KESJULY18

2018-08-14 11:44:32
Εξορθολογιστείτε πριν να μας «εξορθολογίσετε»

Εξορθολογιστείτε πριν να μας «εξορθολογίσετε»


ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΚΑΔΗ*
Απαιτούμε τον εξορθολογισμό στο κράτος που ζούμε,δεν τον αποφεύγουμε! Εξορθολογίζω δηλαδή εκλογικεύω,εναρμονίζω με λογική,επιβάλλω λογικές διαδικασίες. Θα θέλαμε να εξορθολογιστούν κάθε λογής παράλογες απαιτήσεις από όπου κι αν προέρχονται (...).
Θα θέλαμε τον ανειδίκευτο εργάτη να μην μιλά ως πτυχιούχος παιδαγωγικής ή να απαιτεί μισθό ως τέτοιος (ούτε σπουδές έκανε ούτε άποψη διαθέτει πιο ολοκληρωμένη από τη δίκη μας για παιδαγωγικά ζητήματα ).
Θα θέλαμε τον φοροδιαφυγούντα να υποβληθεί σε εξορθολογισμό ,να ελέγχεται και να μην έχει μισθό της τάξης 3-4 χιλιάδων το μήνα αλλά να δηλώνει 600 ευρώ.
Θα θέλαμε τους διπλοθεσίτες ή τριπλοθεσίτες να έχουν οι ίδιοι έλεγχο προτού
προσπαθήσουν να εξορθολογίσουν τίμιους μονοθεσίτες.
Θα θέλαμε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο μας πίσω γιατί ήταν ίσως από τα μοναδικά που δεν είχε χρέος και βρέθηκε με τέτοιο (...) σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των υπολοίπων.
Θα θέλαμε εξορθολογισμό στις διαδικασίες χωρίς παρεμβάσεις του κουμπάρου πολιτικού ή του μεγαλοεπιχειρηματία της ΟΕΒ.
Θα θέλαμε εξορθολογισμό στις υποδομές και αναβάθμισή τους ώστε να εργαζόμαστε σε σύγχρονα κτίρια και όχι σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Θα θέλαμε εξορθολογισμό στις υπερβολικές απαιτήσεις όσων παρεμβαίνουν στο έργο μας χωρίς να γνωρίζουν από παιδαγωγική.
Θα θέλαμε εξορθολογιστικές διαδικασίες ώστε να έχουμε δυνατότητα ανέλιξης και που μας στερήθηκε (απλοί δάσκαλοι ξεκινήσαμε ,απλοί θα αφυπηρετήσουμε παρά τα προσόντα μας, ενώ σε άλλους τομείς του δημοσίου δέχονται προαγωγές μέσω κομμάτων (...).
Θα θέλαμε να εξορθολογιστεί η αυθαίρετη και δικτατορική επιβολή μέτρων γιατί ζούμε στα 2018 και όχι στα 1018.
Θα θέλαμε να εξορθολογιστεί η πολιτική ηγεσία που μας στερεί το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι ,ενώ επιχορηγεί με υπέρογκα ποσά άλλες οργανωμένες ομάδες (πχ κόμματα ή ομάδες ποδόσφαιρου ).
Θα θέλαμε να εξορθολογιστεί η αχαριστία κάποιων και να ακούγαμε έστω ένα ευχαριστώ για την πολύπλευρη προσφορά μας.
Θα θέλαμε να εξορθολογιστεί η παραπληροφόρηση και να διώκεται όποιος την προωθεί χωρίς να τον προστατεύει ασυλία.
Θα θέλαμε να εξορθολογιστούν οι θεσμοί του κράτους και να μην προβαίνουν σε κατάχρηση εξουσίας.
Θα θέλαμε εξορθολογισμό κρατικών αξιωματούχων και να μην εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα παριστώντας το όχημα πολιτικής στρατηγικής.
Θα θέλαμε εξορθολογισμό όσων εσκεμμένα μας προκαλούν ή μας κακοχαρακτηρίζουν βάση συμφερόντων.
Θα θέλαμε να εξορθολογιστεί η πολιτική ηγεσία και να μην χρησιμοποιεί ανήθικες στρατηγικές απλά για να επιτύχει εξοικονόμηση.
Θα θέλαμε (μεταξύ πολλών άλλων) εξορθολογισμό σε θέμα σεβασμού και αξιοπρέπειας προς όσους αγαπούν το εκπαιδευτικό επάγγελμα και πλήττονται αυτό το διάστημα και ανήθικα και ανελέητα.
Θα θέλαμε ως πολίτες ένα κράτος εξορθολογισμένο και όχι ένα που να προωθεί εν έτη 2018 το παράλογο ως επιτακτική ανάγκη για αλλαγές ... Εξορθολογιστείτε πριν μας «εξορθολογίσετε».
Δάσκαλε που δίδασκες...
*Εκπαιδευτικός Δημοτικής  

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Fri August 17, 2018, 15:18:21
Προς Γιώργο Σκαραπέλο:
Οι νεοεισερχόμενοι δάσκαλοι θα παραμένουν εσαεί στις 29 διδακτικές περιόδους εβδομαδιαίως, ενώ προηγουμένως άρχιζαν με 29 και έφταναν στις 25 μετά τη συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας. Έχουμε δηλαδή αύξηση εβδομαδιαίου διδακτικού χρόνου 4 περιόδων, σε βάθος είκοσι χρόνων δηλαδή ποσοστού 16% επιβάρυνσης. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος εικοσαετίας τη δουλειά που κάνουν σήμερα 29 δάσκαλοι θα την κάνουν 25 και έτσι ένα σχολείο με 29 εκπαιδευτικούς θα λειτουργεί μόνο με 25.

