KESJULY18

2018-09-07 17:15:41
Έφθασε η ώρα του διαλόγου!

Έφθασε η ώρα του διαλόγου!


 ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Φίλες και Φίλοι Εκπαιδευτικοί,

Είμαστε προ των πυλών της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και το τοπίο παραμένει ακόμη θολό ως προς την έκβαση της βαθιάς κρίσης που ενέσκυψε στο νευραλγικό χώρο της Παιδείας. Ακόμη και αυτή την ώρα που αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την άποψη μου, βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ κρίσιμες συναντήσεις των εκπαιδευτικών μας οργανώσεων, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος στην ολότητα του μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση για τους λανθασμένους χειρισμούς της- κάτι που άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα από επίσημα χείλη- και με συνεχείς αναδιπλώσεις, μας παρέδωσε και αυτό είναι αλήθεια, νέες προτάσεις πολύ πιο συμβιβαστικές. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι και οι τρείς συνδικαλιστικές οργανώσεις ( ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ) έδωσαν ένα πολύ μεγάλο και άξιο αγώνα και με τις ενέργειες τους έχουν αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Παρ' όλα ταύτα, είμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα και οι Συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν στα χέρια τους ένα νέο κείμενο που τιτλοφορείται μάλιστα ως Κείμενο Συμφωνίας, ως απόρροια πολύωρων διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών με την νεοσυσταθείσα Τριμερή Επιτροπή Παιδείας. Θεωρώ ότι σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, έφθασε η ώρα να πρυτανεύσει η λογική, γιατί ακριβώς  αποτελεί μεν αυτή η σύγκρουση μια εργασιακή διαφορά προφανώς μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, αλλά από την άλλη δε ανάμεσα μας παρελαύνουν χιλιάδες μαθητές και τα ίδια τα παιδία μας  και είναι αυτοί που δυστυχώς θα επωμιστούν όλο το κόστος αυτής της μεγάλης διένεξης με ανυπολόγιστες συνέπειες. Σίγουρα θα πει κάποιος και σωστά ότι δεν ήταν ευθύνη των εκπαιδευτικών αυτή η σύγκρουση και είναι απόλυτα σωστό το επιχείρημα, όμως ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε με νηφαλιότητα και σύνεση να πάρουμε σώφρονες αποφάσεις για το καλό των παιδιών μας και η Κυβέρνηση θα κριθεί και αυτή στην ώρα της από το σύνολο των πολιτών και θα επωμιστεί και αυτή το δικό της κόστος για την κρίση που προκάλεσε.

Επειδή δεν θα ήθελα σήμερα να μακρηγορήσω, θα καταθέσω ξεκάθαρα και ταπεινά την άποψη μου και είμαι πεπεισμένος ότι παρόμοια άποψη πιθανόν να έχουν και εκατοντάδες άλλοι των εκπαιδευτικών. Καλώ λοιπόν τους ηγέτες των τριών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ) να αναλάβουν ως ηγέτες τη δική τους μεγάλη ευθύνη και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την τελευταία πρόταση και να μπουν σ΄ ένα θεσμοθετημένο και δομημένο ΔΙΑΛΟΓΟ για όλα τα καυτά ζητήματα που άπτονται της Παιδείας και έχουν καταγραφεί εύστοχα απ΄ όλες τις πλευρές, για να οδηγηθούμε σ΄ ένα πραγματικό εκπαιδευτικό εξορθολογισμό, κάτι που άλλωστε όλοι συμφωνούν ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει. Παράλληλα θα ήθελα να τους πω ότι σε βαθιές κρίσεις οι ηγέτες βγαίνουν μπροστά, καταθέτουν ξεκάθαρα την άποψη τους χωρίς να υπολογίζουν το προσωπικό κόστος και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πράξουν οι κύριοι Φίλιος Φυλακτού, Γιάννος Σωκράτους και Παναγιώτης Λυσάνδρου χωρίς να σημαίνει ότι παρακάμπτουν σε καμία περίπτωση τα συλλογικά τους όργανα. Γιατί μέσα από ένα ΔΙΑΛΟΓΟ θα έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν πάνω στο τραπέζι του διαλόγου όσα δεν βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και νοουμένου ότι όλα είναι υπό αίρεση μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα. Και δηλώνω ευθαρσώς ότι τους έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρουν! Ας είναι αυτή η υποχώρηση που πρόκειται να κάνουμε για να αποδείξουμε με πράξεις ότι εμείς δεν φοβόμαστε το Διάλογο, κάτι που άλλωστε διδάσκουμε και στους μαθητές μας. Κι΄ ας σταματήσει επιτέλους αυτή η διελκυστίνδα που δεν οδηγεί πουθενά.

Καταληκτικά, πιστεύω ότι η κρίση στην Παιδεία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι για κάποιους η ευκαιρία να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, αλλά απεναντίας η Παιδεία του τόπου μας θα πρέπει να είναι υπεράνω μικροκομματικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Γι΄ αυτό ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ αυτή τη στιγμή είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση και εύχομαι οι ηγέτες των Συνδικαλιστικών μας οργανώσεων να ανταποκριθούν θετικά, να προστρέξουν στο διάλογο και να δώσουν εκεί τη μεγάλη μάχη για τα δίκαια των εκπαιδευτικών! Θα κλείσω με μια ρήση του Ρήγα του Βελεστινλή (ή Ρήγα Φεραίου), του Εθνομάρτυρα και πρόδρομου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ότι "όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά".! 

Καθηγητής Φιλολογικών μαθημάτων


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Σωτηρης Μιχαλος
Fri September 07, 2018, 17:18:11
Συναδελφε, συμφωνω απολυτα. Είναι η πιο σωστή επιλογή κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016