KESJULY18

2018-09-02 21:45:22
ΠΟΕΔ: Μαύρη μέρα  η αυριανή στην Ιστορία του συνδικαλισμού στην Κύπρο

ΠΟΕΔ: Μαύρη μέρα η αυριανή στην Ιστορία του συνδικαλισμού στην Κύπρο


«Στελέχη μας, αύριο Δευτέρα θα μεταβούν σε αστυνομικούς σταθμούς, για να καταγγείλουν παραβίαση νομοθεσιών και συμφωνιών και κατάχρηση εξουσίας από μέρους του ΥΠΠ»

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔ χαρακτηρίζει μαύρη μέρα την αυριανή (Δευτέρα) στην ιστορία του συνδικαλισμού στην Κύπρο. Αναφέρει:     

«Πληροφορούμε όλα τα ΜΜΕ και τους φίλους δημοσιογράφους ότι αύριο, Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018, από τις 07:30 μέχρι και τις 13:15, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε αίτημα για ενημέρωση ούτε, δυστυχώς, θα μπορέσουν να παρουσιαστούν σε οποιεσδήποτε τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν ήδη προγραμματιστεί και στις οποίες έχουν προσκληθεί. Αποκλειστικός υπεύθυνος για όλο αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης, αλλά και δημοκρατίας, που θα υπάρξει αύριο, είναι ο Υπουργός Παιδείας και οι αποφάσεις που έλαβε σε βάρος των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 4 Ιουλίου του 2018.

Με την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου έχει παραβιαστεί ξεκάθαρα το αναφαίρετο δικαίωμα των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων μας, να ασκούν απρόσκοπτα τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα, τα οποία βασίζονται σε διεθνείς συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στις σχετικές νομοθεσίες και σε συμφωνίες μεταξύ ΠΟΕΔ και Υπουργείου Παιδείας, από το 1973, οι οποίες ανανεώνονταν κατά καιρούς.

Συγκεκριμένα, οι Διεθνείς Συμβάσεις και οι Κυρωτικοί Νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι  ο Νόμος της Σύμβασης 151 περί Προστασίας του Δικαιώματος Οργανώσεων και των Διαδικασιών καθορισμού των όρων Απασχολήσεως εις τη Δημόσια Υπηρεσία, αρ. 65/80, ο Νόμος 135 για την Προστασία και τις Διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχονται στους αντιπροσώπους των εργαζομένων αρ.30(ΙΙΙ)/95, καθώς επίσης  οι τροποποιητικοί αυτών νόμοι, καθορίζουν το νομικό πλαίσιο των αρχών που πρέπει να τηρούνται επί του προκειμένου και συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  1. Απαιτείται σεβασμός και αποτελεσματική προστασία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και των εκπροσώπων τους, ώστε να απολαύουν πλήρους ανεξαρτησίας και ελευθερίας των συνδικαλιστικών τους δραστηριοτήτων, εφόσον ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο, τις συλλογικές συμβάσεις ή άλλες ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί από κοινού, χωρίς παρεμβάσεις εκ μέρους της εργοδοσίας.
  2. Θα πρέπει να παρέχονται διευκολύνσεις στους εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ώστε να καθίσταται δυνατή η ταχεία και αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων τους τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας όσο και εκτός ορίου εργασίας.
  3. Οι απαλλαγές, λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας και καθηκόντων, δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε εργατικά δικαιώματα και ωφελήματα των εκπροσώπων, γεγονός που διασφαλίζεται και από την εκπαιδευτική νομοθεσία και τον περί Συντεχνιών νόμο.
  4. Να διασφαλίζονται ικανοποιητικές διαδικασίες, που να επιτρέπουν στους εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση των όρων και των συνθηκών απασχόλησης των μελών τους και θέματα που αφορούν τον επαγγελματικό τους Κλάδο.
  5. Θα πρέπει να διασφαλίζεται απρόσκοπτα η παρουσία των εκπροσώπων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στους χώρους εργασίας των μελών τους, εν ώρα εργασίας, για επίλυση εργατικών διαφορών και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν στον χώρο εργασίας τους.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, στελέχη των Συνδικαλιστικών μας Οργανώσεων, που επηρεάζονται άμεσα, θα μεταβούν αύριο μετά τη λήξη του εργάσιμου χρόνου σε αστυνομικούς σταθμούς, για να καταγγείλουν τη παραβίαση των πιο πάνω νομοθεσιών και συμφωνιών και την κατάχρηση εξουσίας από μέρους του Υπουργού Παιδείας».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ανδρέας Καμπουρίδης
Sun September 02, 2018, 23:28:49
Είναι να απορεί κανείς πώς η αρχή για "εξορθολογισμό" μας πήρε, δεν ξέρω, πόσα χρόνια πίσω! Κι αν κάτι, ας πούμε, είναι σωστό, δεν είναι σωστό, αν δεν γίνει σωστά!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016