KESJULY18

2018-08-27 10:01:44
Στις 28/8 θα είμαστε όλοι στην πορεία...

Στις 28/8 θα είμαστε όλοι στην πορεία...


ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑΣ ΣΑΛΤΕ*

Για το δικαίωμα των μαθητριών και των μαθητών μας στο Δημόσιο Σχολείο.

Στις 28/8 θα είμαστε όλοι στην πορεία...

 • Γιατί, ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε να υποδεχτούμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας από την πρώτη μέρα που θά’ρθουν στο σχολείο με το κεφάλι ψηλά, με χαμόγελο και με όρεξη, για να δουλέψουμε μαζί, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, για το δικό τους όφελος και προκοπή.
 • Γιατί θέλουμε να έχουμε χρόνο για να αφιερώσουμε στον/στην κάθε έφηβο/η και στο κάθε παιδί που μας χρειάζεται, περισσότερο χρόνο από αυτό που καθορίζει το σχολικό κουδούνι, περισσότερο χρόνο στο μάθημα και μετά το μάθημα, στο διάλειμμα, στην τάξη, στην αυλή, στο γραφείο ή στο εργαστήριο, για να το ακούσουμε, να το στηρίξουμε στις δυσκολίες του, να το εμψυχώσουμε στην προσπάθειά του, να το επιβραβεύσουμε στη μικρή ή μεγάλη επιτυχία του, να το κάνουμε να πιστέψει - ακόμα και όταν αποτυγχάνει -ότι η αποτυχία είναι μέρος της προσπάθειας και ότι μπορεί να ξαναδοκιμάσει και να τα καταφέρει.
 • Γιατί θέλουμε τις ώρες που διδάσκουμε να δίνουμε όλη μας την ενέργεια για να εμπνεύσουμε το κάθε παιδί και να του εμφυσήσουμε την αγάπη μας για την επιστήμη μας, να έχουμε όλη την υπομονή να ακούσουμε τις απορίες, την κριτική και την αντίθετη άποψη, να το καθοδηγήσουμε στην ανακάλυψη της γνώσης, να το προκαλέσουμε για να γίνει κριτικά σκεπτόμενος πολίτης, να είμαστε συμπαραστάτες του στο δικό του αγώνα για μόρφωση.
 • Γιατί θέλουμε να μπορούμε να παρατηρούμε τις σιωπές του, να κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες και τις αντιδράσεις του, να του δίνουμε χρόνο να μας ανοίξει την καρδιά του γι’αυτά που το απασχολούν, να το στηρίζουμε στο να βρει το δρόμο του μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
 • Γιατί θέλουμε να μπορούμε να του ανοίγουμε τους πνευματικούς του ορίζοντες, να ανακαλύπτουμε και να μπολιάζουμε τα ταλέντα του, να ενισχύουμε τις δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση και την υγιή κοινωνικοποίησή του με επιπλέον δράσεις εντός και εκτός μαθήματος, με έρευνες και μελέτες, με δημιουργικές και συλλογικές εργασίες, με προγράμματα και συμμετοχές σε διαγωνισμούς, σε συνέδρια, στη βιβλιοθήκη, στο θέατρο, σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, σε εκδηλώσεις, με πρόβες μουσικής, θεάτρου, χορού, σε σελίδες εφημερίδων που στήνουμε μαζί, με τον αθλητισμό και τις τέχνες.
 • Γιατί θέλουμε να μπορούμε να αναπτύσσουμε στις μαθήτριες και τους μαθητές μας την περιβαλλοντική τους συνείδηση, την ανθρωπιστική τους ευαισθησία, την ενσυναίσθηση και την έγνοια τους για όσα συμβαίνουν έξω από το δικό τους μικρόκοσμο, την ευρωπαϊκή και πανανθρώπινή τους ταυτότητα, με την ενεργό εμπλοκή τους σε δεκάδες προγράμματα και αντίστοιχες δράσεις.
 • Γιατί θέλουμε να μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε την ψυχή μας για τα παιδιά μας με αμέτρητες δράσεις που δεν μετριούνται με ώρες και ενέργεια, που δεν ζυγίζονται στη ζυγαριά του «εργάσιμου» χρόνου, ούτε χωράνε στο πλαίσιο του καταμετρημένου «διδακτικού» μας χρόνου.
 • Γιατί θέλουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας να μας εμπιστεύονται ότι αυτά που τους λέμε για τη δημοκρατία και την αξία του διαλόγου, για την ενεργό πολιτότητα και τη σημασία του να αγωνίζεσαι με κάθε κόστος για το δίκαιο, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το επαγγελματικό ήθος, για την ισότητα και το δικαίωμα όλων στην μόρφωση, δεν είναι έπεα πτερόεντα.
 • Γιατί θέλουμε να μας εμπιστεύονται ότι οι διαχρονικές αξίες του ελληνισμού, το μέτρο, το φιλοδίκαιον, η ισηγορία, η ισονομία και η ισοπολιτεία που διδάσκουμε, ότι οι πανανθρώπινες αξίες του σεβασμού και της αλληλεγγύης που υποστηρίζουμε, ότι τα πρότυπα της αγωνιστικότητας που τους προβάλλουμε, ότι η αγάπη για την ελευθερία που τους μεταδίδουμε, ότι η πίστη στις αρχές της δημοκρατίας πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η σχολική ζωή και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δεν είναι λέξεις για να γράφουν στις εκθέσεις, αλλά τρόπος ζωής τον οποίο εμείς πρώτιστα, ως παιδαγωγοί, υιοθετούμε, χωρίς να φοβόμαστε τις απειλές, χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στις λοιδορίες, τα ψεύδη και τα κατασκευασμένα κατηγορητήρια.
 • Γιατί θέλουμε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά μεταξύ μας για το καλό των μαθητών/τριών μας, να σχεδιάζουμε και να ζωντανεύουμε το όραμά μας για ποιοτική μόρφωση όλων των παιδιών.
