KESJULY18

2018-09-03 18:27:42
Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον Υπουργό Παιδείας

Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον Υπουργό Παιδείας


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΟΥΡΟΥΠΑΤΗ*

Είναι χωρίς αμφιβολία, η 13η Ιουλίου και η 28η του Αυγούστου, οι μέρες που σημάδεψαν το καλοκαίρι του 2018. Είναι οι μέρες που οι εκπαιδευτικοί μας βγήκαν στους δρόμους και παρέδωσαν μάθημα αντίστασης και διεκδίκησης. Σύσσωμος ο διδασκαλικός κόσμος απάντησε στον ετσιθελισμό, τον αυταρχισμό, τις απειλές, τον εκβιασμό και την προσπάθεια επιβολής απαράδεκτων  αποφάσεων. Είναι αυτό το καλοκαίρι, που οι εκπαιδευτικοί απάντησαν με αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις πολιτικές λιτότητας, στις αποκοπές και στις απολύσεις στην παιδεία, στις πολιτικές υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου.

Τι είναι λοιπόν, όλα αυτά που έβγαλαν χιλιάδες κόσμο στους δρόμους; Τι είναι αυτά που ανάγκασαν όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, να σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών; Τι είναι αυτό που ανάγκασε όλες τις Συντεχνίες αλλά και πολλές Οργανώσεις να τοποθετηθούν δημόσια  υπέρ των εκπαιδευτικών; Ενόψει λοιπόν και των κρίσιμων ημερών που έρχονται αλλά και των σημαντικών αποφάσεων που η βάση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων αναμένεται να λάβει τις ερχόμενες μέρες, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τους λόγους για τους οποίους αντιδρούμε και αντιστεκόμαστε.

1.    Δημοκρατικές διαδικασίες στην εκπαίδευση

Απαιτούμε την επαναφορά του θεσμικού διαλόγου και των δημοκρατικών διαδικασιών στην εκπαίδευση, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αφαιρέσει με την επιβολή των ετσιθελικών και αυταρχικών αποφάσεων της 4ης Ιουλίου. Με την επιβολή των αποφάσεων της 4ης Ιουλίου έχουν τροποποιηθεί ή και καταργηθεί συμφωνημένες εργασιακές ρυθμίσεις, οι οποίες εφαρμόζονταν για δεκαετίες στην εκπαίδευση. Η μονομερής αναίρεσή τους είναι απαράδεκτη. 

2.    Ποιοτική Αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης

Μέσα από τον περιβόητο εξορθολογισμό απαιτείται η ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ερμηνεύει και χρησιμοποιεί τον εξορθολογισμό  για οικονομική περισυλλογή μέσα από τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση, γεγονός και το οποίο υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία. Αντιστεκόμαστε σε πολιτικές λιτότητας στην εκπαίδευση. Απαιτούμε αλλαγές προς όφελος των παιδιών και του εκπαιδευτικού έργου. Η αποδυνάμωση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου οδηγεί στην άμεση υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο γιατί η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο για λίγους και πλουσίους.

3.     Σεβασμός στο κύρος και στην αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού.

Εδώ και 4 μήνες βιώνουμε μια άνευ προηγουμένως προσπάθεια απαξίωσης του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Μειωτικές δηλώσεις, γενικολογίες για παιδόφιλους και ψυχολογικά άρρωστους εκπαιδευτικούς, λανθασμένα και παραπλανητικά στοιχεία, απειλές και αλαζονεία, εμπάθεια και προσβολές. Όλα αυτά μέσα από μια ενορχηστρωμένη  προσπάθεια απαξίωσης του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, με μοναδικό στόχο τη διαμόρφωση αρνητικής εικόνας στην κοινή γνώμη, έτσι ώστε να περάσουν πιο εύκολα τις απαράδεκτες για τη δημόσια παιδεία πολιτικές τους. Απαιτούμε σεβασμό στο κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με το παράνομο κλείσιμο των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, έχουν βγάλει χιλιάδες κόσμο στους δρόμους. Όλα αυτά έχουν στρέψει ολόκληρη την κοινωνία ενάντια στους κυβερνώντες. Ακόμα και στη βουλή έχουν μείνει μόνοι και θα μένουν ακόμα πιο μόνοι όσον δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την κρίση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Όλα αυτά θα μας οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων και φυσικά τα απεργιακά μέτρα φαντάζουν πλέον αναπόφευκτα. Ο καθένας ας αναλάβει πλέον τις ευθύνες του. Οι δεκατρείς και πλέον χιλιάδες του κόσμου στις 28 Αυγούστου μας έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα αγώνα, αγώνα διαρκείας αν χρειαστεί. Καλό Σεπτέμβρη…. Καλούς Αγώνες!

*Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Μέλος Κεντρικής Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016