KESJULY18

2018-07-20 13:38:27
Οι πολλαπλές μου ταυτότητες αντιδρούν (Εκκλησία, ΥΠΠ, Δημόσιο Σχολείο)

Οι πολλαπλές μου ταυτότητες αντιδρούν (Εκκλησία, ΥΠΠ, Δημόσιο Σχολείο)


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΪΖΟΥ*

Ως γονιός με ενοχλεί όταν στα σχολεία γίνεται θρησκευτικός προσηλυτισμός (μάθημα θρησκευτικών, εκκλησιασμός, αγιασμός, εξομολογήσεις κ.ά.) εμποδίζοντας την ελεύθερη και κριτική σκέψη των παιδιών.

Ως νηπιαγωγός με ενοχλεί που η προσχολική εκπαίδευση είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας σε όλα τα επίπεδα και που ο Υπουργός Παιδείας την χρησιμοποίησε για να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς  (λέγοντας ότι θα πάρουν χρόνο από του εκπαιδευτικούς της Δημοτικής για να δώσουν  στις  υπεύθυνες τμήματος προδημοτικής).

Ως πανεπιστημιακός με ενοχλεί που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σήμερα δεν έχει όραμα, δεν έχει άλλη πυξίδα από τα οικονομικά.

Με ενοχλεί που σήμερα θυμόμαστε τη μέρα εισβολής αλλά και που ξεχνάμε ότι η κάθε μας μέρα είναι μέρα εισβολής. Εισβολή στην παιδεία, στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στη ζωή για πολλούς.

Πιστεύω ότι το Δημόσιο Σχολείο χρειάζεται αλλαγές (π.χ. σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των παιδιών, μείωση των αριθμών των παιδιών στις τάξεις, στήριξη όλων των παιδιών) για να είναι ο χώρος όπου ΟΛΑ τα παιδιά θα έχουν ενεργό εμπλοκή, φωνή και συμμετοχή σε αυτά που τα αφορούν άμεσα.

Όμως το Δημόσιο Σχολείο είναι ο πλέον δημοκρατικός χώρος και η μόνη μας επιλογή στο να δώσουμε φωνή σε ΟΛΑ τα παιδιά, με την ελπίδα ότι αυτά θα αλλάξουν την κοινωνία μας.

Ως γονιός, νηπιαγωγός και πανεπιστημιακός δηλώνω τη στήριξη μου στους εκπαιδευτικούς για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου.

 *Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αριστοκλής Νικολάου
Sat July 21, 2018, 18:30:42
Κύριε Σέπο,

Έχω μελετήσει αρκετές έρευνες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ μαθησιακών αποτελεσμάτων και του "μεγέθους της τάξης" (αριθμός μαθητών). Τα άρθρα που είναι δημοσιευμένα σε περιοδικά διοίκησης ή οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σχέση και ότι μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 40 μαθητές σε μια τάξη. Αντίθετα, τα άρθρα σε περιοδικά του τομέα της εκπαίδευσης, υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας μέγιστος αριθμός μαθητών, όπου υπάρχουν καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα και αυτός δεν υπερβαίνει τους 20-25 μαθητές. Από την άλλη, αν δεν κάνω λάθος, αναφέρουν ότι τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν υπάρχει και ένα ελάχιστο όριο μαθητών περί τους 15, γιατί η μάθηση υποβοηθείται και από την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών κ.τ.λ. (οι μαθητές δεν μαθαίνουν μόνο από το δάσκαλό τους, αλλά και από την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους). Αυτό το παρατήρησα κι εγώ εμπειρικά από την μέχρι τώρα υπηρεσία μου σε σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης. Φυσικά, έχετε δίκαιο ότι δεν παίζει ρόλο μόνο ο αριθμός των μαθητών, αλλά και οι εγγενείς γνώσεις και δεξιότητές τους, όπως και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και κατά πόσον σε μια συγκεκριμένη τάξη "δένουν" μεταξύ τους και μπορούν να συνεργαστούν αποδοτικά, κατά πόσον πειθαρχούν ή όχι κ.ά. Ακόμη, στη συζήτηση αναφορικά με τον αριθμό μαθητών σε κάθε τμήμα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η κουλτούρα κάθε χώρας, κοινωνικά χαρακτηριστικά, οι αξίες κ.ά. Για παράδειγμα, στη Σιγκαπούρη οι τάξεις μπορεί να έχουν έως και 40 μαθητές και εντούτοις να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο γνωστικό τομέα. Δεν σημαίνει όμως ότι σε όλες τις χώρες ο ίδιος αριθμός σημαίνει και βελτιστοποίηση της μάθησης, γιατί πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κουλτούρα κάθε χώρας και χαρακτηριστικά της κοινωνίας, όπως και αξίες. Έτσι, στη Σιγκαπούρη οι 40 μαθητές μπορεί να υπακούουν απόλυτα στις οδηγίες του δασκάλου τους και κανένας από αυτούς να μη δημιουργεί προβλήματα διακόπτοντας το μάθημα. Συμβαίνει όμως αυτό και στην Κύπρο; Καταληκτικά, κατά κανόνα και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες κάθε τάξης, ένας αριθμός μαθητών από 15 έως και 25 είναι ιδανικός.

Λοΐζος Σέπος*
Fri July 20, 2018, 21:11:49
Κυρία Λοΐζου,

Εχετε επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν πως ο μικρός αριθμός μαθητών στην τάξη φέρνει καλύτερα αποτελέσματα; Μήπως έχει σχέση και η ποιότητα των μαθητών; απλώς ρωτάω. Στο Λύκειο Ακροπόλεως τα 24 τμήματα είναι από 7 μέχρι 18 μαθητές. Των υπηρεσιών και καλών τεχνών είναι 12-15 ανα τμήμα και τα αποτελέσματα τους είναι πιο χαμηλα από τα 18ρια με τους ίδιους καθηγητές.
Στο μάθημα των θρησκευτικών δεν γίνεται προσηλυτισμός. έχει ως σημεία αναφοράς την ορθοδοξία. Οποιος θέλει να εξομολογηθεί το κάνει στην ώρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Γιατί να σε ενοχλεί ο εκκλησιασμός; Το παιδί σου να μένει στο σχολείο. Δικαίωμα σου να νιώθεις έτσι αλλά θα πρέπει να κρατείς το λόγο σου και όταν έρθει να παντρευτεί το παιδι σου να το παντρέψεις στο Δημαρχείο και όχι στην Εκκλησία.

οταν ρωτήθηκε ο Μπιλ Γκέιτς εάν προτιμάει το παιδί του να είναι σε τάξη των 15 μαθητών με ένα "μέτριο" δάσκαλο ή σε μία τάξη των 30 μέ ένα "δραστήριο παραγωγικό" δάσκαλο, είπε πως προτιμάει τον δραστήριο δάσκαλο με τους 30 μαθητές!

Τί γυρεύουν στο Λύκειο μαθητές που γράφουν 1,2,3,4,5 στα Νέα Ελληνικά;

*Διευθυντής Λυκείου Ακροπόλεως

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016