KESJULY18

2018-08-11 19:22:14
Ηθική και πολιτική ευθύνη ΟΛΩΝ η υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου

Ηθική και πολιτική ευθύνη ΟΛΩΝ η υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Αγαπητοί γονείς,

Γνωρίζουμε ότι κι εσείς,  όπως κι εμείς καθώς και οι μαθητές μας, που πολλές φορές, τυγχάνει να είναι και παιδιά μας δεν νιώθετε καθόλου ευτυχείς από την κατάσταση που επικρατεί στην Εκπαίδευση.

ΕΣΕΙΣ

  I.  Βλέπετε ότι η «δωρεάν» παιδεία σάς κοστίζει ένα μεγάλο κομμάτι του οικογενειακού προγραμματισμού.

  II. Βλέπετε τα παιδιά σας να τρέχουν, ολημερίς,  από το σχολείο στα διάφορα φροντιστήρια και να ξενυχτούν, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και  κάποιες φορές να παραιτούνται, νιώθοντας ηττημένα από ένα από ένα βάρος που δεν αντέχουν οι εφηβικοί τους ώμοι, να κυνηγούν, δηλαδή,  τη χίμαιρα, την εισαγωγή σε ένα προθάλαμο ανεργίας, για χάρη του οποίου στερούνται την πραγματική μόρφωση, αλλά και την ίδια τη ζωή.

   III. Βλέπετε να καταργείται  με τα μέτρα της κυβέρνησης το εξωδιδακτικό έργο. Αναφερόμαστε στις  δράσεις, τις  δραστηριότητες, τις  δημιουργίες. Όλα αυτά, τα οποία καλλιεργούν χαρακτήρες και μετουσιώνουν τη γνώση σε δύναμη δημιουργική. Όλα όσα απελευθερώνουν το παιδί και του δημιουργούν  ευφορία. Στην ουσία, καταργείται η ίδια η σχολική ζωή.

ΕΜΕΙΣ

  I.  Βλέπουμε ότι,  αντί να αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση με μέτρα στήριξης του δημόσιου σχολείου, παίρνονται μονομερείς και αυταρχικές αποφάσεις, έξω από κάθε θεσμοθετημένο διάλογο στο όνομα ενός κατ’ επίφαση εξορθολογισμού.

Στόχος: Η συλλογή χρημάτων,  για τη μεταφορά τους κάπου αλλού εκτός του εκπαιδευτικού κορμού.

  II. Βλέπουμε να λαμβάνονται αποφάσεις-ρυθμίσεις, οι οποίες, τάχα, θα βελτιώσουν το έργο μας. Ρυθμίσεις που επιδιώκουν να μας αναγκάσουν να αντιμετωπίζουμε τους μαθητές μας ως μηχανές, αδιαφορώντας για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων στην εκπαίδευση. Ρυθμίσεις,  που εμποδίζουν τους μαθητές μας να αποδώσουν στον βαθμό που μπορούν και που  δεν τους βοηθούν να σκέπτονται και να ωριμάζουν πνευματικά και ηθικά.  Ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν εμάς τους εκπαιδευτικούς ως απλούς διεκπεραιωτές μηχανικής φόρτωσης στείρων γνώσεων, κάτω από την απειλή της διοικητικής αυθαιρεσίας.

  III. Βλέπουμε να κλείνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, σε μια εκφοβιστική προσπάθεια φίμωσης χιλιάδων εργαζομένων, μια απόφαση που παραπέμπει στο απώτερο παρελθόν ολοκληρωτικών καθεστώτων.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο: Τη δημόσια εκπαίδευση και το περιεχόμενο της, την Ασφάλεια και Υγεία των παιδιών, την αξιοπρέπεια μας στον χώρο εργασίας.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες μάς συκοφαντούν. Διαστρεβλώνουν τα λόγια μας και ωραιοποιούν τις πράξεις τους με την επικοινωνιακή ισχύ της κρατικής μηχανής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία, ποικιλοτρόπως ελέγχουν.

