KESJULY18

2018-08-25 16:53:19
Οι θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κρίση στην παιδεία

Οι θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κρίση στην παιδεία


 To Paideia-News παραθέτει τις ανακοινώσεις των κομμάτων της Βουλής που εκδόθηκαν σήμερα Σάββατο για την κρίσης στην παιδεία.

ΑΚΕΛ: Τώρα εκφοβίζουν με απειλές και εκβιασμούς
«Ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση την κρίση στη δημόσια εκπαίδευση μεγαλώνει την ανησυχία μας για το τι μέλλει γενέσθαι στα σχολεία τους μήνες που έρχονται.
Οι κυβερνώντες δημιούργησαν την κρίση με τις μονομερείς και αυταρχικές αποφάσεις τους αντί να εστιάσουν σε ένα διάλογο για μια ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δίνοντας προτεραιότητα σε κρίσιμα θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός της ύλης, η υλικοτεχνική υποδομή, η ουσιαστική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, η ασφάλεια των παιδιών και τόσα άλλα. 
Βάφτισαν «εξορθολογισμό» αποφάσεις που πήραν χωρίς καμία παιδαγωγική και εκπαιδευτική τεκμηρίωση, προωθώντας μια οικονομίστικη λογική στηριγμένη, μάλιστα, σε λανθασμένα και παραπλανητικά στοιχεία. 
Και όταν στην εκστρατεία απαξίωσης του δημόσιου σχολείου συνάντησαν την αντίδραση των εκπαιδευτικών, κατέφυγαν στο δέλεαρ χρημάτων και προσαυξήσεων. Πήραν βέβαια ξεκάθαρη απάντηση.
Και τώρα εκφοβίζουν με απειλές και εκβιασμούς! Έτσι αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό διάλογο και τη δημοκρατία.
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ότι έκαναν τις τελευταίες βδομάδες με τους εκπαιδευτικούς το έκαναν προηγουμένως με άλλες ομάδες εργαζομένων - και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Και θα το κάνουν και στη συνέχεια ενάντια σε όποιες ομάδες εργαζομένων σταθούν στο δρόμο της εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που με προσήλωση ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ.
Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στο αυτονόητο: να παγώσει –έστω- τις μονομερείς αποφάσεις της και να εισέλθει σε ένα ουσιαστικό και δομημένο διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για μέτρα που πραγματικά να στηρίζουν το δημόσιο σχολείο, για μια ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

ΕΔΕΚ: Αναγκαία η σε βάθος συζήτηση

«Αναγκαία η σε βάθος συζήτηση για την ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία  να καλύπτει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Μέσα ακριβώς από την κρίση μπορεί να γεννηθεί η προοπτική και η ευκαιρία για την σε βάθος συζήτηση με στόχο την ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία να αρχίζει από την προδημοτική και να καλύπτει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο πλαίσιο ενός πολυετούς  χρονοδιαγράμματος εφαρμογής.
Θα πρέπει αυτή η μεταρρύθμιση να έχει έναν τριπλό τουλάχιστο στόχο:
Την αναβάθμιση και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του δημόσιου σχολείου.
Την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών με λήψη μέτρων ώστε το μορφωτικό χάσμα από βαθμίδα σε βαθμίδα, αν όχι να εξαφανιστεί, τουλάχιστο να σμικρυνθεί σε βαθμό που να επιτρέπει την ομαλή μετάβαση των μαθητών από τη μια βαθμίδα στην άλλη (από το δημοτικό στο γυμνάσιο, από το γυμνάσιο στο λύκειο κ.ο.κ.).
Ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης αυτού του προγράμματος με βασικό στόχο την πρόληψη της εφηβικής παραβατικότητας η οποία τα τελευταία χρόνια κατά γενική ομολογία προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Καλούμε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους συνδέσμους γονέων να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες προτάσεις στους κατά καιρούς Υπουργούς Παιδείας και είμαστε για ακόμα  μια φορά έτοιμοι, με θετική και εποικοδομητική συμβολή, να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Η Παιδεία δεν απειλείται ούτε εκβιάζεται

«Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε. Η Παιδεία δεν απειλείται ούτε εκβιάζεται. Ως ένας καθόλα ζωντανός οργανισμός έχει και θα έχει προβλήματα. Αρκεί να τα συζητάς μέσα από ένα νηφάλιο και δημοκρατικό διάλογο. Με τη δύναμη της επιβολής δεν επιτυγχάνεις τίποτε. Ούτε με την υπαγόρευση ανειλημμένων αποφάσεων.
Η κοινωνία που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ανησυχεί. Γιατί από ό,τι διαφαίνεται αφήσαμε το δάσος για χάρη του δέντρου. Με πρωταγωνιστές τους κυβερνώντες οι οποίοι νομίζουν ότι όλα εξαγοράζονται. Ακόμα και η Παιδεία.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη καλεί όλους τους εμπλεκομένους, έστω και την υστάτη, να δουν με διαφορετικό φακό τα θέματα της Παιδείας, τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα. Η Κοινωνία απαιτεί ψηλά επίπεδα Παιδείας και ποιότητα. Τα υπόλοιπα ακολουθούν και ακολουθούν φυσιολογικά.
Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο».

