KESJULY18

2018-08-19 16:17:34
«Έξεστι τοις Κλαζομενίοις ασχημονείν»

«Έξεστι τοις Κλαζομενίοις ασχημονείν»


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Απορείτε γιατί αυτές τις μέρες θυμηθήκαμε τους Κλαζομένιους και ποιοι ήταν αυτοί;

 Οι Κλαζομενές ήταν σπουδαία  και ισχυρή πόλη, σύμμαχος της Σπάρτης, κτισμένη στις ακτές της Ιωνίας. Οι Κλαζομενείς έμειναν γνωστοί στην ιστορία για τη χυδαία συμπεριφορά τους.

Επισκεπτόμενοι, κάποια στιγμή τη Σπάρτη προέβησαν σε ασχημίες. Κάποιοι τους καταλογίζουν ότι «ελέρωσαν» τις θώκους των Εφόρων, που βρίσκονταν στην Εκκλησία του Δήμου. Κάποιοι άλλοι, ισχυρίζονταν ότι αφόδευαν και επί των ιερών. Οι Σπαρτιάτες ανέθεσαν στον Κήρυκα να περιφέρεται στην πόλη κεφωνίζοντας: « Έξεστι τοις Κλαζομενίοις ασχημονείν». Η φράση παρέμεινε, έκτοτε, παροιμιώδης και σημαίνει περίπου: «Από τέτοιους ανθρώπους είναι αναμενόμενη μια τέτοια συμπεριφορά»

Τώρα, γιατί τους θυμηθήκαμε;

Αφορμή η τελευταία απάντηση του Υ.Π.Π. προς τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Μια αναμενόμενη, έστω και εάν ενδόμυχα, κάποιοι από εμάς  είχαν κάποιες προσδοκίες, απάντηση, κάλεσμα, πλαίσιο… για διάλογο και έξοδο από το αδιέξοδο.

Η τελική απάντηση, συνοψίζεται στα εξής:

  I.  Δυστυχώς, αποτύχαμε ως Υ.Π.Π..

  II. Τα αποτελέσματα των μαθητών μας, συγκρινόμενα με την προηγούμενη διακυβέρνηση ( του Νίκου Αναστασιάδη 1) είναι χειρότερα.

  III. Οι προϋπολογισμοί για την Παιδεία είναι κατά πολλά εκατομμύρια μειωμένοι.

  IV. Διαλύσαμε τον Συνεργατισμό και αυτό μας κόστισε δισεκατομμύρια.

   V. Αποσπούμε πολλούς εκπαιδευτικούς στο υπουργείο, γιατί έχουμε δουλειές με φούντες.

  VI.Παραχωρήσαμε στο Προεδρικό οκτώ(8) εκπαιδευτικούς.

  VII. Παραχωρήσαμε, επίσης, εκπαιδευτικούς και στις Επιτρόπους Διοικήσεως και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

VIII. Παραχωρήσαμε, ακόμη, εκπαιδευτικούς και στον Αρχιεπίσκοπο.

Για όλα τα πιο πάνω, εμείς ως Υπουργείο σκεφτήκαμε και καταλήξαμε ότι ευθύνη φέρουν:

  I. Ο Υπεύθυνος Τμήματος, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε και όλες οι έρευνες μας κατέδειξαν ότι πρόκειται για έναν πετυχημένο θεσμό.

 II. Το Θέατρο - Τι χρειάζονται τα θεατράκια και οι παραστάσεις στα σχολεία των γνώσεων;

III. Τα Εργαστήρια - Τι χρειάζονται τώρα οι υπεύθυνοι εργαστηρίων. Γνωρίζουμε την επικινδυνότητα: εργαλεία, εργαλειομηχανές κλπ. Οι Οργανώσεις γονέων είναι μαζί μας. Στην περίπτωση ατυχήματος η δυστυχήματος ευθύνη θα φέρει ο/η διδάσκων/ουσα και μόνον αυτός/ή. Συνεπώς, δεν θα αντιδράσουν αν τις καταργήσουμε!

 IV. Φταίνε οι μαθητές, οι οποίοι είναι λίγοι σε αριθμό κατά τμήμα. Θα πρέπει να τους αυξήσουμε. Και πάλι οι Οργανωμένοι Γονείς είναι παρά το πλευρό μας! Καμία, δηλαδή, αντίδραση.

  V. Φταίνε όλες αυτές οι εκδηλώσεις, οι πρόβες για παρελάσεις, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, γενικά οι σχολικές δράσεις. Θα πρέπει να τα καταργήσουμε πάραυτα! Αντίδραση; Καμία!

 VI. Φταίνε οι ανεπαρκείς εκπαιδευτικοί. Το ξέρουμε ότι είναι ελάχιστοι και υπάρχει νομοθεσία, την οποία εμείς εφαρμόζουμε, εάν και εφόσον θέλουμε. Δεν θέλουμε, γιατί εμείς θα υπερτονίζουμε την ανεπάρκεια. Αρέσει στους οργανωμένους γονείς. Είναι και «πιασάδικο» το θέμα!