Έλενα Καδή
Fri August 17, 2018, 02:32:09
Αν και με κάλυψε ο Μιχάλης Α. Πόλης απαντώντας σας κ.Γιώργο Σκαραπέλο,σας παραπέμπω πιο κάτω σε άρθρο μου στο Paideia-news με τίτλο «Blocking στο wall της δημοκρατίας»,12.8.2018 για να αντιληφθείτε με τι είμαστε αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι (...).Όσον αφορά το ρόλο που θα έπρεπε να έχουν οι γονείς ως συμπορευτές υπεράσπισης του δημοσίου σχολείου που κατακερματίζεται με τα νυν νεύρα και όχι αναβαθμίζεται (...)σας παραθέτω κείμενο που ελπίζω να σας διαλευκάνει σε ποιο ρόλο θα έπρεπε να βρίσκονται : «=> Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι...
Η παιδεία εξ ορισμού αποτελεί ένα οικοδόμημα με αρχές :αρχή της ειλικρίνειας,της αλήθειας,της αξιοπρέπειας,της αξιοκρατίας,του ανθρωπισμού,της συνεργασίας ...της αλληλοκατανόησης...
Όλα αυτά μέχρι τις 4 Ιουλίου 2018:σημαδιακή μέρα που η επίσημη πλευρά επέβαλε αυθαίρετα ένα καθεστώς ανατροπής των πάντων.Οι αρχές αντικαταστάθηκαν από δόλο ,από ραδιουργία στις στρατηγικές ,από πρόκληση εντάσεων μεταξύ εκπαιδευτικών με γονείς ,από δημιουργία πλασματικών ελλείψεων στην παιδεία που δεν οφείλονται αλλού παρά από πραγματικές ελλείψεις σε ηθική και πολιτική εξοικονόμησης.
Κατά τον Chomsky,αν δημιουργήσεις στο κοινό την ψεύδη αναγκαιότητα αλλαγής ,τότε το πείθεις να ζητά το ίδιο την αλλαγή ,βασισμένος σε στρατηγική εσωτερικής επιβολής μέτρων ,έστω κι αν είναι αχρείαστα αυτά καθεαυτά ή πλασματική η αναγκαιότητα επιβολής τους ...
Δυστυχώς σε αυτό το παιχνίδι παραλόγου έπεσαν θύματα πολλοί :αυτοί που ως χθες σεβόμασταν ο ένας τον άλλο και συνεργαζόμασταν για κοινό σκοπό ,βρεθήκαμε εκ των πραγμάτων να αντιπαλεύουμε για...τον ίδιο αυτόν καθευτόν σκοπό ,που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση και βιωσιμότητα ενός δημοσίου σχολείου σε σύγχρονη βάση.
Η εκ των άνω λοιπόν χουντικά «επιβεβλημένη αναγκαιότητα για εξορθολογισμό» επιχείρησε συν τοις άλλοις ,πλήγμα στις σχέσεις εκπαιδευτικών γονιών ,γιατί η σκοπιμότητά τους «αγιάζει και τα μέσα τους» κατά τους ίδιους πάντα ...
Αυτό το πλήγμα στις σχέσεις είναι που πρέπει να διαφανούμε δυνατοί και να υπερπηδήσουμε .
Ας μην αφεθούμε υποχείρια στρατηγικής ή στρατιωτάκια υποταγής σε πλασματικές συγκρούσεις :ας ύπαρξει συνεργασία ,όπως πάντοτε υπήρχε και ας συμπορευθούμε για το μοναδικό κοινό σκοπό :το καλό της δημόσιας παιδείας.
Ας τεθούμε τροχοπέδη σε φαινομενικό εξορθολογισμό που κάθε άλλο παρά εξορθολογίζει τις διδακτικές διαδικασίες,την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την αναβάθμιση της διδασκαλίας αυτής καθεαυτής!
Γονείς ,όπως συμπορευόμασταν τόσα χρόνια και η δημόσια παιδεία μας έβγαζε φοιτητές από τους καλύτερους στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και όχι μόνο της Κύπρου ,ας το κάνουμε και σήμερα υπερνικώντας τις ψευδείς και πλασματικές ανάγκες για «αναβάθμιση» που προσπαθούν να μας πουλήσουν για αλλότριους σκοπούς ...
Η δημόσια παιδεία της Κύπρου μας θέλει να συνεργαστούμε για να σταματήσουμε όσα επιφέρουν ,όχι τον εξορθολογισμό της ,αλλά τον κατακερματισμό και την υποβάθμισή της!Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι ,ας τους σταματήσουμε μαζί !».
Σας ευχαριστώ :)

