KESJULY18

2018-08-08 10:48:12
Νέες σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Νέες σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου


 Συντονίζει και συμμετέχει σε νέα ερευνητικά έργα του προγράμματος Horizon 2020 – Marie Skłodowska-Curie, με χρηματοδότηση ύψους πέραν των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση  

Μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο συντονίζει και συμμετέχει σε νέα ερευνητικά έργα με χρηματοδότηση πέραν των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Δράσης Innovative Training Network (ITN) - Marie Skłodowska-Curie (MSCA), του Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020).

Η δράση Innovative Training Network (ITN) - Marie Skłodowska-Curie (MSCA) υποστηρίζει την κατάρτιση διδακτορικού επιπέδου υψηλής ποιότητας και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας διδακτορικών φοιτητών εντός και εκτός ακαδημαϊκών κύκλων και στοχεύει κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης  της νέας γενιάς επιστημόνων, με την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων και της διεθνούς, διεπιστημονικής, διατομεακής  εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισε τρία (3) έργα European Training Networks (ETN) με συνολική χρηματοδότηση, από την Ε.Ε., ύψους €11.617.231 με τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου να ανέρχεται σε €1.886.694. Επιπρόσθετα το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ως εταίρος σε ένα (1) ακόμη έργο στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Διδακτορικού Προγράμματος» (European Industrial Doctorates- EID), με συνολική χρηματοδότηση από την Ε.Ε., ύψους €2.174.048,28 .

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπέβαλε συνολικά 18 προτάσεις και με τις 4 επιτυχείς προτάσεις για τις οποίες εξασφάλισε χρηματοδότηση, κατέγραψε ποσοστό επιτυχίας 22,22%, αισθητά υψηλότερο από το αντίστοιχο αναμενόμενο της πρόσκλησης που κυμαίνεται περίπου στο 7% (100 χρηματοδοτούμενα έργα /1417 υποβληθείσες προτάσεις = 7,06%). Πολύ σημαντική επιτυχία θεωρείται και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει ένα εκ των τριών αυτών έργων,  μεγάλου βεληνεκούς,  με Επικεφαλής Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος τον Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας, Τιμόθεο Παπαδόπουλο και συνυπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Γεωργία Παναγιώτου. Ο συντονισμός του Προγράμματος θα γίνει από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ), του οποίου οι ανωτέρω δύο ακαδημαϊκοί είναι ιδρυτικά μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Κύπρου για τη Δράση Innovative Training Network (ITN) - Marie Skłodowska-Curie (MSCA), στο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", από το 2014-2017, κατέγραψε συνολικά δέκα (10) χρηματοδοτούμενα έργα εκ των οποίων στα τρία (3) ανέλαβε συντονιστικό ρόλο, συνεπώς η εξασφάλιση τεσσάρων (4) έργων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2018 συνιστά πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα χρηματοδοτούμενα έργα καταπιάνονται με ποικίλες θεματικές ενότητες και με συνολική διάρκεια, ανά έργο, τους 48 μήνες. Το έργο European Training Network (ETN) που συντονίζουν ο Καθηγητής Τιμόθεος Παπαδόπουλος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου, του Τμήματος  Ψυχολογίας, με το ακρωνύμιο Neo-PRISM-C, έχει τίτλο «NEurodevelopmental Optimal-Predictors, Risk factors, and Intervention from a Systems approach to Maladjustment in Children», και ο συνολικός αριθμός των οργανισμών του δικτύου συνεργασίας που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέρχεται στους 17.

Το έργο European Training Network (ETN), στο οποίο συμμετέχει ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Κρικίδης, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,  με το ακρωνύμιο PAINLESS,έχει τίτλο «Εnergy-autonomous Portable Access points for INfrastructure-LES Snetworks». Το έργο PAINLESS εστιάζεται στην ενεργειακή αποδοτικότητα τηλεπικοινωνιακών συστημάτων 5ης γενιάς. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συντονιστικό ρόλο στη δέσμη εργασίας που ασχολείται με τον συν-σχεδιασμό ασύρματης μετάδοσης ενέργειας και πληροφορίας.

Το τρίτο έργο ΕΤΝ με το ακρωνύμιο RAISκαι τίτλο «Real-time Analytics for the Internet of Sports», θα διεξαχθεί από το Εργαστήριο Διαδικτυακού Υπολογισμού του Τμήματος Πληροφορικής με συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή, Γιώργο Πάλλη. Στο RAIS συμμετέχουν επίσης ο Καθηγητής Πληροφορικής, Μάριος Δικαιάκος και ο Λέκτορας, Χρίστος Νικολαΐδης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης. Στο συγκεκριμένο έργο το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συντονιστικό ρόλο με τον Επίκουρο Καθηγητή, Γιώργο Πάλλη ο οποίος θα είναι ο αναπληρωτής συντονιστής του έργου καθώς επίσης και συντονιστής του δικτύου εκπαίδευσης.

Με το έργο με το ακρωνύμιο «REWATERGY», για το πιλοτικό έργο χρηματοδότησης «ευρωπαϊκών βιομηχανικών διδακτορικών προγραμμάτων» (European Industrial Doctorates(EID), με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, η Κύπρος με εταίρο το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα υπό το συντονισμό εκ μέρους του Ιδρύματος, της  Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δέσπως Φάττα - Κάσινου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας (Nireas-IWRC) εξασφαλίζει για πρώτη φορά συμμετοχή σε EID. Το έργο «REWATERGY» έχει τίτλο «Sustainable Reactor Engineering for Applications on the Water-Energy Nexus». Η σημαντική αυτή επιτυχία του Πανεπιστημίου Κύπρου θα συμβάλει  στην όλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για διασύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την βιομηχανική κατάρτιση. Η συνολική διάρκεια του έργου θα είναι επίσης 48  μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας για την πρόσκληση Marie Sklodowska-Curie (EID) είναι μόλις 9,6%, με χρηματοδοτούμενες προτάσεις κυρίως σε χώρες αναπτυγμένες ερευνητικά και βιομηχανικά.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016