KESJULY18

2018-07-18 13:07:23
Το χρονικό δεινών ημερών για την παιδεία και τη Δημοκρατία

Το χρονικό δεινών ημερών για την παιδεία και τη Δημοκρατία


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018: Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει περιπέσει σε αμηχανία!

Εγκλωβισμένο, στις βεβιασμένες αποφάσεις του και την πειθήνια «υποταγή» στις ντιρεκτίβες  του υπουργικού -δήθεν-και του Γενικού Ελεγκτή- πάλι,  δήθεν-, έχει περάσει όλα τα εξελικτικά στάδια.

  1. Αλαζονεία και ετσιθελισμός, με το επιχείρημα: «Είμαστε κυβέρνηση του 57% και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις»
  2. Ποντιοπιλατισμός και μετακίνηση ευθυνών:  «Είναι απόφαση του υπουργικού και δεν αλλάζει»

Αποτέλεσμα: Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.

Μέχρις εδώ τα πράγματα κάπως ελέγχονταν. Έτσι η αλαζονεία, ο ετσιθελισμός  με συνοδοιπόρο την  ειρωνεία… κάλπαζε.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τους υπεδείκνυαν το παράνομο και παράτυπο των μονομερών τους αποφάσεων.

Δεν είχε συνέλθει ούτε η ΜΕΠΕΥ, θεσμικό όργανο, στο οποίο συζητούνται όλα τα εργασιακά θέματα, ούτε το Συμβούλιο Παιδείας, όπου συζητούνται τα εκπαιδευτικά θέματα.

Η αλαζονεία του Υ.Π.Π. (Αυτό το τρίτο Π., μήπως θα πρέπει να το παραλείπω;;;) όμως… συνεχίζεται!

«Αυτά που ξέρατε, πέρασαν! Ξεχάστε τα και ελάτε στο Διάλογο για τα παρακάτω. »

Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συσπειρώνονται! Όταν, δε, επιστρατεύτηκαν σύμβουλοι του υπουργού, όπως ο κ Σκαλιάς, πρώην πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ο οποίος γυρόφερνε τα κανάλια και απαξίωνε πρώην συναδέλφους του ή όταν πρόεδροι των οργανωμένων γονιών επιτάχθηκαν από το Υ.Π.Π., η συσπείρωση του εκπαιδευτικού κόσμου φτάνει στο κατακόρυφο!

Και τότε… γίναμε μάρτυρες ασύστολων ψεμάτων, ιδιαίτερα από τον ίδιο τον υπουργό και το περιβάλλον του. «Δεν ήλθαν στο διάλογο, Ήλθαν και έφυγαν, αφού, έγινε διάλογος, μα δεν κατάλαβαν καλά…….». Συνέχισαν, μάλιστα να καλούν στο διάλογο, που έγινε ή … δεν έγινε, χωρίς όμως να αίρουν τα απαράδεκτα μέτρα, που πάρθηκαν μονομερώς, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τις εκπ/κές οργανώσεις ως αδιάλλακτες. Παράλληλα, ενημέρωναν την ΕΕΥ και τα  Επαρχιακά Γραφεία να  προχωρήσουν στη στελέχωση, με τις νέες ρυθμίσεις!!!

Στην πρώτη γραμμή και ο Αρχιεπίσκοπος. Έπρεπε να επιστρατευτεί!!!

Χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις απαιτήσεις των εκπ/κών οργανώσεων. Μακαριότατε, το υπουργείο προέβη σε απαράδεκτες απαιτήσεις και όχι οι εκπ/κοί.

Είπε, ακόμη, ότι: «Άλλες θα έπρεπε να ήταν οι προτεραιότητες τους και όχι ο κοντόφθαλμος συνδικαλισμός».

Μακαριότατε, δηλώνουμε, απερίφραστα ότι δική μας προτεραιότητα είναι το Δημόσιο Σχολείο. Εσάς, ποιες είναι; Ιδιαίτερα, αυτές τις μέρες; Όσο για τους Εκκλησιασμούς και τις Εθνικές επετείους δεν είπαμε εμείς ότι πρόκειται για σπατάλη χρόνου. Ο υπουργός το είπε και γι αυτό παίρνει πίσω, όλες αυτές τις εξωδιδακτικές περιόδους, συν άλλες πολλές, δια της πλαγίας οδού.

Προσωπική μου άποψη: Να πηγαίνουμε Σχολείο σε όλες τις θρησκευτικές Επετείους, κύρια στην ονομαστική σας εορτή ( αυτό κι αν θα αποτελέσει μέγα θέμα!!!)

Συμπερασματικά, Μακαριότατε, αλλού έπρεπε να στραφεί το «πατρικό» κάλεσμα και όχι σε μας.

Ειπώθηκαν, όμως και άλλες αναλήθειες, κύριε υπουργέ, όπως:

-   Οι συνδικαλιστές, ως υπεύθυνοι τμημάτων, δημιουργούν πρόβλημα στην επικοινωνία τους με τους μαθητές, αφού απουσιάζουν κάποιες μέρες από τα σχολεία.

Κύριε υπουργέ, έπρεπε να γνωρίζετε ότι, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν πλήρες ωράριο στο σχολείο δεν αναλαμβάνουν Υπεύθυνοι Τμήματος.

