KESJULY18

2018-08-19 22:03:02
Οι αριθμοί «σκότωσαν» την Εκπαίδευση

Οι αριθμοί «σκότωσαν» την Εκπαίδευση


TΟΥ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑΣΕΜΗ*

Τους τελευταίους δύο μήνες ζούμε έναν εκπαιδευτικό εφιάλτη με θύμα το μέλλον των παιδιών μας. Έναν εφιάλτη που ξεκίνησε από τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και οι οποίες βασίζονταν σε εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή (τουλάχιστον αυτό λέχθηκε στις αρχές), ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στη δημοσιότητα και άλλες «εκθέσεις», στατιστικές, «έρευνες». Μέσα από τις τόσες ανακρίβειες και παραπλανητικές πληροφορίες, αποστάλθηκε την περασμένη Παρασκευή από το ΥΠΠ έγγραφο-υπόμνημα το οποίο περιλαμβάνει επιλεκτικά στοιχεία και πίνακες από διάφορες «εκθέσεις», «έρευνες» και πολιτικά μανιφέστα.

Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να αντιληφθώ τον σκοπό του εν λόγω εγγράφου και να αποφασίσω σε ποια κατηγορία εγγράφων μπορεί να περιληφθεί: έκθεση, έρευνα, πολιτικό έγγραφο ή έκθεση ιδεών; Κατά την άποψή μου είναι, απλά, μια «έκθεση ιδεών» που περιλαμβάνει ανακρίβειες και παραπλανητικές πληροφορίες, χωρίς ίχνος επιστημονικότητας. Ποιος ήταν ο σκοπός του εγγράφου; Να δείξει την ανάγκη βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος ή την ανάγκη οικονομικού «εξορθολογισμού»; Διότι, το εκπαιδευτικό μας σύστημα βρίσκεται σε συνεχή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τα τελευταία 20 χρόνια και οι εκπαιδευτικοί σε μία μέγγενη, όπου καλούνται σαν «καλά» στρατιωτάκια να υλοποιήσουν προειλημμένες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας «εκπαιδευτικές» αποφάσεις. Μάλιστα, οι εν λόγω αποφάσεις αποτελούν προϊόν εκπτώσεων, αφού «προσαρμόζονται» ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες. Γι΄ αυτό η προσπάθεια του ΥΠΠ δεν είναι άλλο από μια προσπάθεια «οικονομικού εξορθολογισμού» και όχι εκπαιδευτικού εξορθολογισμού. Μάλιστα, αυτός ο «οικονομικός εξορθολογισμός» οδηγεί, κατά την άποψή μου, σε «εκπαιδευτική αστοχία», αφού άλλοι στόχοι εξυπηρετούνται με τα εν λόγω μέτρα.

Ήδη η χρονιά έχει χαθεί! Ο αντίκτυπος των γεγονότων των τελευταίων δύο μηνών έχει καταρρακώσει το ηθικό, την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό των εκπαιδευτικών. Οι απαξιωτικές δηλώσεις και η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών έχουν εκμηδενίσει την όποια πιθανότητα ομαλής συνεργασίας και την επιδίωξη κοινών σκοπών και στόχων. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η όλη προσέγγιση του ΥΠΠ είναι οικονομική και εξυπηρετεί το οικονομικό μανιφέστο της παρούσας κυβέρνησης. Οι αποφάσεις βασίζονται σε ποσοτικές αναλύσεις των επιλεγμένων δεδομένων και όχι, ποιοτικές. Αξιοποιούνται αποσπασματικά διάφοροι αριθμοί, πίνακες και «εκθέσεις». Δυστυχώς, μπορούμε να πούμε ότι οι αριθμοί «σκότωσαν» την Εκπαίδευση αλλά και το μέλλον των παιδιών μας!

