KESJULY18

2018-08-21 18:35:31
Προδρόμου: Εφικτό να βρεθούν συναινετικές λύσεις στην παιδεία, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά

Προδρόμου: Εφικτό να βρεθούν συναινετικές λύσεις στην παιδεία, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά


ΚΥΠΕ - Ψύχραιμα και πολιτισμένα, χωρίς αφορισμούς, μέσα από διάλογο, η κυβέρνηση νιώθει ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις συναινετικά στα θέματα της παιδείας, δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η κατεύθυνση που έχει ο Υπουργός Παιδείας «με πολύ εξειδικευμένες και μετρημένες προτάσεις». Τα σχολεία είπε, θα ανοίξουν «κανονικότατα».

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το σώμα ενημερώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας για τις εξελίξεις και στη βάση της ενημέρωσης αυτής αποφασίστηκε η πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός.
«Ο στόχος παραμένει και είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών και των συνθηκών που επικρατούν στα σχολεία και ταυτόχρονα το να μπορέσει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε ανάγκες που υπάρχουν και καταγράφονται και στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε με τους οργανωμένους γονείς και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στις 27 Ιουλίου».
Ανάγκες, πρόσθεσε, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο του σχολείου, με ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της παραβατικότητας, με προγράμματα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων: παιχνιδότοπους στην προδημοτική εκπαίδευση, κτιριακές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, αλλά και σειρά άλλων δράσεων και προγραμμάτων που πρέπει να αναπτυχθούν.
«Πιστεύουμε ότι με τις αποφάσεις εξορθολογισμού που θα ληφθούν και με τον συνδυασμό αυτών των προτάσεων με το σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και τη δυνατότητα να αντικατασταθούν απαλλαγές που υπάρχουν σήμερα είτε με ευκαιρίες ανέλιξης των εκπαιδευτικών είτε και με κάποια ειδικά επιδόματα σε κάποιες περιπτώσεις θα δημιουργηθούν νέα περιθώρια πολιτικής, πάντα για βελτίωση των συνθηκών για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, με τελικό στόχο ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο».
Με τον διάλογο και την υποβολή προτάσεων μπορούν να βρεθούν λύσεις, ανέφερε ο κ. Προδρόμου επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές Ιουλίου είχαν σκοπό τον εξορθολογισμό του συστήματος και με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τους εκπαιδευτικούς.
Η αντιπρόταση της κυβέρνησης, είπε, είναι μια συνολική προσέγγιση για να δοθούν ευκαιρίες ανέλιξης μέσα από ένα αξιοκρατικό σύστημα, όπου οι εκπαιδευτικοί με εξωδιδακτικό έργο θα βλέπουν να ανταμείβονται και ταυτόχρονα αντί να χάνονται τόσες πολλές ώρες διδακτικού χρόνου, να υπάρχουν κάποια ειδικά επιδόματα που θα λειτουργούν ως κίνητρα.
«Αυτά, όμως, θα πρέπει να συζητηθούν. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσει να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση για να ακούσουν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τους προσανατολισμούς της Κυβέρνησης».
Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν «κανονικότατα. Εδώ και μέρες έχει ανακοινωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας έχει λάβει όλες τις πρόνοιες, έχει μετρήσει όλες τις ανάγκες και είναι πανέτοιμο το σύστημα για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πώς θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε πώς θα βοηθούσε είτε τους εκπαιδευτικούς είτε τα σχολεία να μην παρουσιαστούν (οι εκπαιδευτικοί) στα θρανία με την αρχή του σχολικού έτους.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση στον διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, απάντησε ότι «δεν πρόκειται για διάλογο μεταξύ αντιπάλων ή ανταγωνιστών για να υπάρχουν κόκκινες γραμμές». Η προσπάθεια είναι, συνέχισε, όλο αυτό το σύστημα μέσα από το οποίο χάνουμε χιλιάδες ώρες διδασκαλίας να εξορθολογιστεί.
Υπάρχει το περιθώριο να γίνει γόνιμος διάλογος και για τον συνδικαλιστικό χρόνο και για τις απαλλαγές που υπήρχαν σε ώρες λόγω αρχαιότητας και λόγω εξωδιδακτικών καθηκόντων μέσα στο σχολείο, πρόσθεσε.
«Ψύχραιμα και πολιτισμένα, χωρίς αφορισμούς, μέσα από διάλογο, η κυβέρνηση νιώθει – και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει ο Υπουργός Παιδείας με πολύ εξειδικευμένες και μετρημένες προτάσεις – ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις συναινετικά».
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν τιμούν κανένα και η άποψη της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι, έχοντας πάντοτε πολύ ψηλά σε εκτίμηση τους εκπαιδευτικούς, θεωρώντας ότι είναι ο πρώτος μας συνεργάτης στο πολύ σημαντικό θέμα της μόρφωσης των παιδιών, θέλουμε να βοηθήσουμε και το έργο των εκπαιδευτικών, με πρόσθετες δράσεις μέσα στα σχολεία. «Όμως, πρέπει να δημιουργηθούν τα περιθώρια για αυτό».
Ο εξορθολογισμός, είπε, αυτό σημαίνει: «Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των εκπαιδευτικών, ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε περιθώρια για προγράμματα που θα βελτιώνουν το δημόσιο σχολείο, άρα και τον χώρο εργασίας των εκπαιδευτικών».
Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν εγκριθεί πρόσθετες θέσεις για βοηθούς και συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αστερω Χατζησαββα
Wed August 22, 2018, 11:18:19
Κυριε Προδρομου, αντι για επιδοματα εργασιων σε εξωδιδακτικο χρονο, ΜΕΛΕΤΑΤΕ παρακαλω με ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ για πολλους καθηγητες που μονιμοποιηθηκαν μετα το 2011-12 και ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΞΕΚΡΕΜΜΑΣΤΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ. Οι συναδελφοι αυτοι( ειναι πολλοι και αυξανονται με τους νεους διορισμους) θα αφυπηρετησουν ΧΩΡΙΣ ΕΦΑΠΑΞ και ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.
Θυμιζω επιπλεον πως οι ανθρωποι αυτοι ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ κατεβαλλαν το διπλασιο στο ταμειο κοινωνικων ασφαλισεων( βαση παλιας συμφωνιας) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΙΠΟΤΕ !!! ΑΡΑ ΑΡΚΕΤΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΣΜΟΙΡΟΙ , ΚΤΥΠΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ, ΠΧ Αυτους που τα πηραν και παραμενουν χωρις τιμωρια ή ΚΥΝΗΓΑΤΕ και λιγακι αυτους που αποκρυβουν απολαβες και καταβαλλουν το ελαχιστο στισ κοινωνικες ασφαλισεις!!!