Προσπαθούν να πείσουν την κυπριακή κοινωνία ότι έχουμε οικονομικά αιτήματα και μάλιστα, προσδιορίζουν μόνοι τους τα αιτήματά μας, τι υποτίθεται ότι ζητάμε, αποσιωπώντας σε όλες τις περιπτώσεις τις δικές μας θέσεις. Έτσι με ψεύτικα και παραπλανητικά στοιχεία μάς εμφανίζουν προνομιούχους, προσπαθώντας να μας φέρουν σε αντιπαράθεση με άλλους κλάδους εργαζομένων. Τακτική, την οποία εφάρμοσαν και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε σωρεία παραδειγμάτων αυτών των στοιχείων. Θα ήταν κάπως άχαρο σε μια σύντομη παρέμβαση η λεπτομερής παράθεση αριθμών.

Αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό. Ο Γενικός Ελεγκτής ισχυρίζεται ότι το 90% του προϋπολογισμού για την παιδεία αναλώνεται στο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών. Στην τελευταία συνάντηση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με του Υπουργό, διαπιστώθηκε, από κοινού,  με αδιάσειστα στοιχεία ότι,  μόνο το 43% του προϋπολογισμού για την Παιδεία αφορά στο μισθολόγιο. Και ο ίδιος ο Υπουργός, δηλαδή, αναγκάζεται να «διαψεύσει» τον Γενικό Ελεγκτή. Δύο τινά μπορεί  να συμβαίνουν. Ή ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς και τις έρευνες του ή ότι η αναφορά του είναι υποβολιμαία. Και το ένα και το άλλο είναι επικίνδυνα.

Η ουσία είναι ότι:

   Αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη μίζερη αντιμετώπιση της Δημόσιας Παιδείας από τους κυβερνώντες.

  Αρνούμαστε να υπηρετήσουμε ένα σχολείο που εξοντώνει, αλλά δεν μορφώνει.

  Αρνούμαστε να υποταχτούμε στη θεσμοθέτηση της λιτότητας στην Εκπαίδευση.

Αγαπητοί γονείς,

Η κατάσταση στην Εκπαίδευση μάς πληγώνει και μάς ενδιαφέρει εξίσου.

Η εργασία μας δεν αφορά κάτι το άψυχο, αλλά τη διαμόρφωση της προσωπικότητας νέων ανθρώπων. Και θέλουμε οι κόποι μας να έχουν αποτέλεσμα. Θέλουμε να βλέπουμε τους μαθητές μας να αποφοιτούν πιο πλούσιοι σε γνώσεις, κρίση, καλλιέργεια.

Θέλουμε να τελειώνουν το Σχολείο και να είναι ολόπλευρα μορφωμένοι.

 Θέλουμε και ως δάσκαλοι των παιδιών σας, αλλά και ως γονείς μαθητών πολλοί από εμάς,  να έχουν και πρακτικό αντίκρισμα οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα πρέπει να παίρνουν από το σχολείο. Να είναι διαβατήριο ζωής και εργασίας.

Ξέρουμε ότι κάποιοι από εμάς δεν αποτελούν πρότυπα σωστών παιδαγωγών. Ακριβώς γι αυτό, απαιτούμε συνεχή επιμόρφωση και σε κάποιες περιπτώσεις να λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα, τα οποία, ήδη, προνοούνται  από την κυπριακή εκπαιδευτική νομοθεσία, για απομάκρυνση όσων εκπαιδευτικών δεν ανταποκρίνονται σωστά στον ρόλο και στα καθήκοντα τους. Αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή της έχει το υπουργείο παιδείας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

 Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά.

Η συλλογική επιθυμία μας ταυτίζεται με τη δική σας. Μπορούμε να σας κοιτάμε με ειλικρίνεια στα μάτια.

Σας καλούμε να σταθείτε στο πλευρό μας και να πορευτούμε μαζί για το καλό της Παιδείας και των παιδιών μας.

Νικητές μπορεί να είναι μόνο η Εκπαίδευση και η κοινωνία!

*Πρώην πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016