KESJULY18

2018-08-29 11:38:00
Κώστας Χαμπιαούρης: Οι συνδικαλιστές απέφευγαν να μπουν στον διάλογο για να βρεθούν λύσεις

Κώστας Χαμπιαούρης: Οι συνδικαλιστές απέφευγαν να μπουν στον διάλογο για να βρεθούν λύσεις


*Θα ζητήσουμε τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας για να μας πει πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί πάρουν μέτρα που πλήττουν τα παιδιά»
*Δεν έχουμε ποτέ κλείσει τις πόρτες του διαλόγου. Οι ετσιθελικές αποφάσεις όμως, το να απομακρύνομαι από τον διάλογο, το να μην έρχομαι ή το να έρχομαι επιλεκτικά διότι κάτι με συμφέρει και κάτι όχι, αυτό δεν είναι διάλογος.

«Έχω παρακολουθήσει τη χθεσινή πορεία. Σε μια δημοκρατική κοινωνία τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι σεβαστές και αποτελούν δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζεται και να περνά τα δικά του μηνύματα. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι το δημόσιο σχολείο χρειάζεται εξορθολογισμό και ποιοτική αναβάθμιση για να στηρίξει τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό. Αυτή είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία επενδύουμε. Δεν προσωποποιούμε το θέμα. Οφείλω επίσης να πω ότι πρέπει όλοι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να βάλουμε τη συλλογική μας σοφία για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Για κάποιους λόγους κάποιοι (και συγκεκριμένα αναφέρομαι στους συνδικαλιστές) απέφευγαν να μπουν στον διάλογο για να βρεθούν λύσεις».

Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης στο Γ πρόγραμμα του ΡΙΚ, κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή πορεία των εκπαιδευτικών.  Συνεχίζοντας σημείωσε τα εξής:

«Διάλογος έχει γίνει. Οι προσπάθειες για διάλογο γίνονταν εδώ και χρόνια, αλλά οι οργανώσεις απέφευγαν να προσέλθουν. Ο προηγούμενος υπουργός είχε καλέσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις πολλές φορές για να έρθουν να συζητήσουν όλα αυτά τα οποία είναι προβλήματα για το δημόσιο σχολείο και να δοθούν λύσεις, οι οποίες όμως τελικά δεν δόθηκαν. Ας υιοθετήσουμε όμως τη θέση τους ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν ήταν τόσο διαλλακτικός και τόσο δημοκρατικός στον διάλογο. Τι έχουν να πουν όταν ο ΠτΔ αφιέρωσε περίπου 7 ώρες να συνομιλεί μαζί τους για να μπορέσει να δώσει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Τι πιο δημοκρατικό υπάρχει όταν ο ανώτατος άρχοντας αυτού του τόπου αφιέρωσε 7 ώρες; Ξέρετε πολλούς άλλους προέδρους που έχουν κάνει κάτι τέτοιο;

Μας έλεγαν ότι στην πρώτη συνάντηση τον Ιούλιο δεν κατάλαβαν ποιές ήταν οι αποφάσεις και μας έκαναν εισηγήσεις για μέτρα που ήταν εντελώς αντιπαιδαγωγικά. Όταν έγινε η πρώτη συνάντηση τον Ιούλιο στο Προεδρικό στην παρουσία του ΠτΔ είχαμε πει ότι συζητούμε και τα 4 μέτρα που έχει λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα (τις απαλλαγές που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί) και είπαμε να βρεθούν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αρχικά το πρόβλημα και να μπούμε σ’ έναν εντατικό διάλογο το Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

 Ολόκληρο το κειμενο των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας στο πιο κάτω έγγραφο: Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Συμεού
Wed August 29, 2018, 17:09:10
Όταν αποφασίζεις και διατάζεις χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν τους άμεσα με το θέμα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους, αφού αυτοί θα εφαρμόσουν τις όποιες αποφάσεις, τότε η πολιτική σου στην παιδεία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Αναλογιστείτε επίσης, με το ύφος και τον τρόπο που μιλά ο πολιτικός προϊστάμενος προς τους εκπαιδευτικούς του, και την απαξίωση που έχει προς αυτούς αλλά και σπέρνει στον κόσμο για αυτούς, πόση όρεξη θα έχουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία...

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Wed August 29, 2018, 12:10:08
Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που δεν ήθελαν να μπουν σε συζητήσεις; Δηλαδή εσείς θέλατε απλά να είναι παρόντες για να δηλώσετε μετά ότι οι προτάσεις είναι συναινετικές;
Εσείς κοροϊδεύατε επι 2 μήνες τον κόσμο φέρνοντας την κατάσταση στο και 5 δηλαδή τέλος Αυγούστου και να επικαλείστε το θέμα στελέχωσης (ότι δήθεν θα πάρει 2 μήνες).
Σίγουρα η στελέχωση δεν παίρνει 2 μήνες, αλλά αν την ξεκινήσεις Σεπτέμβρη προφανώς και θα επηρεάσει. Αν βρισκόταν η λύση ακόμα και 20 Αυγούστου, θα μπορούσε να γίνει νέα στελέχωση.

Θεωρώ ότι η στελέχωση που επικαλείστε δεν είναι τόσο χρονοβόρα αλλά καθυστερείτε επίτηδες για να είναι όντως πρόβλημα.
Όμως στις πρόχειρες προτάσεις σας που ζητήσατε να γίνουν αποδεκτές, δίνεται 6 μήνες περίοδο χάριτος για αφυπηρετήσεις (58 Δημοτική, 60 Μέση)
Τι θα γινόταν στην στελέχωση αν τελικά γινόταν αποδεκτή η πρότασή σας; Όταν αρκετές εκατοντάδες απαξιωμένοι εκπαιδευτικοί αποχωρούσαν στο μέσο της χρονιάς, όντας οι περισσότεροι Βοηθοί ή/και Διευθυντές; Πως θα λειτουργούσαν τότε τα σχολεία;
Ακόμα και μόνο απλοί καθηγητές να αποχωρούσαν πάλι θα υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα.
Το μέτρο αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για την επόμενη σχολική χρονιά, χωρίς όριο ηλικίας με όριο το 55, αφού γίνει νομική ρύθμιση για να μην πέσουν στο κενό οι υποσχέσεις.
Εκεί θα υπάρξει μεγάλη αποφόρτωση οικονομική, διότι θα φύγουν άτομα με πιο ψηλούς μισθούς (λόγω υπηρεσίας), με μειωμένο ωράριο 18,20 περιόδους. Επομένως είναι πολλαπλά τα οφέλη. Μπαίνουν νέοι (για να λειτουργήσει το ΝΣΔΕ) με πιο χαμηλό μισθό (και για 3 χρόνια θα ισχύει και η μείωση απολαβών λόγω κρίσης) και με περισσότερες ώρες. Επίσης θα μειωθεί και η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς οι νέοι θα αποκτήσουν εργασία, ενώ οι παλιοί θα μπορούν να εξοφλήσουν δάνεια με τα ωφελήματα αφυπηρέτησης (εφάπαξ).
Δυστυχώς, απλά κάποιοι πρέπει να σκέφτονται πρακτικές λύσεις σε προβλήματα, αντί να κάνουν τους πυροσβέστες και αντί νερό να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016