KESJULY18

2018-07-19 18:12:11
Αρχιεπίσκοπε οι εκπαιδευτικοί δεν φοβούνται να εργαστούν

Αρχιεπίσκοπε οι εκπαιδευτικοί δεν φοβούνται να εργαστούν


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ*

Διάβασα με προσοχή την είδηση ημερομηνίας 19 Ιουλίου 2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να ζητήσει την κατάργηση της ονομαστικής του εορτής ως επίσημης αργίας από τα δημόσια σχολεία και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το περιεχόμενο της είδησης το οποίο μπορεί να συνοψιστεί στην εξής φράση: αφού είσαστε έτσι τότε, «ο καλός Αρχιεπίσκοπος», θα δείξει σε όλους εσάς τους «φυγόπονους εκπαιδευτικούς» που δεν δουλεύετε, καταργώντας μια από τις πολλές μέρες που κάθεστε.

Το θέμα ακριβώς είναι πως ο Αρχιεπίσκοπος, η κυβέρνηση και δυστυχώς και μια μερίδα του τύπου δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν θέλουν να αντιληφθούν την ουσία του αγώνα των εκπαιδευτικών. Ενός αγώνα που μετά και από τις ετσιθελικές αποφάσεις των κυβερνώντων, την κατάργηση του συνδικαλιστικού χρόνου, τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και την επίθεση του προέδρου του ΔΗΣΥ ενάντια στο δημόσιο σχολείο (κατά την οποία επίθεση ζήτησε τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στην εκπαίδευση) παίρνει σιγά-σιγά ένα διαφορετικό σχήμα θέτοντας νέα αιτήματα.

Γιατί με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες ο αγώνας των εκπαιδευτικών, που θα πρέπει να αφορά πλέον ολόκληρη την κοινωνία, έχει μετατραπεί σε ένα αγώνα ενάντια στην αυταρχικότητα του κράτους, τον σκοταδισμό της εκκλησίας και την επέλαση του ιδιωτικού κεφαλαίου σε ότι απέμεινε, από το 2013 και μετά, να αποτελεί δημόσιο αγαθό.

Συνεπώς Αρχιεπίσκοπε και Υπουργέ της Παιδείας (και όχι του Πολιτισμού), που εκπροσωπείτε έμμεσα (ο πρώτος) και άμεσα (ο δεύτερος) την παρούσα διακυβέρνηση και τις πολιτικές της, πρέπει να κατανοήσετε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν διεξάγουν αυτό τον αγώνα γιατί φοβούνται να εργαστούν. Κανένας και καμιά εκπαιδευτικός δεν αναλάμβανε μέχρι σήμερα την ευθύνη ενός τμήματος και συνεπώς την ευθύνη για την πρόοδο και την ευημερία 20-25 παιδιών γιατί παίρνει μία ή δύο περιόδους απαλλαγής. Ούτε αναλαμβάνει τη διδασκαλία θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, έκδοσης περιοδικών κ.λπ. γιατί παίρνει άλλη μια περίοδο απαλλαγής.

Οι εκπαιδευτικοί, που αναλαμβάνουν όλα αυτά τα διδακτικά καθήκοντα (και όχι «εξωδιδακτικά» όπως αρέσκεστε να τα απαξιώνετε θέτοντας στην ουσία τους εαυτούς σας ακριβώς απέναντι από ότι υποδεικνύουν οι σύγχρονες τάσεις της παιδαγωγικής επιστήμης), το κάνουν γιατί αγαπούν τη δουλειά τους. Και να είστε βέβαιοι πως θα συνεχίσουν να τα κάνουν ακόμα και αν νικήσετε. Γιατί απλά ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι, πλέον, αγώνας για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και του συνταγματικού και αναφαίρετου δικαιώματος της συμμετοχής των πολιτών σε οργανωμένα σύνολα, την εμπέδωση της κοσμικότητας σε θεσμούς όπως είναι η παιδεία και ο δημόσιος χώρος και την προστασία του δημόσιου πλούτου στον οποίο απρόσκοπτα όλοι και όλες οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση.

