KESJULY18

2018-09-04 11:53:45
Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού (8η Σεπτεμβρίου). Εκδήλωση την Κυριακή

Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού (8η Σεπτεμβρίου). Εκδήλωση την Κυριακή


Μήνυμα από την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραμματισμού  για τη Διεθνή Ημέρα Γραμματισμού

Η 8η Σεπτεμβρίου αποτελεί και φέτος υπόμνηση του γεγονότος ότι στον κόσμο του υλισμού και της αφθονίας, το βασικό αγαθό του αλφαβητισμού παραμένει ακόμα ένας άπιαστος στόχος για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Στην Ευρώπη και στην Κύπρο υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες που δεν μπορούν να διαβάσουν άνετα και να κατανοήσουν απλά κείμενα.

Όσοι ασχολούμαστε με τον αλφαβητισμό, αναλογιζόμαστε σήμερα την ευθύνη μας απέναντι στην άνοδο του αναλφαβητισμού και την αποδυνάμωση των δεξιοτήτων γραμματισμού. Επισημαίνουμε την ανάγκη για άμεση δράση ενάντια στον αναλφαβητισμό και την πνευματική διολίσθηση∙ την ανάγκη  καλλιέργειας κριτικής, συνθετικής και αναλυτικής σκέψης για διαμόρφωση ενεργών και χρήσιμων πολιτών∙ την ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσα από την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, που θα συμβάλουν στην εξάλειψη της ανεργίας και στην άνοδο της ποιότητας ζωής κάθε ανθρώπου∙ την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα μας, τυπικής και άτυπης∙ την ανάγκη στήριξης όλων των φορέων, κρατικών και μη, οι οποίοι θα βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι η φετινή παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού μια ευκαιρία να τονίσουμε την ανάγκη  εγγραμματισμού, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, κα. Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και την Κύπρια συγγραφέα κα. Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου, οι οποίες μεταφέρουν τις αγωνίες και τα οράματά τους στα δικά τους κείμενα που ακολουθούν.

Ζαχαρούλα Μαλά Πρόεδρος ΠΟ

Μήνυμα κυρίας Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ,  Προέδρου της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO

Ancora imparo, δηλαδή, «ακόμη μαθαίνω» φέρεται να έγραψε σε ένα σχέδιό του ο μεγάλος καλλιτέχνης Michelangelo, το 1562.

Ήταν τότε 87 χρονών – και είχε διαπιστώσει κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Αυτός ο Μεγάλος Δάσκαλος της Αναγέννησης φαίνεται να εξέφραζε με απλή του φράση ότι η ζωή, είναι -ή καλύτερα, θα έπρεπε να είναι- μια συνεχής πορεία εξέλιξης. Μια πορεία που καθορίζεται, σε κάθε βήμα της από την ανάγκη, συνεχώς, να μαθαίνουμε. 

Σήμερα, η σημασία της δια βίου μάθησης είναι ακόμη πιο σωστά και καλά τεκμηριωμένη. Ζούμε άλλωστε στην ψηφιακή εποχή, την εποχή της πληροφορίας και της εικόνας, την εποχή των ταχύτατων ρυθμών και εξελίξεων – και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει, από το 2009, τον στόχο τουλάχιστον το 15% των ενηλίκων μεταξύ των 25 και 64 ετών να συμμετέχουν σε προγράμματα δια βίου μάθησης έως το 2020.

Ο μέσος άνθρωπος σήμερα αλλάζει δουλειά 10 με 15 φορές κατά την διάρκεια της καριέρας του. Χρειάζεται καινούρια εφόδια για να κάνει καλύτερα, κάθε φορά, αυτήν την μετάβαση. Η ίδια η τεχνολογία, που είναι παντού στη ζωή μας, μας επιβάλλει να έχουμε την ικανότητα να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που αυτή επιβάλλει. Με τον ίδιο τρόπο, η ευκολία της διεθνούς επικοινωνίας που ολοένα καταρρίπτει τα σύνορα, επιτάσσει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, γλώσσες, κουλτούρες και κοσμοθεωρίες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι ακόμη και η αίσθηση της ικανοποίησης που παίρνουμε από την ζωή μας αυξάνεται όταν έχουμε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε νέους ορίζοντες: να μάθουμε κάτι καινούριο.

Πόσο εφικτά όμως είναι όλα αυτά σε έναν κόσμο όπου ο αναλφαβητισμός εξακολουθεί να είναι υπαρκτό πρόβλημα για μια καθόλου αμελητέα μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού;

Οι αριθμοί, δυστυχώς είναι αμείλικτοι, με ένα δισεκατομμύριο αναλφάβητους ενήλικες παγκοσμίως, αριθμό που ισοδυναμεί περίπου με το 26% του ενήλικου πληθυσμού της γης. Από αυτούς, τα δύο τρίτα περίπου είναι γυναίκες, υπογραμμίζοντας με χειροπιαστό τρόπο το πόσο μακριά βρισκόμαστε από την αληθινή ισότητα ευκαιριών για τα δύο φύλλα - ενώ το 98% των αναλφάβητων βρίσκεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κάτι που δημιουργεί, δυστυχώς, κόσμους δύο ταχυτήτων. 