Γιώργος Σκαραπέλος
Fri August 17, 2018, 02:16:58
Γιώργος Σκαραπέλος προς Μιχάλη Α. Πόλη: αγαπητέ κύριε, σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας και την κοσμιότητα με την οποία εισέρχεστε στον διάλογο. Θα μου πείτε ότι αυτονόητο είναι αυτό. Καθόλου, θα σας απαντήσω εγώ, ιδίως για ένα τόσο πολύ φορτισμένο με αρνητικά, λογικά και θυμικά, συνημμένα. Κατανοώ τον επώδυνο χαρακτήρα της αλλαγής του εργασιακού περιβάλλοντος των εκπαιδευτικών. Αλλά, εξ αγνοίας ρωτάω: πόσες ώρες αυξάνεται το ωράριο; Για να δούμε ακριβώς για πόσο δραστικές αλλαγές μιλάμε.

Για το θέμα της έκφρασης γνώμης θα συμφωνήσω μαζί σας: έχει ο καθένας το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Λανθασμένη ή όχι, αυτό είναι άλλο θέμα. Ο καθένας από εσάς οφείλει να μπορεί να αντικρούσει τις λανθασμένες γνώμες με επιχειρήματα. Αλλά απαγόρευση έκφρασης γνώμης δεν νοείται στο πλαίσιο της δημοκρατίας, τα αγαθά της οποίας συμπυκνώνονται στην εξής έννοια: ελευθερία. Και πρωτίστως λόγου, διαλόγου, διαφωνίας.

Μιχάλης Α. Πόλης
Wed August 15, 2018, 17:22:53
Μιχάλης Πόλης προς Γιώργο Σκαραπέλο: Το Υπουργείο Παιδείας επέβαλε αύξηση των ωρών εργασίας. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των υφιστάμενων θέσεων εκπαιδευτικών και παράταση ανεργίας στους δασκάλους. Με το μνημόνιο μας μείωσαν τους μισθούς. Τώρα θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο για την ίδια μειωμένη αμοιβή. Με τα μέτρα που έλαβαν ένα σχολείο με 10 εκπαιδευτικούς θα εργάζεται τώρα με 9.
Άλλο είναι να έχει ένας μη ειδικός γνώμη και άλλο είναι να θέλει να το παίξει ειδικός και να θέλει να την επιβάλει στους ειδήμονες. Μόνο αυτός που βιώνει κάτι μπορεί να καταλάβει τη δυσκολία του. Εν προκειμένω δεν μπορεί ένας τρίτος να έχει απαίτηση να μου επιβάλει πόσες ώρες θα εργάζομαι. Ούτε μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της ευθύνης ενός εκπαιδευτικού και τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει με ένα σωρό ζωηρά παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους...

Γιώργος Σκαραπέλος
Wed August 15, 2018, 12:06:46
Λέτε κάτι πολύ ενδιαφέρον στο κείμενό σας: "θα θέλαμε τον ανειδίκευτο εργάτη να μην μιλά ως πτυχιούχος παιδαγωγικής ή να απαιτεί μισθό ως τέτοιος (ούτε σπουδές έκανε ούτε άποψη διαθέτει πιο ολοκληρωμένη από τη δίκη μας για παιδαγωγικά ζητήματα )". Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι λέτε ακριβώς; Λέτε, μήπως, ότι κανείς μη εμπλεκόμενος στον χώρο της εκπαίδευσης δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει δημοσίως τη γνώμη του για θέματα εκπαίδευσης; Δηλαδή, για ζητήματα ιατρικών υποδομών στην Κύπρο μπορούν να εκφράζουν γνώμη μόνο ιατροί; Όχι και οι θιγόμενοι πολίτες; Και για ζητήματα λειτουργίας της δικαιοσύνης μόνο οι νομικοί; Ποιος και γιατί επιχειρεί να φιμώσει την κοινωνία; Και γιατί τόσο μένος κατά του ανειδίκευτου εργάτη; Αυτός δεν είναι άνθρωπος; Δεν μπορεί να μορφώσει και να εκφράσει άποψη; Και τα δικαιώματα των γονιών και των παιδιών τους πού πάνε; Ποιος θα μιλήσει γι' αυτούς;

Εγώ, ένας Ελλαδίτης, μπορώ να εκφράσω γνώμη για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο; Αν ναι, θέλω να ρωτήσω εσάς. Μπορείτε να μας πείτε τρία μέτρα, τα οποία προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, και να μας εξηγήσετε γιατί δεν τα αποδέχεστε;

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue August 14, 2018, 14:30:27
Συμφωνώ και επαυξάνω. Συναδελφικούς χαιρετισμούς.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016