KESJULY18

2018-07-25 17:31:34
Θ.Ε.ΠΑ.Κ.: Το Παγκόσμιο Άσμα του Γαλατόπουλου «ταξιδεύει» στην Κρήτη

Θ.Ε.ΠΑ.Κ.: Το Παγκόσμιο Άσμα του Γαλατόπουλου «ταξιδεύει» στην Κρήτη


Το Σάββατο, 28 Ιουλίου, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου αναχωρεί για τα Χανιά της Κρήτης για να λάβει μέρος σε διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στη ζωή και το έργο του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου, πρώην Δήμαρχου της Πάφου και Χανιώτη εκ μητρός αγωνιστή της Ανεξαρτησίας Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953).

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, περιλαμβάνουν επιστημονική ημερίδα με ομιλητές από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κύπρου, παρουσίαση της δραματοποίησης του κορυφαίου έργου του Γαλατόπουλου Παγκόσμιον Άσμα από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. και συναυλία με τραγούδια σε μουσική Χρήστου Πήττα από τις θεατρικές παραγωγές του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Η πρόσκληση για παρουσίαση του Παγκοσμίου Άσματος, το οποίο δραματοποιήθηκε ειδικά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και «ταξιδεύει» για πρώτη φορά εκτός Κύπρου, αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση της πολύχρονης προσπάθειας του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. για ανάδειξη λιγότερων γνωστών αριστουργημάτων της Κυπριακής Γραμματείας, αλλά και ύψιστη ένδειξη της λογοτεχνικής και πνευματικής αξίας του πολυδιάστατου έργου του Γαλατόπουλου.

Γραμμένη με γνήσια ποιητική ορμή, η πρωτεϊκή αυτή σύνθεση αποτελεί μια επαναπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτωνα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας,  από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. Το έργο, σε δραματική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Μιχάλη Πιερή, εμπλουτίζει το ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου με ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ανάλογο και εν πολλοίς ποιοτικά ισότιμο προς τον «Θάνατο του Διγενή» του Σικελιανού και τον «Χριστόφορο Κολόμβο» του Καζαντζάκη.

H προσπάθεια της δραματοποίησης του κειμένου κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα βασισμένο σε διεξοδική φιλολογική μελέτη όλου του έργου του Γαλατόπουλου, η οποία τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση, την πολυπολιτισμικότητα, τη λογοτεχνική αξία αλλά και την ιστορική σημασία του Άσματος για την αυτογνωσία και την εμβάθυνση της εθνικής ταυτότητας του λαού της Κύπρου. Η δραματοποίηση ακολούθησε την καθιερωμένη και δοκιμασμένη προσέγγιση που χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. τα τελευταία 20 χρόνια και βασίζεται σε συνεχή και επίμονη έρευνα του λογοτεχνικού κειμένου. Στο σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλει καθοριστικά και η μουσική της παράστασης από τον καταξιωμένο διεθνώς Κύπριο συνθέτη Χρήστο Πήττα με τον οποίο το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει συνεργαστεί στην παραγωγή του Ερωτόκριτου του Κορνάρου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης φιλοτέχνησε ο Χρίστος Λυσιώτης, τον φωτισμό σχεδίασε η Καρολίνα Σπύρου, ενώ τη διεύθυνση της παραγωγής ανέλαβε η βοηθός σκηνοθέτις Σταματία Λαουμτζή. Τους ρόλους ερμηνεύουν μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις για τον Χριστόδουλο Γαλατόπουλο θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 29-30 Ιουλίου  στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού των Χανίων.

Θ.Ε.ΠΑ.Κ.: Το Παγκόσμιο Άσμα του Γαλατόπουλου «ταξιδεύει» στην Κρήτη


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016