Πιο κάτω σχολιάζω κάποιες από τις διαπιστώσεις του υπομνήματος («έκθεσης ιδεών»), του ΥΠΠ, χωρίς να μπαίνω σε εις βάθος ανάλυση, αλλά προσπαθώντας να τονίσω την προχειρότητας της εν λόγω «έκθεσης»:

  • Αναφέρει ότι παρόλο που τα αποτελέσματα των διεθνών ερευνών δεν είναι τα αναμενόμενα, εντούτοις, κατέχουμε την έκτη θέση πανευρωπαϊκά σε εκπαιδευτικές επενδύσεις (1. Σουηδία, 2. Ισλανδία, 3. Φιλανδία, 4. Νορβηγία, 5. Βέλγιο, 6. Κύπρος…). Πολύ ορθό! Και οι χώρες που έχουν μεγαλύτερες επενδύσεις από εμάς έχουν καλύτερα αποτελέσματα! Άρα η λογική είναι να μειώσουμε τις επενδύσεις για να έρθουν καλύτερα αποτελέσματα ή να βελτιώσουμε ποιοτικά το σύστημα αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες δομές και εισάγοντας καινοτομίες και αλλαγές;
  • Αναφέρει ότι η αναλογία μαθητών προς εκπαιδευτικούς π.χ. στην Προδημοτική και Δημοτική είναι 14 παιδιά! Πώς βγαίνει αυτός ο μαγικός αριθμός; Είναι αποτέλεσμα αλχημείας, αφού στο διδακτικό προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι όσοι διδάσκουν, ανεξαρτήτως διδακτικών περιόδων, όπως οι διευθυντικές ομάδες των σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικοί με άλλες απαλλαγές στον διδακτικό χρόνο. Αυτό θα έπρεπε να επεξηγείται αναλυτικά, ώστε να διαφαίνεται πόσος μη διδακτικός αφιερώνεται εντός της σχολικής μονάδας. Εξάλλου αυτός ο χρόνος ΔΕΝ είναι «χαμένος χρόνος» αλλά αναγκαίος και κρίσιμος για την οργάνωση και λειτουργία της σχολικής μονάδας, καθώς και την διεκπεραίωση άλλων εκπαιδευτικών καθηκόντων (προετοιμασία, συνεργασία με εκπαιδευτικούς και γονείς, διορθώματα, σχέδια δράσεις κ.λπ.).
  • Αναφέρει ότι ο μέσος διδακτικός χρόνος στην Ευρώπη των «22» (μα πόσες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες;), είναι 37 εβδομάδες και εμάς είναι μόνο 36. Τι προτείνει, δηλαδή η «έκθεση ιδεών»; Ότι πρέπει να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος των μαθητών (όχι, των εκπαιδευτικών;). Τι εισηγήσεις έχει υποβάλει προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΠ; Γιατί δεν υπόβαλε το ΥΠΠ εισήγηση για αύξηση του διδακτικού χρόνου π.χ. των παιδιών Δημοτικής κατά μία εβδομάδα ή τη διδασκαλία 45λεπτων περιόδων στο δημοτικό σχολείο, ώστε να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος; Με αύξηση των διδακτικών εβδομάδων κατά μία εβδομάδα θα βελτιωθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα; Αν, ναι, εγώ προτείνω αύξηση κατά δύο εβδομάδες σε κατάλληλες αίθουσες με τις κατάλληλες υποδομές!
  • Αναφέρεται η «έκθεση ιδεών» στα αποτελέσματα της έρευνας PISA ενώ έξι χρόνια που είναι στην εξουσία δεν προώθησε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο και ούτε μία από τις συστάσεις της έκθεσης συμπερασμάτων της έρευνας. Αλλαγές που θα αποσκοπούσαν στην ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης προς όφελος των παιδιών μας. Σύμφωνα με την «έκθεση ιδεών» τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το ποσοστό των Κυπρίων με χαμηλές εκπαιδευτικές επιδόσεις το 2016 ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με το 2013. Μα ποιος κυβερνά