Και αν ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να καταργηθεί η αργία για την ονομαστική του εορτή (αίτημα το οποίο ξεκίνησε μέρες πριν τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου από ομάδες πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών στο διαδίκτυο που μάζευαν ηλεκτρονικές υπογραφές) πολλοί και πολλές εκπαιδευτικοί ζητούν εδώ και χρόνια την κατάργηση όλων των θρησκευτικών αργιών. Όπως πολύ σωστά το έθεσε και μια φίλη εκπαιδευτικός πρόσφατα με αφορμή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου «επιτέλους θέλουμε όλες τις θρησκευτικές αργίες να καταργηθούν. Να κάμνουμε εκείνες τις ημέρες Ελληνική Μυθολογία, Δαρβίνο, Ηλέκτρα, Θεοδωράκη, Καζαντζάκη, τους Άθλιους του Ουγκώ. Επιτέλους να αρχίσει να ξημερώνει!». Οι εκπαιδευτικοί, και κυρίως όλοι και όλες εμείς οι εκπαιδευτικοί «της έδρας», είμαστε έτοιμοι και έτοιμες από καιρό για όλα αυτά Αρχιεπίσκοπε. Εσείς;

*Δάσκαλος

Μέλος Δ.Σ. Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων & Νηπιαγωγών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Sat July 21, 2018, 21:35:54
Εσύ να πούμε κ. Σέπο δουλεύεις στα κτίσματα και καρπούσαι την αργία της πρωτομαγιάς; Αν ήσουν κτίστης θα είχες και έλαιος. Σέβομαι τους κτίστες. Αυτοί υποφέρουν σωματικά μες τον ήλιο εμείς όμως υποφέρουμε ψυχικά. Όπωςείπα κάποτε σε ένα κτίστη: ( ακολουθή σε κυπριακή διάλεκτο " Εσύ τζιεντολοέσαι σε ούλλο σου το κορμί που τη σκλεροδουλειά που κάμνεις εμένα όμως εν λυμένο το φλαντζί μου" Κατάλαβε τι του είπα και μου είπε " καλά τζιαντέχετε τους ούλλη μέρα τους ... "
Εμείς στα δημοτικά πηγαίνουμε παρέλαση χωρίς να δικαιούμαστε απαλλαγές για την προετοιμασία των μαθητών. Τι νόημα έχει να σου χρεώνουν μια μέρα ως αργία αν τη δουλεύεις; Επειδή οι γιοί σου έχουν ξενιτευτεί πρέπει να χαντακωθούν και οι άλλοι; Επειδή τα δικά μου παιδιά είναι άνεργα θα έπρεπε να χαίρομαι γιατί τσαλαπατούνται οι εκπαιδευτικοί; Αν έκανα τέτοιο πράγμα θα ντρεπόμουν για τον εαυτό μου.

Μιχάλης Α. Πόλης
Sat July 21, 2018, 21:21:55
Κάθε περίοδος διδασκαλίας χρειάζεται μια περίοδο προετοιμασίας και διορθωμάτων κύριε Σέπο. Έτσι οι 29 περίοδοι που διδάσκει ένας δάσκαλος ισούνται με χρόνο εργασίας 58 περιόδων.
Φαίνεται ότι ξέχασες τι πάει να πει διδασκαλία γιατί έχεις χρόνια να μπεις μέσα σε τάξη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με μένα. Ως νεοδιόριστος δάσκαλος τη δεκαετία του 80 δούλεψα 36 περιόδους εβδομαδιαίως διδασκαλίας σε μονοδιδάσκαλο και 34 σε πολυθέσιο. Ακόμα και σήμερα που είμαι διευθυντής βγάζω 11 περιόδους διδασκαλίας εβδομαδιαίως και εργάζομαι ως τις 2:30 καθημερινώς για να τα βγάλω πέρα.
Με τη νοοτροπία που εκφράζεις λυπούμαι αυτούς που εργάζονται μαζί σου γιατί είναι φανερό ότι υποτιμάς την αξία του επαγγέλματος που κάνεις και την αξία της δουλειάς των υφισταμένων σου.
Ανθρώποι της δικής σου νοοτροπίας έχουν πολλές απαιτήσεις από τους υφισταμένους τους ενώ πρώτιστα ο σωστός άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του και μετά από τους άλλους..

Λοΐζος Σέπος
Fri July 20, 2018, 20:47:06
Κύριε Συμεού είμαι προκλητικός διότι σας έγραψα αλήθειες. Αν έχεις παράπονο για τις απολαβές σου να το κάνεις στους πολιτικούς που με τις ηλιθιότητες τους, την αχαπαροσύνη τους και την ανικανότητα τους κατέστρεψαν την οικονομία του τόπου. Το παράπονο σου στον Χριστόφια και στους βουλευτές που σήκωναν γροθιές όταν ψήφιζαν τον Μαρτη του 2013. έχω 33 χρόνια υπηρεσία και κανένας δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Μου γίνεται καθαρή αποκοπή 800 ευρώ λόγω της κρίσης. Την 1η Μαΐου δεν πρέπει να την δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν δεν σου αρέσει πήγαινε στα κτίσματα να δουλεύεις κατω από 40 βαθμούς ή πήγαινε πλασιέ να δεις τη γλυκα. Να είσαι ευχαριστημένος που έχεις σταθερή δουλειά. 20 χιλιάδες νέοι έχουν ξενιτευτεί για να ζήσουν ανάμεσα τους και οι 2 γιοι μου. αν δεν σου αρέσει να παραιτηθείς διότι περιμένουν 50 χιλιαδες να διοριστούν. εχεις θράσος!!!