Ελένη Χαλλούμα
Wed August 22, 2018, 09:47:30
Kύριε Προδρόμου φοβάμαι ότι το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης που εισηγείστε δεν είναι καθόλου αξιοκρατικό εφόσον οι καθηγητές που διδάσκουν 24 περιόδους και είναι φορτωμένοι με διδακτικά και σχολικά καθήκοντα θα αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις «ευκαιρίες ανέλιξης» με ανάληψη επιπρόσθετου εξωδιδακτικού έργου, που το εκπαιδευτικό σύστημα θα τους προσφέρει. Γενικά αυτή η κατηγορία εκπαιδευτικών είναι η πιο αδικημένη και υποβαθμισμένη μιας και πέρα από τις μισθολογικές μειώσεις που έχει υποστεί και τα συνταξιοδοτικά οφέλη που έχει στερηθεί, τώρα θα στερείται και ευκαιρίες προαγωγής και ανέλιξης! Πως αναμένετε αυτή η ομάδα εκπαιδευτικών, που είναι και η πιο πολυπληθής, να δουλεύει με ενθουσιασμό και όρεξη (απαραίτητα προσόντα για ένα πετυχημένο εκπαιδευτικό), όταν θα ξέρει ότι θα δουλεύει με αυτό τον τρόπο συνεχώς και θα είναι ψυχικά και σωματικά εξαντλημένη;

Astero Hadjisavva
Tue August 21, 2018, 20:42:04
Kυριε Προδρομου, ειναι κατι που δεν αντιλαμβανουμαι ως ΛΟΓΙΚΟ: 1) Δημιουργηθηκε ολη αυτη η αναστατωση στην παιδεια για να ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ για τα δημοσια ταμεια κι απο την αλλη ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ για εξωδιδακτικη εργασια. ΠΩΣ ΣΥΝΑΓΟΥΝ ΑΥΤΑ? ΤΟ ΕΝΑ ΑΝAIΡΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ. Πατε να εξοικονομισετε και θα τα δινετε ΕΞΙΣΟΥ και περισσοτερο απο την αλλη πλευρα? 2) Αυξανετε τις ωρες κατα ΜΙΑ δηλ ενω εχουμε στη μεση εκπαιδευση ζυγους αριθμους( 24, 20, 18 κτλ) ΤΩΡΑ προτεινετε 21 ,19 κτλ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για τις ειδικοτητες που στο αναλυτικο προγραμμα εχουν δυο περιοδους διδασκαλιας τη βδομαδα( πχ Γαλλικα, Θρησκευτικα, Τεχνη, Μουσικη κτλ) ΕΠΕΙΔΗ ενας καθηγητης των ειδικοτητων αυτων ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΩΣΗ την μια χρονια και την επομενη οχι και ξαναπαλι! ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ θα δημιουργει τεραστιο προβλημα στη στελεχωση των σχολειων και οι συγκεκριμενοι καθηγητες ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΥΚΝΟΣΥΧΝΑ απο σχολειο σε σχολειο και το χειροτερο θα αναγκαζονται να μοιραζονται σε δυο η τρια σχολεια κατα τη διαρκεια της ιδιας σχολικης χρονιας!!! ΟΠΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ συγκεκριμενους ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ αντιπαραγωγικους και αναποτελεσματικους εκ των πραγματων( κοπωση, ταλαιπωρια κτλ) Θυμιζω ο τι παλαιοτερα υπηρχαν κι αλλοι ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ απο ΤΟ ΥΠ αλλης κυβερνησης πχ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ με παμπολες επιλογες πχ φωτογραφια και σημερα οι συναδελφοι ουσιαστικα δεν χρειαζονται στην εκπαιδευση τωρα . Αλλο τραγελαφικο τοτε ηταν η εγκυκλιος '' οποιος παιρνει βαθμο 10 στο 20 στα Γαλλικα μπορει να τα εγκαταλειψει(!)ως μεγα πια γνωστης της Γαλλλικης!!! ΕΛΕΟΣ! Η αναφορα σε αυτη την εποχη , με αυτα τα παραδειγματα ηταν για να δειξω πως ΤΟ ΥΠ ΠΟΤΕ δεν ηταν ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ, κι ετσι δυστυχως με βεβιασμενεs αλλαγες ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ,ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016