KESJULY18

2018-08-30 10:44:28
Φθινόπωρο στην Αξιοθέα:Με το δεύτερο μέρος του 21ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου

Φθινόπωρο στην Αξιοθέα:Με το δεύτερο μέρος του 21ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου


 Σεπτέμβριος, και το Αρχοντικό Αξιοθέας, που εδώ και δύο δεκαετίες αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της ποιοτικής μουσικής και του θεάτρου, ανοίγει και πάλι τις πύλες του με το δεύτερο μέρος του 21ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα σε ενάμιση μήνα, από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως μας έχει συνηθίσει ο μοναδικός αυτός χώρος.

Η αρχή θα δοθεί στις 4 Σεπτεμβρίου με ένα μουσικό ταξίδι στην Πόλη των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, μέσα από τις λόγιες και λαϊκές παραδόσεις της, στο οποίο θα μας ξεναγήσουν τα είκοσι και πλέον μέλη του Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής «Προσανατολισμός» με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή Χριστόδωρο Μνάσωνος. Φέτος το σχήμα φιλοξενεί τον διακεκριμένο εθνομουσικολόγο, μουσικό και δεξιοτέχνη στο νέι Μάρκο Σκούλιο. Την επιμέλεια της συναυλίας αναλαμβάνει ο Πέτρος Λαζάρου.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το μουσικόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ξανά τον μοναδικό ερμηνευτή Παντελή Θαλασσινό, ο οποίος επιστρέφει στην Αξιοθέα για να μοιραστεί και πάλι μαζί μας το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του και τα τρυφερά τραγούδια του, συνοδευόμενος από τους νέους και ταλαντούχους τραγουδιστές Μαρία Θεοδότου και Δημήτρη Μεσημέρη. Μαζί τους οι μουσικοί Αχιλλέας Τσαγγαρίδης (μπάσο), Ξένιος Ευαγγέλου (τύμπανα, κρουστά), Θεόδουλος Βακανάς (βιολί, μπουζούκι), Γιώργος Δημητρίου (μπουζούκι, λαούτο), Άριστος Χριστοδούλου (πλήκτρα) και Ντάνης Ιακώβου (κιθάρα). Την ορχήστρα διευθύνει ο Αχιλλέας Τσαγγαρίδης.

Το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζει στις 24 Σεπτεμβρίου με μια ξεχωριστή συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου, αφιερωμένη σε δύο από τους σημαντικότερους στιχουργούς του νεότερου ελληνικού τραγουδιού, τον Άλκη Αλκαίο και τον Μάνο Ελευθερίου, στίχους των οποίων έντυσαν με τις μελωδίες τους οι σπουδαιότεροι Έλληνες συνθέτες. Στη συναυλία θα ακουστούν συνθέσεις των Θάνου Μικρούτσικου, Δήμου Μούτση, Μάριου Τόκα, Σταύρου Κουγιουμτζή, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Γιάννη Σπανού κ.ά. Τη Ρίτα Αντωνοπούλου συνοδεύει εξαµελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ζορπά. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Πουργουρίδης.

Στις 3 Οκτωβρίου, δύο νέοι καλλιτέχνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεγάλη παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού, ο Βαγγέλης Πετρινιώτης και η Δέσποινα Ψαθά, παρουσιάζουν μια πλούσια επιλογή από το ρεπερτόριο του Πειραιώτικου ρεμπέτικου. Θα ακουστούν τραγούδια καλλιτεχνών που δραστηριοποιήθηκαν στον Πειραιά όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Ανέστη Δελιάς, ο Γιώργος Μπάτης, ο Στέλιος Κηρομύτης κ.ά. Η συναυλία συνδυάζεται με προβολή φωτογραφικού υλικού εκείνης της εποχής.

