KESJULY18

2018-07-29 21:13:21
Οι 4 προδιαγραφές για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά

Οι 4 προδιαγραφές για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*  

Υπάρχουν 4 παράγοντες που, αν εφαρμοστούν με συνέπεια, μπορούν να βελτιώσουν πάρα πολύ την ικανότητα των σχολικών μονάδων να επικεντρώνονται στις πρώτες προτεραιότητες τους και να τις εφαρμόζουν. Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι η κάθε σχολική μονάδα πρώτα εξασφαλίζει την ομαλή της λειτουργία και μετά εφαρμόζει τις 4 προδιαγραφές που θα περιγράψουμε πιο κάτω για την πετυχημένη μετάβαση της από το στόχο στο αποτέλεσμα.

1η προδιαγραφή: Επικεντρωνόμαστε στο εξαιρετικά σημαντικό, σε αυτό που υστερούμε και επιδιώκουμε να βελτιωθούμε. Είναι φανερό ότι κάποιοι στόχοι είναι κρισιμότεροι από άλλους. Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στο «απλώς σημαντικό» και το «εξαιρετικά σημαντικό». Όσον αφορά τώρα το εκπαιδευτικό μας σύστημα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Για παράδειγμα, το εξαιρετικά σημαντικό είναι η βελτίωση των μαθησιακών μας επιπέδων σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα μας αυτή (παραβατικότητα, κίνητρα μαθητών, δεξιότητες μάθησης, αλλόγλωσσοι κτλ). Η προσπάθεια μια σχολικής μονάδας να επικεντρωθεί σε κάτι, υπάγεται σε μια βασική αρχή: οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να επικεντρώνονται άριστα μόνο σε ένα πράγμα κάθε φορά ή στην καλύτερη περίπτωση, σε πάρα πολύ λίγα. Έτσι έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε άριστα ένα συγκεκριμένο στόχο διότι όσο προσθέτουμε στόχους, τόσο μειώνεται η πιθανότητα μας να τους πετύχουμε.

2η προδιαγραφή: Δίνουμε κίνητρα στο προσωπικό μας. Σχολική ηγεσία σημαίνει να δημιουργείς ένα περιβάλλον που κάνει το προσωπικό να θέλει να ανήκει στη σχολική μονάδα, και όχι απλώς να εργάζεται για τον οργανισμό. Η ηγεσία-διεύθυνση δημιουργεί ένα περιβάλλον που κάνει τους εκπαιδευτικούς να δραστηριοποιούνται επειδή το επιθυμούν, όχι επειδή είναι υποχρεωμένοι. Το σχολικό περιβάλλον πρέπει να παρέχει το πλαίσιο στο οποίο τα μέλη του να νιώθουν  ότι ανήκουν κάπου, να νιώθουν ολοκληρωμένοι και να έχουν στόχους. Όταν υπάρχει στόχος, δίνεται αξία στο προσωπικό, του αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες του, τότε και αυτό αφοσιώνεται στο να πραγματοποιήσει αυτά που του εμπιστευόμαστε.

3η προδιαγραφή: Μετατρέπουμε τους μεγαλεπήβολους στόχους σε συγκεκριμένες ενέργειες. Οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν ποτέ, αν δεν μάθουν τα μέλη της σχολικής μονάδας τι ακριβώς πρέπει να κάνουν αναφορικά με αυτούς. Ο νέος στόχος πρέπει να μεταφράζεται πρακτικά σε δράση, να διασπάται σε καινούριες συμπεριφορές και δραστηριότητες σε κάθε επίπεδο. Το προσωπικό και οι μαθητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εκεί που λαμβάνει χώρα η πραγματική δράση, πρέπει να ξέρουν επακριβώς τι να κάνουν ή τι διαφορετικό να κάνουν που δεν το έκαναν ποτέ στο παρελθόν. Ο δεδηλωμένος στρατηγικός στόχος είναι αυτός που κοινοποιείται, αλλά η πραγματική στρατηγική είναι ό,τι κάνουμε κάθε μέρα προσδιορίζοντας τις νέες και καλύτερες συμπεριφορές.

4η προδιαγραφή: Ο καθένας θεωρείται υπεύθυνος στο τομέα του. Το σκεπτικό εδώ είναι να γίνεται συστηματικός απολογισμός της προόδου σε σχέση με το βασικό στόχο. Τα μέλη των ομάδων της σχολικής μονάδας συναντιούνται συχνά για να εξετάσουν την πρόοδο τους, να επιλύσουν προβλήματα και να αλληλοϋποστηριχθούν. Η κάθε ομάδα εστιάζει στο δικό της τομέα σε σχέση με το βασικό στόχο (π.χ ελληνικά, μαθηματικά, απειθαρχία κτλ) αυτοενδυναμώνεται και επικεντρώνεται επανειλημμένα στις αδυναμίες που εντοπίζει. Η βασική αρχή είναι ότι κάθε νέος στόχος που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ άλλοτε, προϋποθέτει ενέργειες που δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Δηλαδή αναζητούμε συνεχώς τη νέα, καλύτερη συμπεριφορά που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε στο στόχο μας.

Σε μεγάλο βαθμό, η ηγεσία του εκπαιδευτικού μας συστήματος συνίσταται στην άρση όλων των εμποδίων για την επιτυχημένη μετάβαση από το στόχο στο αποτέλεσμα που θα τον πραγματοποιήσουν σε τελική ανάλυση οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο πλαίσιο μια πραγματικής συμφωνίας «κερδίζεις-κερδίζω» ή αναζήτησης τρίτων εναλλακτικών καλύτερων λύσεων μπορούμε να άρουμε τα εμπόδια και να διευκολύνουμε τις σχολικές μας μονάδες σε μια όχι μόνο ομαλή λειτουργία αλλά σε μια πετυχημένη λειτουργία με βάση τις 4 πιο πάνω προδιαγραφές.

*Εκπαιδευτικός

Δημοτική Εκπαίδευση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016