KESJULY18

2018-08-19 18:52:12
Όταν κυριαρχούν η εμμονή και η αδιαλλαξία…

Όταν κυριαρχούν η εμμονή και η αδιαλλαξία…


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΣΙΔΑ*

Με απογοήτευση ο εκπαιδευτικός κόσμος και γενικότερα η κοινωνία, παρακολουθούν τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, επικαλούμενος και τη συγκατάθεση του ΠτΔ, διαχειρίζεται την κρίση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η κρίση αυτή έχει ήδη διαρκέσει δύο σχεδόν μήνες και μάλιστα έχουμε φτάσει μόλις μερικές μέρες πριν την ημερομηνία που κανονικά θα πρέπει  να ανοίξουν τα σχολεία.

Δυστυχώς, η κρίση υπάρχει και συντηρείται γιατί ο ΥΠΠ (και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση), αδυνατούν να αντιληφθούν πως μια τέτοια κατάσταση δεν επιλύεται ούτε με πολυσέλιδα υπομνήματα, ούτε με διαστρεβλωμένη παρουσίαση στοιχείων και αριθμών για δημιουργία εντυπώσεων, ούτε με ροκάνισμα του χρόνου. Σίγουρα δε, δεν επιλύεται όταν σκοπίμως επιχειρείται ένα «θόλωμα των νερών» με αποσπασματικές και ακατανόητες αναφορές σε εκπαιδευτικά ζητήματα ή με καταγραφή αυθόρμητων σκέψεων για μελλοντικές εκπαιδευτικές πολιτικές, που ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα κατάσταση. Τι άλλο μπορούν να θεωρηθούν οι αναφορές (στο τελευταίο υπόμνημα του ΥΠΠ) σε νέο σχέδιο αξιολόγησης, σε επιδόματα εκπαιδευτικών για εξωδιδακτικά καθήκοντα, σε δημιουργία νέας «βαθμίδας» εκπαιδευτικού (εκπαιδευτικός Α’) κλπ. όταν το ζητούμενο είναι ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ σε λίγες μόνο μέρες!

Ο ΥΠΠ επέλεξε δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να προωθήσει μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο (του οποίου και η ευθύνη είναι τουλάχιστον ίση αν όχι μεγαλύτερη), τέσσερα μέτρα που ανέτρεπαν άμεσα την εκπαιδευτική καθημερινότητα των σχολείων ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ. Ενέργεια που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι εμπεριέχει ένα σοβαρό έλλειμμα σωστής (για να μην πούμε δημοκρατικής) διαδικασίας. Δυστυχώς, αντί να υπάρξει εμπράκτως παραδοχή αυτής της παράλειψης, είτε με αναστολή εφαρμογής των αποφάσεων, είτε με υιοθέτηση έστω κάποιων εναλλακτικών προσεγγίσεων που θα είχαν το ίδιο επιδιωκόμενο οικονομικό αποτέλεσμα αλλά με πολύ λιγότερη παιδαγωγική ζημιά, γίναμε μάρτυρες μια αδικαιολόγητης εμμονής στις αποφάσεις που μονομερώς λήφθηκαν. Μια εμμονή που αποτυχημένα έγινε προσπάθεια να «καμουφλαριστεί» πίσω από αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, του Αρχιεπισκόπου, των Οργανωμένων Γονιών και διάφορων άλλων. 

Επομένως, αναμένουμε από τον ΥΠΠ, έστω και την υστάτη, να επιδείξει πραγματική διάθεση για λύση που θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων, πράγμα που ας μην ξεχνάμε είναι αποκλειστικά ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ. Λύση με εμμονή και αδιαλλαξία δε βρέθηκε σε κανένα θέμα και δε νομίζω η Παιδεία της Κύπρου να αποτελέσει την εξαίρεση.

*Δάσκαλος

Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016