KESJULY18

2018-08-22 12:52:51
Η διαδικασία παραχώρησης βίζας, τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων

Η διαδικασία παραχώρησης βίζας, τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων


ΤΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΒΩΝΙΑΤΗ*

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο, με βάση πρόσφατη έρευνα, είναι ένα πολύ υποσχόμενος τομέας με μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου στην προσπάθεια τους για προσέλκυση ποιοτικών και οικονομικά ευκατάστατων φοιτητών στην Κύπρο, ώστε να καταστεί η Κύπρος ανταγωνιστικός προορισμός Ανώτατης Εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πολλών άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Πανεπιστήμια μας σήμερα ανταγωνίζονται Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μεγαλύτερων χωρών, με μακράv ακαδημαϊκή παράδοση και ιστορία, τα οποία έχουν αμεσότερη στήριξη και εξυπηρέτηση από τις δικές τους κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα Κυπριακά Πανεπιστήμια έχουν τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές, κατάλληλα καταρτισμένο Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό και μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες. Δυστυχώς, οι διαδικασίες έκδοσης φοιτητικής βίζας είναι ανασταλτικές σε αυτή την προσπάθεια λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των δικών μας κυβερνητικών υπηρεσιών. Αυτό όχι μόνο δεν υποβοηθά τα δικά μας Πανεπιστήμια να είναι ανταγωνιστικά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί κλίμα αναξιοπιστίας με τους συνεργάτες εκπαιδευτικούς συμβούλους του εξωτερικού οι οποίοι προτιμούν να στέλνουν φοιτητές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διαθέτουν απλές και σύγχρονες διαδικασίες έκδοσης φοιτητικής βίζας. Επίσης σε αυτές τις χώρες δίνεται το δικαίωμα στους φοιτητές να εργάζονται (part time-internship) σε εργασία που αφορά το θέμα σπουδών τους. Στη χώρα μας ούτε αυτό το δικαίωμα παρέχεται, παρά μόνο σε περιορισμένους τομείς εργασίας, που ανταποκρίνονται σε φοιτητές πολύ περιορισμένων κλάδων σπουδών.

Θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ο μηχανισμός που να επιτρέπει στα ίδια τα πανεπιστήμια, αφού εξετάσουν με τα σωστά οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια την αίτηση κάποιου αλλοδαπού  και είναι ικανοποιημένοι, να εκδίδουν προσωρινή φοιτητική βίζα. Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να εγγράφεται ο φοιτητής σε πιο μικρό χρονικό διάστημα, και δεν θα καταλήγει σε Πανεπιστήμιο άλλης χώρας. Με την είσοδο του στην χώρα μας, το ίδιο το Πανεπιστήμιο να έχει την ευθύνη για έκδοση κανονικής φοιτητικής βίζας πάντα σε συνεννόηση και με την εποπτεία των κρατικών υπηρεσιών. Το κράτος μπορεί να καθορίσει αυτές τις διαδικασίες, να ζητήσει ανάλογες δεσμεύσεις και  εγγυήσεις από τα Πανεπιστήμια καθώς και να έχει την απόλυτη εποπτεία, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή χρήση αυτής της διακριτικής εξουσίας που θα παρέχει στα Πανεπιστήμια.

Τα Πανεπιστήμιά μας θα πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά τόσο για την προσωρινή φοιτητική βίζα όσο και για δυνατότητα εργασίας για απόκτηση εμπειρίας στον κλάδο σπουδών. Παρόμοια συστήματα υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης και πρέπει να υιοθετηθεί και από την Κύπρο.

*Πρόεδρος Συμβουλίου

Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ευστάθιος Μιχαήλ
Thu August 23, 2018, 09:04:09
Είναι ορθές οι παρατηρήσεις του κυρίου Βωνιάτη ότι η Τριτοβάθμια (Ανώτερη) Εκπαίδευση στην Κύπρο αποτελεί ένα υγιή και συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας αλλά τεχνηέντως επικεντρώνεται στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και παραβλέπει ή δεν γνωρίζει το ρόλο των Ιδιωτικών Κολλεγίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου. Η Ανώτερη Εκπαίδευση είναι ενιαία, τα ιδρύματα σήμερα αξιολογούνται από τον ίδιο Φορέα και τον ίδιο τρόπο και πέραν του μεγέθους τους δεν έχουν σοβαρές άλλες διαφορές. Οι τυχόν διαφοροποιήσεις στα προγράμματα σπουδών εμπλουτίζουν την Ανώτερη Εκπαίδευση και δεν πρέπει να την κατατεμαχίζουν.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016