KESJULY18

2018-08-24 18:37:54
ΣΕΔΜΕΚ: Αποχή από τη συνάντηση της 30ης Αυγούστου 2018 – Επιβαλλόμενη απάντηση

ΣΕΔΜΕΚ: Αποχή από τη συνάντηση της 30ης Αυγούστου 2018 – Επιβαλλόμενη απάντηση


Ανακοίνωση του Συνδέσμου Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ) αναφέρει:

  «Η αγωνία και η καθημερινή έγνοια όλων των διευθυντών τους τελευταίους μήνες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά για το άσχημο κλίμα που άρχισε να δημιουργείται και που έπαιρνε καθημερινά  μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της  αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπαιδευτικών και του ΥΠΠ. Από τη μια οι ευθύνες και τα καθήκοντα των διευθυντών όπως αυτά είναι καταγραμμένα στα σχέδια υπηρεσίας και στους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων και από την άλλη η επιτακτική ανάγκη για την ύπαρξη συνεργασίας και συλλογικών αποφάσεων μεταξύ της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, θα μας οδηγούσαν εμάς τους διευθυντές με μαθηματική ακρίβεια στο μάτι του κυκλώνα.

Λόγω της μορφής και της δομής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ενώ οι διευθυντές έχουν την απόλυτη ευθύνη για τη σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, δεν έχουν κανένα τρόπο επιβολής μέτρων  ή «εξαναγκασμού» των  εκπαιδευτικών σε περίπτωση   που αυτοί δεν εκτελούν ή εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντα τους.  Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στηρίζεται στην συνεργασία μεταξύ της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών, στο κοινό όραμα, στον ενθουσιασμό και την αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών. Αποτελεσματική και σωστή εκπαιδευτική διοίκηση με μορφή στρατιωτικών διαταγών δεν μπορεί να υπάρξει.

Δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες εάν οι σχέσεις μεταξύ της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών είναι σχέσεις αντιπάλων. Αυτό είναι μια από τις βασικές αρχές της σχολικής διοίκησης.

Δυστυχώς, χωρίς να έχουμε ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν στα εκπαιδευτικά εργασιακά θέσμια, είμαστε οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων ακόμη και πριν την επίσημη έναρξη του σχολείου.

Οι διευθυντές των σχολείων βρίσκονται καθημερινά στα σχολεία τους από τα μέσα Αυγούστου για την προετοιμασία και επίβλεψη  όλων εκείνων που θα πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να δεχτούν τους εκπαιδευτικούς αρχές Σεπτεμβρίου και τους μαθητές μερικές μέρες αργότερα. Είναι πολύ λυπηρό εάν οι αρμόδιοι αυτό δεν το γνωρίζουν ή επιλέγουν να το παραγνωρίζουν.  Διαχρονικά η παρουσία των διευθυντών στη παγκύπρια συνάντηση με τον εκάστοτε υπουργό μερικές μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν δεδομένη και ουδέποτε τέθηκε θέμα συμμετοχής παρόλο που αυτή γίνεται σε χρόνο επισήμως μη εργάσιμο. Ουδέποτε τέθηκε θέμα χρόνου και ούτε τίθεται και τώρα τέτοιο θέμα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις συναντήσεις που καλούν οι διευθύνσεις, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, τους βοηθούς διευθυντές για την έγκαιρη οργάνωση του σχολείου.

Δεν μπορούμε όμως εμείς οι διευθυντές να παραγνωρίσουμε ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες, από τους απλούς εκπαιδευτικούς μέχρι και τους διευθυντές, είναι μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να είμαστε σε αντιπαράθεση  με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Κατατέθουμε  τις  απόψεις μας, τους προβληματισμούς μας, τις διαφωνίες μας αλλά  δεν μπορούμε να τις αντιμαχόμαστε.

Είναι για αυτούς τους λόγους που ο σύνδεσμος διευθυντών ΣΕΔΜΕΚ έχει καλέσει τα μέλη του να σεβαστούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για άρνηση εκτέλεση καθηκόντων από κανένα. Οι διευθυντές  διεξάγουν καθημερινά αγώνα για το δημόσιο σχολείο, δεν έχουν ωράριο όπως μερικοί αναρτούν στα ΜΜΕ, ούτε επικαλούμαστε διακοπές όταν τα καθήκοντα και οι ευθύνες μας θέλουν να είμαστε στα σχολεία ακόμη και νυκτερινές ώρες. Δεν αναμένουμε συγχαρητήρια ή ανταμοιβές αλλά μια στοιχειώδη αναγνώριση και σεβασμό προς το έργο μας και όχι απειλές για δήθεν άρνηση εκτέλεση καθηκόντων».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ηλίας Μανούχος*
Sun August 26, 2018, 14:27:57
Εύχομαι και ελπίζω ότι το αίτημα για οικονομικήν αυτονόμηση των σχολικών μονάδων που εσείς διευθύνετε θα τεθεί επιτακτικά στην προσεχή συνάντησή σας με τον κ. Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Ένα εργαλείο που διασφαλίζει τη χρηστή διαχείρηση των οικονομικών πόρων από τις ίδιες τις σχολικές σας μονάδες. Ας ξεκινήσουμε από το ενοίκιο των καντίνων με κοινή συνδιαχείρηση με τον οικείο Σύνδεσμο Γονέων.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016