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ: Ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να «νίπτει τας χείρας της» και να πανηγυρίζει επειδή απέτυχε να συνεννοηθεί με τους εκπαιδευτικούς στο θέμα των απαλλαγών 
Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε ανησυχία για την εξέλιξη της διαφοράς μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών. Μία καθαρά συνδικαλιστικού τύπου διαφορά μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη, απειλεί να τινάξει στον αέρα την δημόσια εκπαίδευση.
Ακούγοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, περίπου να πανηγυρίζει επειδή σωστά οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να ανοίξουν τα σχολεία, δεν μπορούμε πάρα να εκφράσουμε την απογοήτευση μας. Αυτή την ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική συμπεριφορά δεν μπορούμε να την ανεχτούμε. Θυμόμαστε ότι την τελευταία φορά που η κυβέρνηση αγνόησε τις συνέπειες μιας λευκής απεργίας δημοσίων λειτουργών, κάηκε ένα ολόκληρο δάσος. Αλλά γι’ αυτό δεν τιμωρήθηκε κάνεις.
Γι’ αυτό η ιστορία επαναλαμβάνεται και γίνεται τραγωδία.
Εξάλλου, τώρα που πιστεύει ότι έλυσε το πρόβλημα των απαλλαγών η κυβέρνηση με τον ετσιθελισμό και τον αυταρχισμό της, εξευτελίζοντας και υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση, θα θέλαμε να δούμε πως θα αντιμετωπίσει τα μέτρα κωλυσιεργίας των εκπαιδευτικών και κυρίως πως θα επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας.
 
Με επικοινωνιακά κόλπα και τσιριμόνιες δεν λύνονται τα βαθύτερα προβλήματα της χώρας

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΏΝ: Να εγκαινιαστεί ένας δομημένος διάλογος

«Η κρίση στην παιδεία δημιουργήθηκε από τη μονομερή και χωρίς διάλογο εξαγγελία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη η οποία εστίασε την πολιτική της, που ονόμασε εξορθολογισμό, σε μια μόνο πτυχή που έχει να κάνει με τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών. Πολιτική που δεν είναι και τόσο εξορθολογιστική μετά τις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου.
Από τη σύγκρουση εκπαιδευτικών και κυβέρνησης απουσιάζει η οποία συζήτηση για την ουσία που είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας και ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Ως Συμμαχία Πολιτών αυτό μας ανησυχεί και μας απογοητεύει. Εμείς ζητούμε όπως εγκαινιαστεί ένας δομημένος διάλογος να για την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας, ώστε να συμφωνήσουμε στα πιο κάτω:
1. Το όραμα για την παιδεία. Τους στόχους μας.
Τι είδους παιδεία θέλουμε; Με ποιες αρχές, αξίες και δεξιότητες θέλουμε να αποφοιτούν οι νέοι μας;
2. Ιεράρχηση των προβλημάτων:
Όλα τα διαχρονικά προβλήματα να τεθούν σε σειρά αξιολογικής προτεραιότητας με χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση του διαλόγου και καθορισμό των λύσεων. Θέματα όπως η υλικοτεχνική υποδομή, η αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, η ειδική εκπαίδευση, η ασφάλεια και η υγεία, ο οριζόντιος εξορθολογισμός του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, ο εκσυγχρονισμός του Υπουργείου και του όλου εκπαιδευτικού συστήματος κλπ. πρέπει να μπουν σε τροχιά λύσης.
3. Δεκαετές Σχέδιο Δράσης:
Συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση του οράματος που θα καθοριστεί και την παράλληλη εφαρμογή των λύσεων που θα συμφωνηθούν για τα διαχρονικά προβλήματα, τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.
4. Μηχανισμός αξιολόγησης και παρακολούθησης
Σύσταση μηχανισμού αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων και παρακολούθησης υλοποίησης των αποφάσεων, με την υποβολή τριμηνιαίων εκθέσεων προόδου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016