KESJULY18

2018-07-25 17:38:11
Δραστική παράβαση της εργατικής νομοθεσίας συνιστά η κατάργηση του συνδικαλιστικού χρόνου

Δραστική παράβαση της εργατικής νομοθεσίας συνιστά η κατάργηση του συνδικαλιστικού χρόνου


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ* 

Πέραν του βασικού¹ Νόμου για τα δικαιώματα των εκπροσώπων των εργαζομένων, τα δικαιώματα των συντεχνιακών να επισκέπτονται τους χώρους εργασίας των μελών της συντεχνίας σε εργάσιμο χρόνο και να τυγχάνουν προστασίας από οποιαδήποτε εκδικητική μεταχείριση του εργοδότη έχουν κατοχυρωθεί περεταίρω στην Κυπριακή Νομοθεσία με μια σειρά τροποποιητικών νόμων, όπως θα αποδείξουμε περεταίρω:

Ο τροποποιητικός² Ν. 10(ΙΙΙ)/2012, στο άρθρο 3. (α)³ αναφέρει:

«Νοείται ότι ο εργοδότης, κατόπιν συνεννόησης, παρέχει πρόσβαση στο χώρο εργασίας ή στην επιχείρηση του, σε αντιπροσώπους των εργαζομένων, για σκοπούς που σχετίζονται με τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων ή/και για σκοπούς που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της συντεχνίας της οποίας εξουσιοδοτούνται να ενεργούν για λογαριασμό της:

Νοείται περεταίρω ότι οι σκοποί για τους οποίους ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει πρόσβαση στους αντιπροσώπους των εργαζομένων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή τους σε διαπραγματεύσεις με τον εργοδότη για τη σύναψη ή την ανανέωση συλλογικής σύμβασης, τη διενέργεια διαβουλεύσεων ή κοινών συνεννοήσεων με τον εργοδότη για θέματα εργασιακής φύσεως, την εξέταση θεμάτων που σχετίζονται με την ορθή εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας, καθώς και θεμάτων που σχετίζονται  με την επίλυση εργατικών διαφορών .. »

Από το πιο πάνω άρθρο του Ν. 10(ΙΙΙ)/2012 προκύπτει ότι:

 1. Οι εκπαιδευτικές συντεχνίες έχουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα να επισκέπτονται τα σχολεία σε εργάσιμο χρόνο για τους λόγους που παρατίθενται σε αυτό.
 2. Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες σχολεία, διασκορπισμένα σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, ο παρεχόμενος από το ΥΠΠ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 συνδικαλιστικός χρόνος στους εκπροσώπους της συντεχνίας ήταν εύλογος. 
 3. Οι επισκέψεις των συντεχνιακών στα σχολεία σκοπό έχουν να ελέγξουν αν τηρείται η συλλογική σύμβαση και να εξετάσουν τυχόν παράπονα για παραβίαση των συμφωνηθέντων όρων εργασίας.
 4. Κατά τις επισκέψεις οι συντεχνιακοί δικαιούνται να ενημερώνουν τα μέλη της συντεχνίας για θέματα της αρμοδιότητας τους.
 5. Οι αντιπρόσωποι των εκπαιδευτικών συντεχνιών έχουν δικαίωμα να διαβουλεύονται με τον εργοδότη σε εργάσιμο χρόνο για θέματα ορθής εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, για τη συλλογική σύμβαση και για επίλυση διαφορών.

