KESJULY18

2018-09-11 09:53:20
Το Γυμνάσιο Λύκειο Ολύμπιον ξεκινάει με αισιοδοξία και ενθουσιασμό τη νέα σχολική χρονιά

Το Γυμνάσιο Λύκειο Ολύμπιον ξεκινάει με αισιοδοξία και ενθουσιασμό τη νέα σχολική χρονιά


  ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑΣ ΚΡΑΣΙΑ*

Στις μέρες μας, οι υποθήκες που μας κληροδοτήθηκαν μέσα από τον Επιτάφιο του Περικλή, που είναι στην πραγματικότητα το μανιφέστο της δημοκρατίας καθίστανται επίκαιρες και αναγκαίες. Διακηρύσσει: «Των πόνων πλείστας αναπαύλας τη γνώμη επορισάμεθα», «φιλοκαλούμεν και φιλοσοφούμεν». «Εξασφαλίσαμε πάρα πολλά μέσα ξεκούρασης από τους κόπους για το πνεύμα μας», «αγαπούμε το ωραίο και καλλιεργούμε το πνεύμα μας». Έτσι με την ψυχαγωγία, την καλαισθησία και τη θεωρητική έρευνα έγινε η Αθήνα λέει ο Περικλής «παίδευσις της Ελλάδος».

Ο Θουκυδίδης εντάσσοντας στην ιστορία του το λόγο του μεγάλου ηγέτη, διασκευασμένο από τον ίδιο θέλει να παρουσιάσει τη δημοκρατία της Αθήνας του Περικλή, που είχε θεμέλιό της τις πιο πάνω αρετές, ως σχολείο για όλο τον κόσμο, για όλες τις μελλούμενες γενιές.

Γίνεται φανερό ότι η παιδεία, που είναι βασικό στοιχείο του τρίπτυχου της δημοκρατίας «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» δεν μπορεί να μετριέται μόνο ορθολογικά, μόνο μέσα από αριθμούς και χρωματικούς υπολογισμούς. Η παιδεία έχει ως προϋπόθεση το ρήμα «φιλώ», αγαπώ, επιθυμώ, επιδιώκω. Είτε ως οργανωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών, γνώσεων, αξιών είτε ως ευρύτερος κοινωνικός, πολιτικός ή θρησκευτικός φορέας πρέπει να έχει ως αφετηρία τον «έρωτα» με τη διάσταση που δίνει ο Πλάτωνας. Παιδεία κατά τον Πλάτωνα είναι ο έρωτας, η επιθυμία που πρέπει να δημιουργήσει ο δάσκαλος στο μαθητή να ενώνει το πνεύμα του μαζί του. Η «μέθεξη» όμως επιτυγχάνεται όταν ο δάσκαλος αφιερώνεται στο έργο που κάνει · όταν έχει αποφασίσει και έχει επιλέξει το έργο αυτό και νιώθει περήφανος για την επιλογή του. Η ορθή αξιολόγηση και επιβράβευσή του θα τον κάνει φιλότιμο υπηρέτη της παιδείας · έναν υπηρέτη που θα προσφέρει γνώση σύμφωνη με τις διαρκείς επιστημονικές εξελίξεις, καλλιέργεια του ωραίου μέσα από τις τέχνες, είτε εικαστικές, είτε δραματικές, είτε μουσικές. Η φιλοκαλία και η φιλοσοφία καθώς και ο εμπλουτισμός της παιδείας με ψυχαγωγία χρειάζονται δάσκαλο δοσμένο σε ένα λειτούργημα.

Στο δικό μου σχολείο η συνεργασία διοίκησης, εκπαιδευτικού και μαθητή, η ενθάρρυνση και ο ενθουσιασμός που έμπρακτα δημιουργεί είναι αυτή που γεννά την έφεση για μάθηση, δημιουργία και όραμα. Η διοίκηση πριμοδοτεί και ενισχύει την καινοτομία. Ενθουσιάζει το δάσκαλο και εξασφαλίζει τα μέσα για υλοποίηση των ιδεών και των οραμάτων του. Καλλιεργεί το πνεύμα συνεργασίας και προωθεί τη διαρκή αυτοβελτίωση διδάσκοντος και μαθητή. Έτσι το σχολείο γίνεται πεδίο διαρκούς μάθησης διδάσκοντος και διδασκομένου.

Με αυτές τις υποθήκες αρχίζουμε στο Γυμνάσιο - Λύκειο Ολύμπιον τη νέα χρονιά και υποσχόμαστε να μεταδώσουμε κάθε καλό στα παιδιά, που μας εμπιστεύονται οι γονείς τους.

Καλωσορίζουμε λοιπόν την καινούργια σχολική χρονιά 2018 – 2019 με όλες τις προκλήσεις, στόχους και όνειρά της, θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Καλή χρονιά σε όλους μας!

*Φιλόλογος

Γυμνάσιο –Λύκειο ΟΛΥΜΠΙΟΝ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016