κοινωνία έγινε μάρτυρας ενός θεάτρου του παραλόγου για την Παιδεία, με προτάσεις και αντιπροτάσεις, διαβουλεύσεις επίσημες και ανεπίσημες μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών με στόχο να αποφευχθεί το λουκέτο στα σχολεία, καταλήξαμε στην απεργία.
Το γεγονός είναι ένα: Όσοι εδώ και δύο μήνες από τις δύο πλευρές δήλωναν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μην θυματοποιηθούν οι μαθητές, έχουν αποτύχει. Με θύματα τους μαθητές και τη δημόσια εκπαίδευση.
Καλούμαστε όλοι να βάλουμε το καλό των μαθητών μας πάνω από οτιδήποτε άλλο και να αξιοποιήσουμε όσο χρόνο έχει απομείνει για να περισώσουμε το δημόσιο σχολείο.
Οι ετσιθελισμοί και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν επιλύουν τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνουν».

Οικολόγοι: Η επίδειξη ισχύος δεν τιμά τον Πρόεδρο, δεν θα υποστηρίξουμε τα απεργιακά μέτρα
«Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών δεν συμφωνεί με τις απεργίες στην δημόσια εκπαίδευση. Υπενθυμίζουμε ότι ευθύς εξαρχής είχαμε καλέσει τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών να αποφύγουν το μέτρο αυτό. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουμε τα απεργιακά μέτρα και δεν πρόκειται να τα υποστηρίξουμε.
Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση μπορούσε να αποφύγει την απεργία αν έκανε δεκτό το αίτημα της πίστωσης, θέτοντας όμως μια ουσιώδη προϋπόθεση, ότι δηλαδή θα ισχύσει μόνον αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των απαλλαγών.  
Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την υπάρχουσα κατάσταση το έχει η Κυβέρνηση που με το «όχι» της στη πρόταξη των εκπαιδευτικών προκάλεσε νέο αδιέξοδο, το οποίο βεβαίως ενισχύθηκε με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας,   οι οποίες χαρακτηρίζονται μόνο ως επίδειξη δύναμης και ισχύος.
Με παιγνίδια εξουσίας και με σύνδρομα αυταρχικότητας δεν λύνονται τα προβλήματα στην παιδεία.
Πέραν τούτου σημειώνουμε ότι οι δηλώνεις του προέδρου Αναστασιάδη, έγιναν με χαρακτηριστικό τόνο και ύφος θυμωμένου ηγεμόνα, ενώ εν τέλει κατέληξε σε μια αμφισβήτηση του ρόλου των εκπαιδευτικών αλλά και σε μια ακόμα υπόσκαψη των ρόλων των συνδικαλιστών, που βεβαίως δεν πέρασαν απαρατήρητα.
Τελικά επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η ιστορία έχει να κάνει με τον πλήρη εξευτελισμό και ακύρωση του δημόσιου σχολείου.
Δυστυχώς πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η ζημιά στην παιδεία, λόγω της σύγκρουσης  μεταξύ εκπαιδευτικών και κυβέρνησης, ματοκυλίζεται στην κοινωνία. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τους εκπαιδευτικούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την απόφαση τους για απεργία. Οι ώρες απαλλαγής δεν αποτελούν ένα σημείο στην διαπραγμάτευση που να δικαιολογούν τέτοιου βαθμού αντίδραση.  Την ίδια ώρα, καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει με την στάση της να πραγματοποιηθεί η απεργία, η οποία θα μεταφέρει τα προβλήματα στην ίδια την κοινωνία».

Συμμαχία Πολιτών: Να επαναρχίσει διάλογος με πνεύμα συναίνεσης, χωρίς εγωισμούς

 «Η Κυβέρνηση οφείλει πριν από την Τρίτη να βρει τις διόδους επικοινωνίας για να επαναρχίσει ένας διάλογος στον οποίο όλοι θα διεξάγουν με πνεύμα συναίνεσης, χωρίς εγωισμούς, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παιδείας.
Απόλυτο σεβαστό το δικαίωμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και αποτελεί μέσο διεκδίκησης αιτημάτων των εργαζομένων. Πρέπει όμως το μέσο αυτό να αποτελεί την έσχατη λύση, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Παιδείας, όπου θα επηρεαστούν και ταλαιπωρηθούν χιλιάδες μαθητές και γονείς. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και όχι κλειστά.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία θα έπρεπε να κυβερνά με τρόπο που να πράγματα να κυλούν ομαλά και βελτιωτικά, φέρει την ευθύνη για το χάος που δημιουργήθηκε στην δημόσια Παιδεία. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να βρει τις διόδους επικοινωνίας και τους μηχανισμούς έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος με τους εμπλεκομένους φορείς πριν από την ημέρα έναρξης των απεργιακών μέτρων. Ένα διάλογο στον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα διεξάγουν με πνεύμα συναίνεσης, χωρίς εγωισμούς, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της νέας γενιάς.
Προς αυτή την κατεύθυνση η  Συμμαχία Πολιτών επαναφέρει την πρόταση της με την οποία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο για την Παιδεία στην παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων στον χώρο της Παιδείας, του Υπουργού Παιδείας και των Προέδρων των κομμάτων».

 

ΕΛΑΜ: Οι εξελίξεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε άσχημες ατραπούς

«Η κρίση στην παιδεία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ οι εξελίξεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε άσχημες ατραπούς, δημιουργώντας ένα δυσοίωνο μέλλον με πρώτους αποδέκτες το σύνολο των μαθητών, τους γονείς και κατ΄ επέκταση την ίδια την κοινωνία.
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να παρακαθήσουν σε ένα γόνιμο διάλογο από μηδενική βάση, για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην παιδεία.
Σημασία δεν έχει ποιο από τα αντιμαχόμενα μέρη θα κερδίσει, αλλά στο τέλος της ημέρας να επωφεληθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, η παιδεία, οι μαθητές και να διασφαλιστούν τα δημόσια σχολεία». 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ανδρέας Καμπουρίδης
Thu September 13, 2018, 15:53:25
Πολλοί αναφέρουν π.χ. τον μέσο όρο των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες (αγνοώντας θεληματικά ότι δεν τίθεται θέμα αποτυχίας αφού και όλοι αποφοιτούν και τα Πανεπιστήμια γεμίζουν φοιτητές) και δεν διερωτώνται γιατί, ενώ μιλούν την ίδια γλώσσα, εδώ και δύο μήνες δεν μπορούν να συνεννοηθούν...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016