Η ακολουθούμενη πρακτική μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2017 – 2018, ο εργοδότης τηρούσε τη νομοθεσία και επέτρεπε την πρόσβαση της ΠΟΕΔ στα σχολεία. Στα πλαίσια αυτά, για εφαρμογή της νομοθεσίας, οι Επαρχιακές Επιτροπές της ΠΟΕΔ ακολουθούσαν την εξής πρακτική:

 1. Μια φορά το χρόνο, εκ περιτροπής, διμελή κλιμάκια της συντεχνίας επισκέπτονταν κάθε σχολείο της επαρχίας για ενημέρωση και επίλυση προβλημάτων.
 2. Γινόταν επίσκεψη κάθε Επαρχιακής Επιτροπής της  ΠΟΕΔ στο Οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας για συνεννόηση και εξέταση προβλημάτων σχετικά με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, τις μεταθέσεις, τοποθετήσεις, εξέταση παραπόνων κλπ.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018 καθιστά αδύνατη την εφαρμογή της λειτουργίας της ΠΟΕΔ και των δραστηριοτήτων της, όπως αυτές περιγράφονται από την κείμενη νομοθεσία. Η μετάθεση των συντεχνιακών στα σχολεία και η κατάργηση του συνδικαλιστικού χρόνου συνιστά  κάθετη και δραστική παραβίαση της νομοθεσίας. Ισοδυναμεί με ντε φάκτο κατάργηση της συντεχνίας, αφού την καθιστά ανενεργή ως προς την επιτέλεση του έργου της.

Παράνομη η κατάργηση της προστασίας των αντιπροσώπων των εργαζομένων

Ο τροποποιητικός Νόμος⁴ του 2005 αναφέρει:

Άρθρο 5

Κάθε εργοδότης παρέχει αποτελεσματική προστασία στους εκπροσώπους των εργαζομένων έναντι οποιασδήποτε ενέργειας η οποία δυνατόν να είναι επιζήμια γι’ αυτούς περιλαμβανομένης της απόλυσης, και η οποία οφείλεται στην ιδιότητα ή στις δραστηριότητες τους ως αντιπροσώπων των εργαζομένων.

Κατά τη γνώμη μας οι ακόλουθες πράξεις του εργοδότη:

 1. Η κατάργηση των διευκολύνσεων σε διδακτικό χρόνο των αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
 2. Οι εκδικητικές μεταθέσεις των συντεχνιακών ηγετών.
 3. Η απαγόρευση στους συντεχνιακούς να μπουν σε Δημοτικό Σχολείο τον περασμένο Μάιο.

Συνιστούν κατάφορη παραβίαση της εργατικής Νομοθεσίας και ποινικά κολάσιμο⁵ πράξη.

Τελικό Συμπέρασμα:

Η εκτελεστική εξουσία, ως εγγυητής της νομιμότητας, δεν είναι δυνατόν να εκδίδει αποφάσεις που παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει πάραυτα να αναθεωρήσει την απόφαση της 4ης Ιουλίου 2018 και να επαναφέρει τις διευκολύνσεις των συντεχνιακών εκπαιδευτικών στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την απόφαση. Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μέτρο καλής θέλησης για εκτόνωση της κρίσης στην εκπαίδευση και έναρξη διαπραγματεύσεων για ομαλή λειτουργία των σχολείων τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σημειώσεις

 1. Ο περί της Σύμβασης περί των Αντιπροσώπων των εργαζομένων Κυρωτικός Νόμος αριθμός 30(ΙΙΙ)/1995
 2. Νόμος που τροποποιεί τους περί της σύμβασης περί των αντιπροσώπων των εργαζομένων (Κυρωτικούς) Νόμους του 1995 έως 2015. [Αριθμός 10(ΙΙΙ)/2012 ]
 3. Το άρθρο 3. (α) αποτελεί τροποποίηση του άρθρου 5 του βασικού Ν.30(ΙΙΙ)/2005
 4. Ο περί της Σύμβασης περί των Αντιπροσώπων των εργαζομένων Κυρωτικός (Τροποποιητικός ) Νόμος αριθμός 46(ΙΙΙ)/2005
 5. Το άρθρο 6-(1) του Βασικού Ν.30(ΙΙΙ)/1995 επί λέξει αναφέρει: Κάθε εργοδότης που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 5, είναι ένοχος αδικήματος  που σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες λίρες.

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017 - 2020


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016