τα τελευταία έξι χρόνια; Ποιος σπατάλησε τέσσερα χρόνια να «αναδιαμορφώνει» τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα και να προσπαθεί να «εξηγήσει» την πολιτική των Δεικτών επιτυχίας και επάρκειας όταν και οι ίδιοι είχαν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις; Ποιο από τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και από αυτά που προγραμματίζει το ΥΠΠ, οδηγούν στη βελτίωση της Εκπαίδευσης όταν κανένα από αυτά δεν σχετίζεται με την ποιοτική βελτίωσή της; Πώς είναι προς όφελος των παιδιών ο περιορισμός των εκπαιδευτικών απαλλαγών όταν αυτό δεν έχει κανένα αντίκρισμα στον διδακτικό χρόνο των παιδιών ή της ποιότητας της εκπαίδευσής τους; Στην έκθεση ιδεών επιχειρείται σύγκριση των αποτελεσμάτων της PISA με αυτά των Παγκύπριων εξετάσεων! Πιο αντιεπιστημονική σύγκριση ΔΕΝ μπορεί να γίνει: σύγκριση αποτελεσμάτων διεθνούς έρευνας 15χρονων (με επιλογή δείγματος), με 18χρόνους που συμμετέχουν σε εξετάσεις διαφορετικών επιδιώξεων, αφού οι μισοί συμμετέχουν για να περάσουν απλά το μάθημα και οι άλλοι μισοί για να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Μνημείο προχειρότητας! Γιατί δεν γίνεται παρόμοια σύγκριση με την έρευνα του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στη Δημοτική (Γ΄ και Στ΄ τάξη), όπου το παγκύπριο ποσοστό των παιδιών με πιθανότητα να παραμείνουν αναλφάβητοι είναι περίπου 8%, δηλαδή πιο κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 10%; Μήπως η «έκθεση ιδεών» επιλέγει έρευνες; 
  • Τέλος, όσον αφορά θέματα των απαλλαγών των εκπαιδευτικών και τις σχετικές μειώσεις των διδακτικών περιόδων, εφόσον το ΥΠΠ ήθελε να τις συζητήσει βάσει των διαφόρων οικονομίστικων προσεγγίσεων, είναι αυτές που θα έπρεπε να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου αλλά με εκπαιδευτικούς όρους και επιχειρήματα και όχι, με ευαγγέλιο τις επιστολές του Γενικού Ελεγκτή. Εξάλλου, αυτές είναι εκπαιδευτικές απαλλαγές που παραχωρήθηκαν (ως επί το πλείστον επί προ-προηγούμενης διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού…), στην αναγνώριση της αναγκαιότητας και της ανάληψης άλλων διοικητικών και εκπαιδευτικών καθηκόντων εκ μέρους των εκπαιδευτικών.

Θα μπορούσα να συζητήσω και αρκετά άλλα σημεία της εν λόγω «έκθεσης ιδεών», αλλά νομίζω ότι με αυτή τη σύντομη παρέμβαση τέθηκαν κάποια ερωτήματα προς προβληματισμό και έγινε ανάδειξη της προχειρότητας των χειρισμών του ΥΠΠ. Εξάλλου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προχωρήσουν σε αναλυτική απάντηση της εν λόγω «έκθεσης ιδεών».

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι για να είναι επιτυχημένη η όποια προσπάθεια εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσής μας πρέπει να αποτελεί συσχέτιση της βιβλιογραφίας, της πολιτικής και της πρακτικής. Οι αποφάσεις του ΥΠΠ για οικονομικό εξορθολογισμό της Εκπαίδευσης δεν τηρούν αυτό το βασικό κριτήριο. Ας μην αφήσουμε οι αριθμοί να «σκοτώσουν» την Εκπαίδευση αλλά και το μέλλον των παιδιών μας!

 Εκπαιδευτικός

Δημοτική Εκπαίδευση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016