KESJULY18

2018-08-02 12:19:28
Γιάννος Σωκράτους: «Περί χρημάτων» είναι ο αγώνας άλλων

Γιάννος Σωκράτους: «Περί χρημάτων» είναι ο αγώνας άλλων


Απάντηση στο σχόλιο του Γενικού Ελεγκτή

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook απαντά στο χθεσινό σχόλιο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη:  

Αναφέρει: 

Με δεδομένη την απεριόριστη εκτίμησή μου προς τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και προς το πρόσωπο του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, με αφορμή χθεσινό του σχόλιο που με αφορά:
Αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού δήλωσα, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τον ρόλο των Οργανωμένων Γονέων στον υπό εξέλιξη διάλογο, ότι οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις «δεν αποκλείουν από τα εκπαιδευτικά ζητήματα και δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείσουν τους γονείς» προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι η όποια συζήτηση «για εργασιακά ζητήματα δεν αφορά τους γονείς, αλλά είναι κάτι που θα συζητήσουν (οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις) με τον εργοδότη τους». Αυτή ακριβώς η θέση εκφράστηκε και από τους Οργανωμένους Γονείς στη σύσκεψη του Προεδρικού, στις 27 Ιουλίου 2018, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018 άπτονται και εκπαιδευτικών πολιτικών (βλ. Υπευθυνότητα Τμήματος) αλλά και εργασιακών ζητημάτων - συγκερασμένα με εκπαιδευτικές πολιτικές του παρελθόντος, (βλ. μείωση διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών στη βάση των ετών εκπαιδευτικής τους υπηρεσίας). Αυτή η διττή διάσταση των μέτρων ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, διαφορετικά:
1. Γιατί ζητούσαμε, ως Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, την παραπομπή κάποιων από τα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στη ΜΕΠΕΥ; Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κάποιος προσεκτικά το καταστατικό της ΜΕΠΕΥ για να δει ποιος είναι ο σκοπός Λειτουργίας της και ποια θέματα συζητούνται σε αυτήν.
2. Γιατί η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε ανακοίνωσή της την 1η Αυγούστου 2018, δήλωνε (και πολύ σωστά) «Ως Οργανωμένοι γονείς θα μετέχουμε στον διάλογο για όλα τα θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εκτός από τα εργασιακά που αφορούν μόνο τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις»;
3. Γιατί οι Οργανωμένοι Γονείς δήλωναν και πάλι «Δεν θα εμπλακούμε στον διάλογο όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, αλλά θα παρακολουθούμε στενά και θα ζητούμε ενημέρωση από το υπουργείο για την εξέλιξη της διαδικασίας του διαλόγου»; (βλ. Η Καθημερινή, 1 Αυγούστου 2018)
4. Γιατί στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2018, αναφέρεται «εκφράσαμε την απορία μας ως προς την προσέγγιση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ότι τέτοια εργασιακά θέματα θεωρούνται ότι ρυθμίζονται, ή μπορούν να ρυθμίζονται μέσω του Προϋπολογισμού, με το αιτιολογικό πως έχει εγκριθεί η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας των υπαλλήλων που αφορά ένα συγκεκριμένο κονδύλι»;
Συνεπώς, «περί χρημάτων» είναι ο αγώνας άλλων. Ελπίζω να έρθει η ώρα να συζητήσουμε για τον πραγματικό εξορθολογισμό της Εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς της (αναδιοργάνωση δομών ΥΠΠ, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, βελτίωση της αποτελεσματικότητας του σχολείου, συνεχής επιμόρφωση Εκπαιδευτικών κ.λπ.). Κανείς δεν αρνείται ότι εκπαιδευτικές πολιτικές δεκαετιών δεν μπορεί να είναι παγιωμένες και αιώνιες. Το σχολείο, το Εκπαιδευτικό σύστημα, οι κοινωνίες είναι ζωντανοί οργανισμοί και πρέπει να ανανεώνονται. Κι εμείς, οι εκπαιδευτικοί, ουδέποτε αρνηθήκαμε κάτι τέτοιο. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται όραμα, σχεδιασμός, προγραμματισμός, μέθοδος… Υπάρχει διάθεση;"


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Βασίλης Παυλίδης
Thu August 02, 2018, 19:08:46
Θα συμφωνήσω στα όσα έχει καταγράψει στην ανάρτησή του, ο συνάδελφος Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Θα παρακαλέσω όσους θεσμικούς αξιωματούχους θέλουν να μας κρίνουν να μην διαβάζουν αποσπασματικά, αλλά ούτε και επιλεκτικά. Η γλώσσα μας είναι καθαρή και κρυστάλλινη σαν το νερό.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016