-  Ήρθαν, κτύπησαν τα χέρια τους στο τραπέζι και σηκώθηκαν και έφυγαν

Μα, κύριε υπουργέ, στο χρονικό διάστημα των 30 λεπτών, χτύπησαν και τα χέρια τους στο τραπέζι; Τηλεγραφικά τους τα είπατε; Και αν, όντως,  τους επιδώσατε τηλεγράφημα, τότε καλώς έπραξαν!

Υπουργός προς Δημοσιογράφο: - Το ξέρετε ότι παίρνουν δύο(2) περιόδους για να ανοίγουν τη Βιβλιοθήκη, ενώ όλα τα σχολεία έχουν Βιβλιοθηκονόμο;

Αλήθεια, έχουν διοριστεί Βιβλιοθηκονόμοι στα σχολεία και εμείς το αγνοούμε; Κύριε υπουργέ, οι υπεύθυνοι Βιβλιοθήκης δεν απαλλάσσονται δύο(2), αλλά μία(1) περίοδο. Και όχι για να ανοίγουν Βιβλιοθήκες, των οποίων τα κονδύλια εμπλουτισμού έχουν μειωθεί δραματικά. Από την Εφαρμογή του Ενιαίου Λυκείου, 2001, η Βιβλιοθήκη αποτελεί ολόκληρη Δράση. Γίνονται εκδηλώσεις, συναντήσεις με λογοτέχνες, εκθέσεις βιβλίων, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαγωνισμοί φιλαναγνωσίας…

Υπουργός προς δημοσιογράφο έτερου καναλιού: - Το ξέρετε ότι παίρνουν ώρες για Εκδηλώσεις και Θέατρο;

Κύριε υπουργέ, το Θέατρο και οι Εκδηλώσεις, για τα οποία καταφέρεστε τόσο απαξιωτικά, είναι όλα αυτά, που συνθέτουν τη σχολική ζωή. Δημιουργούν πολιτισμική και όχι μόνο κουλτούρα, καλλιεργούν ήθος, γίνονται φορείς ιστορικής μνήμης και παράδοσης. Στην αρχαία Ελλάδα, είχαν θεσπίσει τα θεωρικά. Η δε Μουσική ήταν ταυτισμένη με τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Μουσική ποίει και εργάζου…

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018: Η μεγάλη κινητοποίηση!

Και τα μεγάλα ψέματα!!!

Οι πόρτες του υπουργείου διπλοκλειδωμένες! Οι αλυσίδες θύμιζαν φρούριο απόρθητο!

 «Εμείς τους περιμέναμε. Δώσαμε οδηγίες στους αστυνομικούς να ανοίξουν τα κάγκελα και να ανέβει αντιπροσωπεία»

Γ. Σκαλιάς σε τηλεοπτικό κανάλι: «Αφού είχαν το τηλέφωνό μου, γιατί δεν με πήραν, για να κατέβω εγώ να το παραλάβω;»

Ο δε υπουργός ανέβασε ανακοίνωση στο Twitter: Είμαι πάνω. Ελάτε αν θέλετε.

Ο υποφαινόμενος ήταν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας.

Κανένας δεν θα κατέβει για να παραλάβει το Ψήφισμα, παρά τα κελεύσματα των εκπ/κών οργανώσεων, που απευθύνονταν στον επικεφαλής του αστυνομικού σώματος, που φρουρούσαν τον χώρο, για να μην εισβάλουν οι… τραμπούκοι εκπ/κοί.

Μετά από όλα αυτά αποδεχτήκατε να πιείτε καφέ στα Γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ.

Κύριε υπουργέ, και ο καφές σερβίρεται σε καθαρό τραπέζι!

Πήγατε στη συνάντηση. Αντί, όμως για διάλογο, εμμένατε, πεισματικά, στις θέσεις σας. Και μάλιστα θέσατε και άλλες απαιτήσεις. Επαναλάβατε, για ακόμη μια φορά, ότι τίποτα δεν συζητάτε από τα προηγούμενα. Είναι τετελεσμένα και έχουν δρομολογηθεί.

Και διερωτώμαι: Γιατί πήγατε; Πώς τον εννοείτε εσείς τον Διάλογο;

Εσείς, έχετε κάμει παντιέρα και πολιτική σας το: «Αποφασίζουμε και διατάζουμε»!!!

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος! Ούτε βήμα πίσω! Και αν προ ημερών ήμαστε 4000, πριν φύγει το καλοκαίρι θα ξανάρθουμε και θα είμαστε διπλάσιοι.

Γιατί, αυτό το καλοκαίρι δεν θα το χάσουμε, κύριε υπουργέ!

Εμείς θα υπερασπιστούμε το Δημόσιο Σχολείο με κάθε θυσία. Εσείς θα υπερασπιστείτε την ιδιωτική εκπαίδευση. Το έχει δηλώσει, ευθαρσώς και ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μας χωρίζει χάσμα!

Προτείνουμε τον παρατεταμένο αγώνα για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου. Για την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού και του Ανθρώπου, ως οντότητα.

Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και δράσης!

*Πρώην πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016