
Κώστας Χαμπιαούρης: Οι συνδικαλιστές απέφευγαν να μπουν στον διάλογο για να βρεθούν λύσεις
*Θα ζητήσουμε τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας για να μας πει πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί πάρουν μέτρα που πλήττουν τα παιδιά»
*Δεν έχουμε ποτέ κλείσει τις πόρτες του διαλόγου. Οι ετσιθελικές αποφάσεις όμως, το να απομακρύνομαι από τον διάλογο, το να μην έρχομαι ή το να έρχομαι επιλεκτικά διότι κάτι με συμφέρει και κάτι όχι, αυτό δεν είναι διάλογος.
«Έχω παρακολουθήσει τη χθεσινή πορεία. Σε μια δημοκρατική κοινωνία τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι σεβαστές και αποτελούν δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζεται και να περνά τα δικά του μηνύματα. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι το δημόσιο σχολείο χρειάζεται εξορθολογισμό και ποιοτική αναβάθμιση για να στηρίξει τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό. Αυτή είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία επενδύουμε. Δεν προσωποποιούμε το θέμα. Οφείλω επίσης να πω ότι πρέπει όλοι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να βάλουμε τη συλλογική μας σοφία για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Για κάποιους λόγους κάποιοι (και συγκεκριμένα αναφέρομαι στους συνδικαλιστές) απέφευγαν να μπουν στον διάλογο για να βρεθούν λύσεις».
Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης στο Γ πρόγραμμα του ΡΙΚ, κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή πορεία των εκπαιδευτικών. Συνεχίζοντας σημείωσε τα εξής:
«Διάλογος έχει γίνει. Οι προσπάθειες για διάλογο γίνονταν εδώ και χρόνια, αλλά οι οργανώσεις απέφευγαν να προσέλθουν. Ο προηγούμενος υπουργός είχε καλέσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις πολλές φορές για να έρθουν να συζητήσουν όλα αυτά τα οποία είναι προβλήματα για το δημόσιο σχολείο και να δοθούν λύσεις, οι οποίες όμως τελικά δεν δόθηκαν. Ας υιοθετήσουμε όμως τη θέση τους ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν ήταν τόσο διαλλακτικός και τόσο δημοκρατικός στον διάλογο. Τι έχουν να πουν όταν ο ΠτΔ αφιέρωσε περίπου 7 ώρες να συνομιλεί μαζί τους για να μπορέσει να δώσει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Τι πιο δημοκρατικό υπάρχει όταν ο ανώτατος άρχοντας αυτού του τόπου αφιέρωσε 7 ώρες; Ξέρετε πολλούς άλλους προέδρους που έχουν κάνει κάτι τέτοιο;
Μας έλεγαν ότι στην πρώτη συνάντηση τον Ιούλιο δεν κατάλαβαν ποιές ήταν οι αποφάσεις και μας έκαναν εισηγήσεις για μέτρα που ήταν εντελώς αντιπαιδαγωγικά. Όταν έγινε η πρώτη συνάντηση τον Ιούλιο στο Προεδρικό στην παρουσία του ΠτΔ είχαμε πει ότι συζητούμε και τα 4 μέτρα που έχει λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα (τις απαλλαγές που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί) και είπαμε να βρεθούν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αρχικά το πρόβλημα και να μπούμε σ’ έναν εντατικό διάλογο το Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Ολόκληρο το κειμενο των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας στο πιο κάτω έγγραφο:
Αφήστε ένα σχόλιο
- Υποχρεωτiκά πεδία *

