KESJULY18

2018-07-18 16:06:10
Περί τα τέλη Αυγούστου αναμένεται η νέα κινητοποίηση των εκπαιδευτικών

Περί τα τέλη Αυγούστου αναμένεται η νέα κινητοποίηση των εκπαιδευτικών


*Φ. Φυλακτού: Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους

*Γ.  Σωκράτους: Ο Υπουργός δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση

*Π. Λυσάνδρου Αιωρούνται απειλές. Θίγει την αξιοπρέπεια μας

ΚΥΠΕ - Η νέα κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, μέτρο το οποίο αποφασίστηκε σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία των Γραμματειών των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι οργανώσεις με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, αναμένεται να γίνει, ενδεχομένως, προς το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα οριστικοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα, 23 Ιουλίου.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, την προσεχή Δευτέρα, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα συνέλθουν χωριστά η κάθε μια με τα Διοικητικά τους Συμβούλια και στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, θα προχωρήσουν σε κοινή συνεδρία, για να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασιστεί κλιμάκωση των μέτρων.
 Δεν βρήκαν ανταπόκριση καθόλου
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι είχαν την ελπίδα χθες ότι θα βρισκόταν μια λύση και σημείωσε ότι οι όποιες προσπάθειες έκαναν δεν βρήκαν ανταπόκριση καθόλου.
Ανέφερε, επίσης, ότι εισηγήθηκαν στον Υπουργό Παιδείας συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αποκλιμάκωση της έντασης και ταυτόχρονα, να βρουν κάποιες λύσεις εκεί που χρειάζεται, «κατανοώντας τη δύσκολη θέση που βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας τώρα με την περικοπή θέσεων, όμως δεν έγιναν αποδεκτά».
«Η κινητοποίηση αναμένεται να γίνει προς το τελευταίο ίσως δεκαήμερο του Αυγούστου. Εκεί θα πλησιάζει να ανοίξουν τα σχολεία, όταν θα οριστικοποιηθούν και οι στελεχώσεις, αν οριστικοποιηθούν ως τότε, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα, κυρίως όχι από την πλευρά τη δική μας, αλλά για το ίδιο το Υπουργείο. Η στελέχωση που γίνεται σήμερα δεν είναι στέρεα. Βγαίνουν κάποιες μεταθέσεις, οι οποίες θα ανατραπούν στη συνέχεια από κάποιες θέσεις που θα έρθουν ξανά μέσα. Δεν έγινε ολοκληρωμένη δουλειά, χωρίς να φταίει η Επιτροπή, αλλά είναι αυτό το ανακάτωμα που δημιουργήθηκε λόγω της στελέχωσης», συμπλήρωσε.
Ο κ. Φυλακτού είπε ότι δυστυχώς, «τα μέτρα που πάρθηκαν για εμάς χωρίς εμάς και ετσιθελικά χωρίς να γίνει διάλογος, άσχετα αν ο Υπουργός βγήκε χθες και με ένα προκλητικό τρόπο είπε ότι λήφθηκαν δημοκρατικά».
«Ένα μεγάλο ερωτηματικό. Πού είδαμε τη δημοκρατία σε αυτή την λήψη απόφασης; Φαίνεται ότι δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια να υιοθετηθούν και οι δικές μας εισηγήσεις που θα αποκλιμάκωναν την ένταση, θα έλυνε και το πρόβλημα και τούτο εμείς το καταγράφουμε ως την χειρότερη εξέλιξη της χθεσινής συνάντησης», ανέφερε.

Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι υπάρχουν οπωσδήποτε άνθρωποι, οι οποίοι, ναι, θα χάσουν τη δουλειά τους και από τη Δημοτική και από τη Μέση και από την Ειδική εκπαίδευση.
«Από όλες τις βαθμίδες υπάρχει κόσμος που δούλεψε πέρσι και φέτος θα μείνει αδιόριστος. Η στελέχωση με τον τρόπο που γίνεται, είναι εις βάρος των παιδιών. Όταν μπει ο Σεπτέμβρης θα το καταλάβει ο κόσμος, και οι γονείς ιδιαίτερα. Εμείς πιστεύαμε χθες ότι θα γινόταν ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση. Τα πράγματα ανατράπηκαν ακόμα περισσότερο. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε αυτό που έχουμε εντολή από τον κόσμο μας να κάνουμε. Θα προετοιμαστούμε ανάλογα. Το λυπηρό είναι ότι ο Σεπτέμβρης δεν θα έχει ομαλό ξεκίνημα πρώτα από την πλευρά του Υπουργείου και μετά θα εξαρτηθεί το τι θα αποφασίσουμε εμείς», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τα κόμματα, ο κ. Φυλακτού είπε ότι μέσα από τις συζητήσεις και τις αποφάσεις των οργανώσεων θα είναι και επαφές με όλα τα κόμματα και με όλους τους φορείς.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης των μελών τους για το τι έγινε.
«Θα στείλουμε προσκλήσεις για τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια που θα συνέλθουν τη Δευτέρα. Στις 9 η ώρα το πρωί θα συνέλθουν. Γύρω στις 11 υπολογίζεται να γίνει η κοινή συνεδρία και των τριών Κεντρικών Διοικητικών Συμβουλίων», ανέφερε.