Σε ένα διαφορετικό κλίμα θα μας μεταφέρει με την αισθαντική φωνή της η αγαπημένη τραγουδοποιός Βάκια Σταύρου, η οποία στις 5 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει μια συναυλία με θέμα τον έρωτα, όπως τραγουδήθηκε από διάφορες φωνές της Μεσογείου τα τελευταία τουλάχιστον 70 χρόνια. Συνοδοιπόροι της στο ταξίδι αυτό, ο πιανίστας και ενορχηστρωτής Μάριος Τακούσιης και ο μπασίστας και συνθέτης Γαβριήλ Καραπατάκης, οι οποίοι επίσης είναι γνωστοί στο κοινό μέσα από τις εμφανίσεις τους στην Αξιοθέα, αλλά και αλλού στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο είναι αφιερωμένη η επόμενη συναυλία στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, την οποία θα δώσουν στις 7 Οκτωβρίου ο Πάνος Μπούσαλης (τραγούδι, κιθάρα) και η Χριστίνα Πιερή (τραγούδι, απαγγελία) με τη σύμπραξη των μουσικών Κωνσταντίνου Ζορπά (πιάνο) και Γιώργου Σπύρου (μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο). Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Μίκη Θεοδωράκη κ.ά. που σφράγισαν την ελληνική δισκογραφία. Ως γέφυρες ανάμεσα στα τραγούδια θα παρουσιαστούν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά ποιήματα του Νίκου Γκάτσου από τη συλλογή «Αμοργός».

Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με θέμα τα ρεμπέτικα της κρίσης δίνουν στις 13 Οκτωβρίου τα μέλη του σχήματος «Χρήσιμοι Κρίσιμοι» (Gaia Zaccagni, Παντελής Ιωνάς, Νίκος Νικολαΐδης), οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια επιλογή από τραγούδια «της κρίσης» που μιλάνε για τις συνέπειες της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής κρίσης πάνω στον άνθρωπο ως ατομικό και κοινωνικό ον, αλλά και για την κρίση στον έρωτα και στις σχέσεις των ανθρώπων. Ειδικά για τη συναυλία τους στην Αξιοθέα, τα μέλη του σχήματος έχουν προσκαλέσει και θα φιλοξενήσουν επί σκηνής τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Σόλωνα Λέκκα (τραγούδι, χορός) και Κυριάκο Γκουβέντα (βιολί).

Το μουσικό πρόγραμμα του 21ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου κλείνει στις 15 Οκτωβρίου ο ανεπανάληπτος Ψαραντώνης, με μιαν επιλογή από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής του πορείας, με γνωστές και λιγότερο γνωστές επιτυχίες του, αλλά και με πολλά νέα κομμάτια. Μαζί του κι αυτή τη φορά, τα παιδιά του Νίκη και Λάμπης Ξυλούρης, καθώς και ο δεξιοτέχνης στο λαούτο, Γιάννης Παξιμαδάκης.

Εξίσου πλούσιο είναι και το θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει μια από τις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, η οποία γνώρισε ενθουσιώδη κριτική υποδοχή και αναγνωρίστηκε ως σημείο αναφοράς για τη θεατρική πρόσληψη του κορυφαίου αυτού λογοτεχνικού έργου της Κρητικής Αναγέννησης (10, 11 και 13 Σεπτεμβρίου). Ακολουθούν η καινούργια παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., βασισμένη στην κορυφαία σύνθεση «Παγκόσμιον Άσμα» του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (21 και 23 Σεπτεμβρίου), η νέα παράσταση του κλασικού έργου του Ευριπίδη «Τρωάδες» από το Θέατρο Ένα, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη (26-30 Σεπτεμβρίου) και δύο λαϊκά παραμύθια από την Κάρπαθο στο ιδιαίτερο ιδίωμα των Δωδεκανήσων από την ηθοποιό Ρίτα Λυτού και τον μουσικό Μανούσο Κλαπάκη (10 Οκτωβρίου).

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπλουτίζουν δύο εκδηλώσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στις 2 Οκτωβρίου, ο διακεκριμένος καθηγητής Αρχαιολογίας Βάσος Καραγιώργης, με τη σύμπραξη μελών του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., θα κάνει μιαν ευρηματική παρουσίαση της 23ης ραψωδίας της «Ιλιάδας» από ιστορική και αρχαιολογική σκοπιά, αφιερωμένη στη μνήμη της συζύγου του Jacqueline Καραγιώργη-Girard (1932–2018), για την προσωπικότητα και το έργο της οποίας θα μιλήσει η May Chehab, καθηγήτρια Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα για τα Οκτωβριανά του 1931 και την ενεργή συμμετοχή του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου στην κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας της Κύπρου.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30. Το ταμείο ανοίγει μισή ώρα πριν από την κάθε εκδήλωση.

Το πλήρες πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του 21ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: www.ucy.ac.cy

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου: €40.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζουν ο ΟΠΑΠ (Κύπρου) και η εταιρεία Medochemie. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:

τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016