  VII. Φταίνε και οι συνδικαλιστές. Κάθε τόσο, στη Βουλή, στο Υπουργείο, παντού. Απαιτούν! Απαιτούν μεταρρυθμίσεις και καλύτερες συνθήκες μάθησης για τα παιδιά. Εμείς, θα αφήνουμε να νοηθεί ότι απαιτούν λεφτά και αυξήσεις. Αυτό αρέσει σε πολλούς.

VIII. Γενικά, ομιλούντες, φταίει ο… Χατζηπετρής!

Εμείς, λοιπόν, σκεφτήκαμε όλα αυτά και αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε το πρώτο ακαριαίο κτύπημα.

Ένα πρωί, «αρπάξαμε» τέσσερα(4) από αυτά, τα οποία είπαμε ότι φταίνε για την αποτυχία μας. Σε 48 ώρες «καθαρίσαμε» και στο υπουργικό. Οι συνδικαλιστές… αντέδρασαν! Οι αχρείοι!!! Γνωρίζουμε ότι είναι παράτυπο αυτό που κάναμε. Αυτά συζητούνται στην ΜΕΠΕΥ (Μεικτή Επιτροπή Εκπαιδευτικών Υποθέσεων), θεσμοθετημένα και δομημένα. Ψιλά γράμματα. Ποιος θα ασχοληθεί; Εξάλλου, βιαζόμαστε. Έχουμε ανάγκες. Τα είπαμε πιο πάνω. Καλέσαμε τις Εκπαιδευτικές (Συνδικαλιστικές, καλύτερα) Οργανώσεις να συζητήσουν και για όλα τα άλλα. Δεν μας αρκούν μόνο αυτά τα τέσσερα. Τους εξηγήσαμε τι μας προτείνουν σοβαροί οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ακόμα και ο Γ.Ε. και ο Αρχιεπίσκοπος… Επιμένουν να αντιδρούν!!!

Τους στείλαμε, λοιπόν μια βαρβάτη επιστολή των 31 σελίδων. Είναι, φυσικά, εκτός θέματος, αλλά όταν ακούει κάποιος 31 σελίδες, σου λέει: Να, το Υπουργείο ασχολήθηκε, απάντησε, πρότεινε πλαίσιο διαλόγου. Εμείς, βεβαίως τους κλείνουμε με νόημα το μάτι. Αν ήτανε μαθητές και γράφανε μια τέτοια έκθεση οι δάσκαλοι  θα τη μηδένιζαν ως εκτός θέματος. Δομή και Περιεχόμενο, τάχα! Παραθέσαμε και πίνακες, στοιχεία. Αλλοιωμένα, παραποιημένα, επικαλούμενοι και χώρες του ΟΟΣΑ. Όλα πήγαν καλά! Φυσικά, οι πίνακες μας αντιφάσκουν, μεταξύ τους. Για το ίδιο θέμα στον ένα υπάρχουν άλλα στοιχεία και στον άλλο άλλα. Αν το αποκαλύψουν το αποδίδουμε σε λάθος ή παράβλεψη ενός Λειτουργού. Όπως στις εξετάσεις Διορισίμων. Μήπως, τα υπόλοιπα είναι σωστά; Δεν θα τα βρουν πουθενά. Είναι «ανάδελφα». Είναι προϊόντα φαντασίας. Είναι, όμως 31 σελίδες απάντηση! Τους λέμε, από την αρχή το παραμύθι. Με ρομάντζο! Πότε ήλθαν στο Γραφείο του υπουργού, πως γνωριστήκαμε, πότε θύμωσαν και κτύπησαν το χέρι στο τραπέζι, όταν πήγαμε και στο Προεδρικό και κεραστήκαμε χυμό καρότο από τον ΠτΚΔ, τους λέμε πόσο τους αγαπάμε, πόσο θα μας λείψουν, τώρα που τους κλείνουμε τις Οργανώσεις (αυτό από αβρότητα δεν τους το είπαμε. Ας καταλάβουν και κάποια μόνοι τους). Τι ωραία! Δεν θα έρχονται, τα πρωινά, εδώ στο υπουργείο,  να μας ζαλίζουν. Ας έρχονται αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Εμείς, θα την έχουμε αράξει στο σπιτάκι μας. Ο Κλητήρας, όμως θα είναι. Θα τους ανοίξει, θα τους κεράσει καφέ ή τσάι, ανάλογα, για τον χειμώνα. Εμείς, τους αγαπάμε τους συνδικαλιστές!!!

Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν, φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού. Ανοίγουν τα σχολεία; Δεν φαίνεται να αγωνιούν στα δώματα του υπουργείου.

Θα προηγηθεί η μεγάλη συγκέντρωση στις 28 Αυγούστου, έξω από το Προεδρικό, με πολλές χιλιάδες αγανακτισμένους εκπαιδευτικούς.

Κάποιοι και πάλι θα ασχημονήσουν χυδαία.

« Έξεστιν τοις Κλαζομενίοις ασχημονείν»!

Ο αγώνας συνεχίζεται!

*Πρώην πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016