Μιχάλης Συμεού
Fri July 20, 2018, 14:49:37
Παραλογίζεστε κύριε Σέπο και είστε κι αρκετά προκλητικός, χαρακτηρίζοντας ταυτοχρονα. Απορώ με τους διαχειριστές που άφησαν ένα τέτοιο σχόλιο να δημοσιοποιηθεί.
Κάθε επάγγελμα έχει τις δυσκολίες του κι ο καθένας σχεδόν έχει το επάγγελμα που του αξιζει, εκτός κι αν έπεσε θύμα των λανθασμένων του επιλογών ευθύς εξαρχής. Τώρα αν κάποια επαγγέλματα αδικούνται σε σχέση με τα προσόντα που έχουν κι αυτά που προσφέρουν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισοπεδώνουμε και τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Αυτές είναι οι νοοτροπίες και οι λογικές που θέλουν να καλλιεργήσουν στον κόσμο οι κάθε λογής στυγνοί και ψυχροί κεφαλαιοκράτες, κι απορώ με το επίπεδο μόρφωσης που έχετε και το αξίωμα που κατέχετε, πώς κάνετε κι εσείς τέτοιες σκέψεις.
Δεν μας είπατε ακόμη για τον παχουλό μισθό που παίρνετε ως διευθυντής και για τις παχουλες συντάξεις που θα παίρνετε αργότερα, καθώς και για το τεράστιο εφάπαξ που θα σας δωσουν; Μήπως κάνατε κάποια δωρεά από αυτά που παίρνετε σε αυτούς τους αδικημένους εργαζόμενους που υπερασπίζεστε; Σας διατρέχουν οι τύψεις και δεν κοιμάστε τα βράδια με όλα όσα παίρνετε και θα έχετε να παρετε;...
-----

Μιχάλης Συμεού
Fri July 20, 2018, 14:28:17
Επίσης, προς πληροφορία σας, ένας απλός νεοεισερχομενος δάσκαλος είμαι, που δεν τον αγγίζουν τα μέτρα αυτά, που δουλεύει φουλ τις ώρες του κι αμείβεται με τον πιο χαμηλό μισθό. Απλά εκφράζω τις απόψεις μου, βλέποντας σε τι επικίνδυνα μονοπάτια οδηγείται το δημόσιο σχολείο.

Υ.Γ. Είμαι επίσης κάτοχος δεύτερου πτυχίου (καθηγητης Μαθηματικών), το οποίο και να θέλω να ασκησω, με τα υφιστάμενα δεδομένα, δεν θα μπορώ σε καμία περίπτωση...

Λοΐζος Σέπος
Fri July 20, 2018, 11:22:12
προς Πόλη & Συμεού..
Είναι για να δείτε τί ηλιθιότητες σκεφτήκατε ορισμένοι επειδή ο Αρχιεπίσκοπος είπε μια άποψη. Και έχουμε και ηλίθιους εκπαιδευτικούς που ζητούν εξηγήσεις για τους 305 αποσπασμένους. Είναι τόσο ηλίθιοι που δεν αντιλαμβάνονται πως η επιστροφή αυτών στα σχολεία θα απολύσουν 305 εκπαιδευτικούς. Συμεού δεν θέλεις την Πρωτομαγιά. Να πας στα κτίσματα να δεις τη γλύκα. εσύ καλά την έχεις... βρέξει χιονίσει έχεις το μισθό σου. Εχεις 15 μέρες τα χριστούγεννα, 15 μέρες το Πάσχα και από τις 15 του Ιούνη μέχρι τις 31 Αυγούστου απλώνεις ζάμπα. Μπαίναμε στην τάξη 24 περ. χωρίς καμιά απαλλαγή. Η Πληροφορική δεν είχε απαλλαγές! Πρέπει να ντρέπεσαι να βάζεις τον εαυτό σου στην ίδια μοίρα με τον οικοδόμο, εργάτη, υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα. Ενας νέος λογιστής, Δικηγόρος, πολιτικός Μηχανικός, Μηχανολόγος είναι τυχερός να αρχίσει με 1100 ακάθαρτα και δουλεύουν από τις 8 -6. Εσύ δουλεύεις 5-6 45λεπτα, κάθεσαι 3+ μήνες και δικαιούσαι και 42 μέρες άδεια ασθενείας και πληρωμένη. Να καταργηθεί και η 11 Ιουνίου.