 • Γιατί θέλουμε ως εκπαιδευτικοί, ως υπεύθυνοι τμήματος και ως βοηθοί, να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους γονείς, να έχουμε χρόνο για να βρίσκουμε μαζί τους λύσεις όταν το παιδί τους παρουσιάζει προβλήματα παραβατικότητας, και όχι απλώς να εφαρμόζουμε τυπικά τα «παιδαγωγικά μέτρα» των Κανονισμών.
 • Γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε την ποιότητα του Δημόσιου Σχολείου από αυτούς που το μετράνε με λογιστικής κοπής ποσοτικά κριτήρια «αποτελεσματικότητας», ξεχνώντας μάλιστα τις δικές τους ευθύνες για τις αδυναμίες του συστήματος.
 • Γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών μας από αυτούς που τους προσβάλλουν για τα «χαμηλά αποτελέσματα στις διεθνείς έρευνες», αγνοώντας τις πολλές διακρίσεις και επιτυχίες τους σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς και ολυμπιάδες, αγνοώντας τα μικρά και μεγάλα καθημερινά επιτεύγματα των σχολείων μας.
 • Γιατί οι μαθητές/τριες μας συχνά μάς κάνουν περήφανους όχι μόνο για τις διακρίσεις τους, αλλά και για τις πράξεις ανθρωπιάς τους, σε αυτές που φαίνονται (π.χ. στις αιμοδοσίες και τις δράσεις εθελοντισμού που διοργανώνουμε μαζί τους) και σε αυτές που αθόρυβα γίνονται, κυρίως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά δεν «πουλούν» για να βγουν στα κανάλια.
 • Γιατί θέλουμε να μπορούμε να είμαστε στο πλευρό των μαθητριών και των μαθητών μας που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, που υφίστανται εκφοβισμό ή βία, που βιώνουν την ανασφάλεια, τη χαμηλή αυτοεικόνα ή το φόβο, που γίνονται θύματα των εμπόρων ναρκωτικών και άλλων, που αντιμετωπίζουν την ορφάνεια, την αρρώστια ενός δικού τους, την ανεργία των γονιών, τις συγκρούσεις στο σπίτι, την απόρριψη από φίλους ή και γονείς, τις εσωτερικές συγκρούσεις της εφηβείας... προβλήματα που εκδηλώνονται συχνά με παραβατική συμπεριφορά, με ανορεξία, με αυτοτραυματισμούς, με συμπτώματα κατάθλιψης και άλλα πολλά που χρήζουν προσεκτικών χειρισμών.
 • Γιατί ούτε οι μαθητές/τριες μας, ούτε εμείς ως παιδαγωγοί είμαστε καλοκουρδισμένα ρομπότ που παράγουν κατευθείαν μετρήσιμη γνώση εκτελώντας μηχανικά τα τυπικά τους καθήκοντα, αλλά ανθρώπινες υπάρξεις που σκέφτονται, αναλύουν, αισθάνονται και συναισθάνονται. Γιατί η φύση της δουλειάς μας μάς θέλει σε συνεχή εγρήγορση για το καλό των παιδιών και για την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου. Γιατί ο δρόμος προς την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των παιδιών και το ουσιαστικό έργο που επιτελείται στο δημόσιο σχολείο δεν μετριέται σε «εργατοώρες» με τις μεζούρες των ντόπιων και των διεθνών λογιστών και «οίκων αξιολόγησης», αλλά και ούτε εξαντλείται μέσα στο ανελαστικό ωράριο του σχολείου.
 • Γιατί έχουμε όλοι μας ακούσει χιλιάδες «ευχαριστώ» από γονείς και παιδιά που στηρίξαμε στα μαθητικά τους χρόνια, και δεν χρειαζόμαστε κανένα «εκλελεγμένο» να το πει δημοσίως. Χρειαζόμαστε όμως να δείξουμε στις χιλιάδες μαθητές και γονείς που εκτιμούν την προσφορά μας, πως δεν ανεχόμαστε να προσβάλλονται τόσο άδικα και να διασύρονται με τέτοια ψεύδη και ανακρίβειες (και με τέτοιο μάλιστα μένος και σιγουριά από τη ασφάλεια της καρέκλας!) οι δημόσιοι λειτουργοί της εκπαίδευσης, και μαζί τους να απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο και να τίθεται σε κίνδυνο το κοινωνικό αγαθό της δωρεάν εκπαίδευσης.

Για όλα τα πιο πάνω και για χιλιάδες άλλα που αφορούν στην αξιοπρέπεια και το επαγγελματικό μας κύρος, στην αξιοπρέπεια των μαθητριών και των μαθητών μας, στο δικαίωμα των παιδιών αυτού του τόπου για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό δωρεάν δημόσιο σχολείο, στην υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει συνθήκες ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και στο δικαίωμα των γονιών να επιλέγουν το δημόσιο σχολείο για τη σωστή μόρφωση των παιδιών τους, στην υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται τα θέσμια, στην υποχρέωση και συνάμα στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να αγωνίζονται για την ποιότητα της εκπαίδευσης με όσα αυτό συνεπάγεται, θα είμαστε όλοι στην πορεία στις 28/8.

Και είμαι σίγουρη πως μαζί με τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μαζί μας θα είναι και χιλιάδες πολίτες, οργανωμένα σύνολα, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και – κυρίως – γονείς και μαθητές, με αλληλοσεβασμό και με κοινή έγνοια το δημόσιο σχολείο.

* Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος Νέας Κίνησης  Καθηγητών, Μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016