KESJULY18

2018-08-16 10:05:13
ΑΚΙΔΑ: Κρίση στη δημόσια εκπαίδευση: Υπάρχει διέξοδος στο αδιέξοδο;

ΑΚΙΔΑ: Κρίση στη δημόσια εκπαίδευση: Υπάρχει διέξοδος στο αδιέξοδο;


 Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Κυβέρνηση, η οποία κωφεύει επιδεικτικά στις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο, επιμένει στα μέτρα καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμίων διαλόγου, αποδιοργάνωσης των συντεχνιών των εκπαιδευτικών, αποψίλωσης της ανθρώπινης διάστασης της εκπαίδευσης, τα οποία εξυπηρετούν τη λογιστική εξίσωση των Μνημονίων για τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο, καθώς και την αποδυνάμωση του εκπαιδευτικού ως εργαζόμενου.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο παρακολουθούμε, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Προεδρία της Δημοκρατίας να εμπαίζει την κοινωνία και τον εκπαιδευτικό κόσμο. Δηλώσεις και κινήσεις της επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις και καθιστούν το μέλλον, άμεσο και μακροπρόθεσμο, δυσοίωνο.

Ρητά και κατηγορηματικά σημειώνεται πως σε αυτό το στάδιο η ΑΚίΔΑ επικεντρώνεται στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της Κυβερνητικής Επίθεσης κατά της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να σχολιάσει τα εξαπτέρυγα της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν επιτρέπεται ο αποπροσανατολισμός που αυτά επιδιώκουν, γιατί αποφορτίζεται η πίεση που πρέπει να ασκείται στην Κυβέρνηση. Σε αυτήν επιβάλλεται να εστιάσει ο κόσμος, γιατί αυτή έχει την αρμοδιότητα να δώσει τη λύση. Και αυτό ακριβώς η ΑΚϊΔΑ καλεί ευθέως και απερίφραστα τόσο την ΠΟΕΔ όσο και τις λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών να πράξουν.

Επικεντρωνόμαστε σε αυτούς που φέρουν ακεραία την ευθύνη: Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και το Υπουργικό Συμβούλιο στο σύνολό του. Ένας είναι ο δρόμος της επίλυσης του γόρδιου δεσμού, με τον οποίον περιέπλεξαν την κατάσταση: να τον κόψουν! Ανάκληση των μέτρων, έναρξη θεσμικού διαλόγου μεταξύ εργοδότη – εργοδοτουμένων, με χρονικό ορίζοντα και διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη στελέχωση και τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης. Έμπρακτα και χωρίς γενικολογίες και ροκάνισμα του χρόνου. Ας μην πράττει η Κυπριακή Κυβέρνηση αυτό για το οποίο κατηγορεί την Τουρκία πως πράττει: να κωλυσιεργεί, με στόχο την παρέλευση του χρόνου και την παγίωση των τετελεσμένων.

Ευθύνη για εκτόνωση της Κρίσης έχει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης.  Ευθύνη την οποία ΔΕΝ αναλαμβάνει. Παρά τις πιέσεις από τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής (πέραν του ΔΗΣΥ), καταχρώμενος την εξουσία που η θέση του τού παρέχει και κατ’ εντολή, όπως πληροφορείται η κοινή γνώμη, του Προέδρου του ΔΗΣΥ, αρνείται εδώ και δύο μήνες να συγκαλέσει την Επιτροπή για τα τόσο καυτά ζητήματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση, την Παιδεία, τη Δημοκρατία στην ουσία της.

Τέλος καταλυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής και ο Πρόεδρος της βουλευτής Αντρέας Φακοντής. Καταστρατηγούνται από το ΥΠΠ θεμελιώδεις διαδικασίες διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργοδοτούμενο. Η σύγκληση και της εν λόγω Επιτροπής θα ανάγκαζε ΥΠΠ και Κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις και να λογοδοτήσει.

Υπάρχει, λοιπόν, διέξοδος στο αδιέξοδο; Η απάντηση είναι καταφατική. Με μια προϋπόθεση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σεβαστεί τη Δημοκρατία. Ο δε θεσμός της Βουλής να πιέσει ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Ας αφήσει τους λαϊκισμούς για εξορθολογισμό. Γνωρίζει ότι αυτοί που θα ζημιώσουν περισσότερο είναι κατά κύριο λόγο οι μαθητές της επόμενης δεκαετίας και οι νέοι γονείς, καθώς και οι νέοι εκπαιδευτικοί, όπως και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Ας μην τους θυματοποιήσει».

 Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016