Μιχάλης Α. Πόλης
Fri July 20, 2018, 07:45:14
Δεν μας φτάνει το Υπουργείο που μας αυξάνει το διδακτικό χρόνο με το έτσι θέλω θα αρχίσουμε να ζητούμε μόνοι μας την κατάργηση των αργιών που είναι μια ευκαιρία που έχουμε για να αναπνέουμε σε αυτό το δύσκολο επάγγελμα. Έλεος πια. Γιατί πρέπει να έχουμε τάσεις αυτοκτονίας; Νομίζετε θα συγκινηθεί κανένας; Γιατί δεν λέει κανένας για τις αργίες των εθνικών επετείων που τις δουλεύουμε ενώ μας τις χρεώνουν ως αργίες;
Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτε σε κανένα. Αν τους βαστούν τα κότσια ας έρθουν να κάνουν δασκαλίκι με τις συνθήκες παραβατικότητας που ισχύουν σήμερα. Στο κάτω κάτω όταν επελέξαμε αυτό το επάγγελμα ξέραμε ότι αυτές οι μέρες ήταν αργίες. Ήταν μέσα στο πακέτο.
Όσο για τον αρχιεπίσκοπο. Η ευπρέπεια δεν μου επιτρέπει να εκφράσω τα συναισθήματα που τρέφω για τις δηλώσεις του. Το μόνο καλό που έχει αυτός ο άνθρωπος είναι η αργία που επιτρέπει να κάνεις κάποιες δουλειές χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να πάρεις άδεια και να φύγεις από το σχολείο.
Σημείωση: Η 1η Μαίου είναι δημόσια αργία για όλη τη δημόσια υπηρεσία και δεν μπορεί κανένας να την καταργήσει. Όποιος ανοίγει το στόμα του να βουτά τη γλώσσα του στο μυαλό του πριν να μιλήσει.

Μιχάλης Συμεού
Thu July 19, 2018, 22:43:46
Διαφωνώ κάθετα με τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου, αλλά δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Η παιδεία μας πάντα στηριζόταν και πάντα θα πρέπει να στηρίζεται στα Ελληνοχριστιανικα ιδεώδη. Αυτά δηλώνουν την ταυτότητα μας. Ασχέτως, αν επήλθε η παγκοσμιοποίηση και γεμίσαμε ένα σωρό εθνικότητες, κάθε λαός είναι ξεχωριστός κι ο καθένας που βρίσκεται σε κάποια άλλη χώρα, οφείλει να σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού της. Και εκκλησιασμοί να γίνονται και θρησκευτικές αργίες να υπάρχουν.

Υ.Γ.: όλοι μας ειμαστε εργαζόμενοι κι ολοι μας εχουμε δικαιωματα κύριε Σέπο. Αν θέλετε να είστε προστάτης των υπολοιπων εργαζομενων που πιστεύετε ότι μόνοι αυτοί πρέπει να γιορτάζουν την Πρωτομαγιά, τότε απαρνηθειτε ένα μεγάλο μέρος του προκλητικού σας μισθού και αργοτερα δηλώστε να παίρνετε παρόμοια με αυτούς σύνταξη και χωρίς εφάπαξ. Όπως δηλαδή επικρατεί σε εμάς τους νεοεισερχομενους εκπαιδευτικούς, που μας πρόλαβε η κρίση και πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα εις βάρος μας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που δεν τους άγγιξε σοβαρά, γιατί για αυτούς, αυτά θα ήταν αντισυνταγματικά...

Λοΐζος Σέπος*
Thu July 19, 2018, 21:28:40
θα πρέπει να καταργηθούν οι:
13 Νοεμβρίου
30 Ιανουαρίου
1 Μαΐου (είναι για τους οικοδόμους, εργάτες κλπ. οχι για τους Δημόσιους & Ημικρατικούς)
Τα σχολεία να κλείνουν Μ. Τετάρτη και να ανοίγουν Πέμπτη του Πάσχα.

*Διευθυντής Λυκείου Ακροπόλεως

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016