Στο χέρι μας όμως είναι να συμβάλουμε στη λύση.

Και η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας είναι το ισχυρότερο χαρτί μας, για να εξασφαλίσουμε ότι παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μπορούν να ακολουθήσουν, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στα χρόνια που έρχονται, την πορεία της δια βίου μάθησης. 

Εξασφαλίζοντας έτσι και το μερίδιό τους σε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες, προοπτικές, νέες ιδέες, και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε έναν κόσμο καλύτερο.

Μήνυμα κυρίας Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου, διακεκριμένης Κύπριας συγγραφέως

Εναρμονίζομαι με την έννοια της λέξης Γραμματισμός και μου προκαλεί δέος η απεραντοσύνη των γνώσεων και δεξιοτήτων που μου προσφέρει η ικανότητα  να κατανοώ, να στοχάζομαι, να ταξιδεύω,  να ονειρεύομαι και να συνυπάρχω σαν ισότιμο άτομο με άλλους λαούς. 

Η πρώτη  σκέψη που μου ήρθε όταν μου ζητήθηκε να γράψω ένα μήνυμα για την 52η  Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού ήταν η λέξη Όραμα. Το όραμα είναι η πυξίδα, είναι το φως που ακολουθεί κανείς για να φτάσει στον προορισμό του. Είναι η πηγή έμπνευσης που θα τον βοηθήσει να κάνει σωστές επιλογές που θα καθορίσουν την πορεία του. Θυμάμαι τον μικρό Σάνι από την Νιγηρία, ζούσε σ’ ένα μικρό χωριό χωρίς καμιά δυνατότητα μάθησης. Το μόνο που γνώριζε ήταν ο απέραντος κάμπος και τα γελάδια που έβοσκε. Τον πήραν οι ιεραπόστολοι και του έμαθαν γραφή κι ανάγνωση και μέσα από τα βιβλία ανακάλυψε έναν καινούργιο   κόσμο να ανοίγεται μπροστά του, τόσο γοητευτικό που άρχισε να οραματίζεται πως μια μέρα θα τον κατακτήσει. Έβαλε στόχους και τα κατάφερε! Σπούδασε στην Ευρώπη και  σήμερα είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη.

Στις τριτοκοσμικές χώρες που δεν υπάρχουν ευκαιρίες μάθησης, που δεν υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση και που μαστίζει η φτώχια, ο αναλφαβητισμός ανέρχεται στα 575 εκατ. Αλλά με λυπεί αφάνταστα όταν ακούω ότι στις χώρες της Ευρώπης, όπου προσφέρεται κάθε διευκόλυνση και δωρεάν παιδεία και μια εύκολη προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, ένας στους πέντε Ευρωπαίους πολίτες είναι αναλφάβητος. Και με λυπεί ακόμη πιο πολύ που ο αναλφαβητισμός   μαστίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες. Αναρωτιέμαι γιατί;

Μήπως οι νέοι δεν έχουν όραμα; Έπαψαν να βάζουν στόχους;    Τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα τους κάνουν αδιάφορους και αντιδραστικούς,  χάνουν την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα να γίνονται χρήσιμοι στην κοινωνία;

Το μήνυμα για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Γραμματισμού έχει να κάνει με τη σχέση δεξιοτήτων στους νέους μέσα από την τεχνική, επαγγελματική και κοινωνική πολιτική. Στις χώρες της Ευρώπης γίνονται ήδη προσπάθειες για πιο σύγχρονα κι ελκυστικά προγράμματα που θα εξασφαλίσουν μια υψηλής ποιότητας Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Ευχόμαστε αυτά τα προγράμματα να παρέχουν μια ολοκληρωμένη μόρφωση κι όχι απλά τεχνικές γνώσεις, για να έχουμε μορφωμένους νέους και όχι ανθρώπους μηχανές.

Ο Γραμματισμός αποτελεί το βασικό κριτήριο για κοινωνική καταξίωση και  ο αναλφαβητισμός οδηγεί σε στιγματισμό και κοινωνικό αποκλεισμό!

Η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραμματισμού σε συνεργασία με την Ομάδα Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας τιμά τη Διεθνή Ημέρα Γραμματισμού (8 Σεπτεμβρίου) με εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00-17:00 στο The Mall of Cyprus (Είσοδος 2).

Η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης Γραμματισμού θα λειτουργήσει την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, την οποία έχει πλέον καθιερώσει ως έναν θεσμό που αγγίζει την κοινωνία. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν όσα δικά τους μεταχειρισμένα βιβλία επιθυμούν με άλλα τόσα από την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο σε μια κοινωνική αλυσίδα «ανακύκλωσης» των βιβλίων. Παράλληλα, η Ομάδα Τέχνης ΠΟΕΔ Λευκωσίας θα προσφέρει εικαστικό εργαστήρι σε παιδιά ηλικίας 5-12 χρονών με τίτλο «Αν ήμουν ήρωας σε βιβλίο ...». Επιπλέον, θα υπάρχει ενημέρωση προς τον κόσμο για τη σημασία και το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Γραμματισμού.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016