Ο Υπουργός δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση
Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει έδαφος για να βρεθεί τελικά λύση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι είναι φανερό ότι ο Υπουργός δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση.
«Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι άλλοι που πρέπει να λάβουν πρωτοβουλίες και αυτός ο κάποιος άλλος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα καλέσουμε και τα κόμματα σε αυτή τη διαδικασία, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και εκείνα, γιατί δεν μπορεί να αφεθεί η κρίση να συνεχίζεται. Νομίζω ο καθένας καταλαβαίνει πόσο κρίσιμα και οριακά είναι τα πράγματα πλέον», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι έδειξαν την καλή τους διάθεση, με την πρωτοβουλία που ανάλαβαν χθες έμπρακτα, όχι με λόγια.
«Στο τραπέζι του διαλόγου, εμείς χθες θέσαμε προτάσεις, οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε έξοδο και μάλιστα πέραν της εξουσιοδοτημένης γραμμής που είχαμε από τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια», σημείωσε.
 Παγοποίηση της στελέχωσης για πέντε μέρες
Ερωτηθείς ποιες ήταν αυτές οι εισηγήσεις, ο κ. Σωκράτους είπε ότι μεταξύ των εισηγήσεων ήταν η παγοποίηση της στελέχωσης για πέντε μέρες για να δοθεί ένας χρόνος να συζητηθούν τα ζητήματα, η ενημέρωση του Προέδρου για ανάληψη από τον ίδιο κάποιας πρωτοβουλίας.
« Ήταν φανερό ότι δεν ήρθε (ο Υπουργός Παιδείας) με διάθεση πέραν από εκείνο που έλεγε ότι 'ελάτε στις 24 του μηνός'. Να πάω στις 24 να κάνω τι; Αφού ήδη η στελέχωση έγινε», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου,
σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι  θα συνεδριάσουν ως ΟΛΤΕΚ την προσεχή Δευτέρα, 23 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, και ακολούθως κάποια στιγμή και τα τρία Κεντρικά Συμβούλια μαζί.

«Στην ουσία μας σπρώχνουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, διότι αποφάσισαν και διέταξαν, ακριβώς, για να μας σπρώξουν σε αυτή την στάση. Δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο διαβούλευσης. Δεν είναι ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιότροποι, κ.λπ., ή είναι παράλογοι, για κάποιο λόγο σπρώχνουν την κατάσταση προς τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση ότι σε χθεσινές του δηλώσεις είπε ότι υπερέβησαν τις εντολές των συλλογικών τους σωμάτων, των συλλογικών τους οργάνων, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι τα μέλη τους, τους είχαν πει ότι πρέπει να αποσυρθούν τα μέτρα και μετά να μιλήσουν οτιδήποτε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά για να υπάρχει αυτή η διένεξη και αν υπάρξει κάποια πρωτοβουλία, υπάρχει χρόνος για λύση.
Σε παρατήρηση ποια είναι η διαφορά που εντοπίζει ο ίδιος, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ είπε ότι τη διαφορά την εντοπίζει στον τρόπο που έγινε και στις απειλές που αιωρούνται.
Αιωρούνται απειλές. Θίγεται η αξιοπρέπεια μας
«Δηλαδή αιωρείται και λέγεται από στόμα σε στόμα: Τούτο δεν είναι τίποτε. Να δείτε μετά τι έχετε να πάθετε. Υπάρχει μια απειλή ότι αυτά δεν είναι τίποτα. Δεν είναι για τα μέτρα, αλλά για τον τρόπο που έγιναν η μεγάλη διαφορά, που θίγει την αξιοπρέπεια μας. Κάνουμε ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα», συμπλήρωσε.   
Ο κ. Λυσάνδρου διερωτήθηκε πού βρίσκεται ο εξορθολογισμός του υπόλοιπου Υπουργείου Παιδείας.
«Μόνο οι εκπαιδευτικοί που είναι στις τάξεις πρέπει να εξορθολογιστούν; Πού είναι οι πιο χαμηλόμισθοι και είναι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή; Τι γίνεται με όλους τους άλλους; », σημείωσε.
 
Σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ ότι ισχύει η χθεσινή δήλωση του Υπουργού ότι δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.
Εξάλλου, αύριο, στις 10 πρωί, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης θα παραθέσει, στη Λευκωσία, Δημοσιογραφική Διάσκεψη, όπου θα ενημερώσει για τις θέσεις των οργανωμένων γονιών αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στα της εκπαίδευσης.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016