KESJULY18

2018-08-09 09:50:11
Προοδευτική ΠΟΕΔ: Επιτέλους!  Αρχίσαμε να συζητούμε για τον πραγματικό εξορθολογισμό της εκπαίδευσης

Προοδευτική ΠΟΕΔ: Επιτέλους! Αρχίσαμε να συζητούμε για τον πραγματικό εξορθολογισμό της εκπαίδευσης


Ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών αναφέρει:

 «Έστω και αργά υιοθετήθηκε, επιτέλους, για πρώτη φορά, στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες, ο ορθός λόγος στα θέματα της εκπαίδευσης. Ξεκίνησε ωστόσο από εκεί που ομολογουμένως κανένας και καμιά από εμάς δεν περίμενε. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου πρωτοστάτησε και έθεσε, επιτέλους το θέμα για κατάργηση των θρησκευτικών αργιών. Το θέτει, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες τους μαθητές για εκκλησιασμό.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών χαιρετίζει τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου για κατάργηση των θρησκευτικών αργιών. Τονίζουμε παράλληλα στον Αρχιεπίσκοπο ότι η άποψή του για τα εκπαιδευτικά δρώμενα είναι σεβαστή ως άτομο και όχι ως θεσμός. Σε καμία περίπτωση δεν του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα  να παρεμβαίνει στα της εκπαίδευσης και να μας υποδεικνύει πως θα αξιοποιήσουμε το διδακτικό μας χρόνο.

Η διαχρονική μας θέση για την εκπαίδευση προκύπτει από τις σύγχρονες δημοκρατικές αξίες ισονομίας και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών. Το δημόσιο σχολείο ως κρατικός φορέας και ως χώρος σύνθεσης απόψεων και πολιτισμών πρέπει να διατηρεί τον κοσμικό του χαρακτήρα, την αμεροληψία και την ουδετερότητα του απέναντι σε όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Για το λόγο αυτό ταχθήκαμε και στο παρελθόν ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης της σχολικής αργίας για την ονομαστική γιορτή του Αρχιεπισκόπου, ενός ανθρώπου άλλωστε που κατ' εξακολούθηση παραβιάζει διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Η αποσύνδεση των σχολικών αργιών/διακοπών από το εορτολόγιο της ορθόδοξης εκκλησίας φέρνει στο προσκήνιο θέματα τα οποία οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη επιλύσει από την εποχή του Διαφωτισμού. Θέματα τα οποία ήδη έχουν επιλυθεί από το 313 μ.Χ. όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, με το διάταγμα των Μεδιολάνων, θέσπισε την ανεξιθρησκεία σε όλη την επικράτεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και κατοχύρωσε, με αυτό τον τρόπο, την αναγνώριση και ανοχή του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιθυμεί και να θρησκεύεται ελεύθερα, κατά το δόγμα του, χωρίς περιορισμούς, είτε ακόμα και να μην πιστεύει σε καμία.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα κοσμικά κράτη, δυτικότερα της ευρωπαϊκής Κύπρου, έχουμε πλέον μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξορθολογήσουμε το σχολικό έτος και τις σχολικές διακοπές οι οποίες επιτέλους θα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των παιδιών, των γονιών και της σύγχρονης κοινωνίας ευρύτερα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Κύπρου είναι από τις και τους πιο σκληρά εργαζόμενους και εργαζόμενες. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου παρακολουθούν 35 ώρες μάθημα την εβδομάδα και του Γυμνασίου 38 τη στιγμή που σε εκπαιδευτικά συστήματα χωρών, οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις σε επιδόσεις στα μαθησιακά αποτελέσματα, οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας δεν ξεπερνούν τις 24.

Εισήγηση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών είναι όπως όλες οι θρησκευτικές σχολικές αργίες αντικατασταθούν με Ενδιάμεσες Διακοπές στα μέσα του κάθε τριμήνου όπως δηλαδή γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητά τους τόσο στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη όσο και στην ακαδημαϊκή πρόοδο των παιδιών.

Εάν όντως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και πρώτιστα η κυβέρνηση είναι έτοιμες να συζητήσουμε για τον πραγματικό εξορθολογισμό της εκπαίδευσης έφτασε επιτέλους η ώρα. Οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι. Αναμένουμε από το επίσημο κράτος και την κυβέρνηση να τοποθετηθούν».

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Sat August 11, 2018, 19:02:51
Τα θεοφάνεια είναι δημόσια αργία κύριε Σέπο. Ακόμα λίγο θα εισηγηθείς να πηγαίνουμε σχολείο και Κυριακή

Μιχάλης Συμεού
Thu August 09, 2018, 13:52:10
Την γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική και τη θρησκεία Χριστιανός Ορθόδοξος. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα!! Ήδη φθίνει λίγο ο θεσμός της οικογένειας. Ας τον στηρίξουμε, μέσα από τα δεσμά όσων πρεσβεύει η θρησκεία μας!!
Βλέπουμε και τους δυτικούς πολιτισμούς τι επίπεδο και ποιότητα έχουν, μέσα από τον τουρισμό που έρχεται, αλλά και μέσα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας με αυτά που πιστεύουν και προσπαθούν να εφαρμόσουν σχετικά με την οικονομία και το κυπριακό μας πρόβλημα. Κατά συνθήκη και κατά συμφέρον, εφαρμόζουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη.
Εμείς ας μείνουμε αυθεντικοί στα πιστεύω μας, ισχυροποιώντας τις ηθικές αξίες και ιδανικά που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας!!!

Υστερόγραφο: το ποιηματάκι του ο κύριος Ζέπος

Λοιζος Σεπος
Thu August 09, 2018, 11:29:31
τα σχολεία να ανοιγουν 3 ιανουαριου με καταργηση επισης τα θεοφανεια ως αργια και για το πασχα τα σχολεία να κλεινουν μεγαλη τεταρτη και να ανοιγουν πεμπτη του πασχα.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016