KESJULY18

2018-07-17 12:10:28
Μια επιβεβλημένη απάντηση σε γονιό…

Μια επιβεβλημένη απάντηση σε γονιό…


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΟΥΤΖΗ* 

Αγαπητέ γονιέ,
Επειδή βρέθηκες σε ένα κυκεώνα αντεγκλήσεων με νούμερα και γραφικά.
Επειδή τα τελευταία χρόνια είσαι πολύ ταλαιπωρημένος με τη δουλειά σου (ωράριο, μισθοδοσία, απαιτήσεις)
Επειδή η ανασφάλεια σε ζώνει από παντού.
Φοβάσαι μην αρρωστήσεις εσύ ή δικοί σου,
φοβάσαι μην απολυθείς,
φοβάσαι τις τράπεζες που απόμειναν και όσες άλλες κομπίνες σου ετοιμάζουν,
φοβάσαι την ανάπτυξη των τζογαδόρων
φοβάσαι τους πολιτικούς
φοβάσαι για το μέλλον των παιδιών σου
(οι φόβοι σου κι οι φόβοι μου στο ίδιο το τραπέζι)

ΝΑΙ, το δημόσιο σχολείο έχει προβλήματα. 

Αυτούς που μιλούν τώρα για διόρθωση όμως να τους προσέχεις. Αυτοί τα δημιούργησαν. Τη μόρφωση των εκπαιδευτικών, την επιμόρφωση, τα αναλυτικά προγράμματα, τα σχέδια αξιολογήσεων, ΑΥΤΟΙ τα σχεδίασαν. Και τα έκαναν πιάνοντας μισθούς και πολλαπλές συντάξεις που εσύ ούτε στα μεγάλα όνειρά σου δε θα τα δεις, ικανοποιώντας πρωτίστως, όχι το παιδί σου αλλά την οικονομική και θρησκευτική ελίτ του τόπου, πολιτικές ντιρεκτίβες ή προσωπικές ατζέντες. Νομίζεις το πλήρως αναπτυγμένο δίκτυο φροντιστηρίων στην Κύπρο προέκυψε τυχαία;;;; 
Έπρεπε όμως να ήσουν υποψιασμένος. Όταν σου φώναζα για να αγοράσουμε παραμύθια και παιχνίδια. Όταν σε παρακαλούσα να πληρώσεις τους διαδραστικούς πίνακες. Όταν πλήρωνες για τους προτζιέκτορες. Τα κλιματιστικά. Τις μικροφωνικές... Έπρεπε να ρωτήσεις το Υπουργείο. Μα πού παν τα λεφτά μου σαν φορολογούμενος πολίτης;;;; Όταν το παιδί σου έκανε μάθημα στη λυόμενη, γυμναστική στη χωράφα, όταν τα ταβάνια και οι τοίχοι λουβούσαν... Έπρεπε να διερωτηθείς. Όταν το αλλόγλωσσο έμπαινε στην Στ΄τάξη και του αναλογούσαν δύο περίοδοι τη βδομάδα ενίσχυση για να καλύψει την ύλη έξι χρόνων. Όταν το παιδί με ειδικές δυσκολίες είχε 20 ή 40 λεπτά την εβδομάδα για στήριξη . Όταν ο ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος κάλυπτε δύο επαρχίες!
Έπρεπε να φωνάξεις, να θυμώσεις.

Αυτοί που μιλούν τώρα δεν είναι ειλικρινείς. Τους είπαν κόψετε από την Παιδεία.
Μετράτε τους τα λεπτά, τα βήματα, τις αναπνοές. Μας ανέβασαν στα κολάνια της παραγωγής. Επιάσαν πήχες, αξαμώνουν μας. 

Το 1998 η Ουνέσκο μας εισηγήθηκε 9χρονη ενιαία εκπαίδευση. Όχι αποσπασματική μάθηση. Όχι αγεφύρωτα χάσματα. Τώρα ενωνόμαστε. Στη βάση "δεικτών" παραγωγής και αποτίμησης. Δος του αβέρτα εξετάσεις, τεστ, βαθμοί. Ακόμα λίγο θα μας πουν να βάζουμε BARCODE στο παιδί σου.

Πού πήγαν οι ώρες της Τέχνης, της Γυμναστικής, της Μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Γιατί εσκοτώσαμε τη λογοτεχνία μετατρέποντας τη σε "τεχνική του Λόγου"; Γιατί ειρωνεύκουνται το θέατρο; Ποιοι φωστήρες αφαιρέσαν τη Μυθολογία από το Δημοτικό; Εν ιδέες του Αρχιεπίσκοπου; Πόσες ώρες κάμνουμε θρησκευτικά, εκκλησιασμούς, προσευχές, προσκυνήματα σε βάρος της επιστήμης; Ο Δαρβίνος γιατί ΤΩΡΑ εμπήκε στην ύλη; Γιατί το μωρό σου εν φορτωμένο με τόσο ΓΟΜΑΡΙ Ύλης που εν το σώνει; Γιατί τα διαλείμματα του εν το κανούν ούτε να φάει;
Τα άχρηστα λογισμικά των εκατομμυρίων που ετοίμασαν οι αποσπασμένοι στα ινστιτούτα και στα υπουργεία ποιου ιδέα ήταν; Δεν είναι διασπάθιση δημοσίου χρήματος κύριε ελεγκτή; Το ενιαίο ολοήμερο όπως εισήχθηκε και το προαιρετικό που ψυχομαχούν ποιοι το σχεδιάσαν; Οι εκπαιδευτικοί;;;;
Δεν είναι διασπάθιση δημοσίου χρήματος;

Επακετάραν τους εκπαιδευτικούς σε ομάδες: αντικαταστάτες, αορίστου χρόνου, διορίσιμοι, αποτυχημένοι, συμβασιούχοι...για να τους κρατούν χωρισμένους τζιαι stand by. Hunger games! Έξυπνο!

Εμείς είμαστε απλοί στρατιώτες.

Στο γραφείο μου εχω κλιματιστικό.
Πολλές φορές εν το ανάβω. Γιατί;; Γιατί αντρέπουμαι. Που τους άλλους δασκάλους...
Που τα μωρά...

Αγαπητέ ταλαιπωρημένε γονιέ,
Πιάνουν μια ώρα από τη δασκάλα της Πρώτης με τις οποίες κάμνει θαύματα για τον αλφαβητισμό των μωρών σου, τζιαι αφήνουν ένα στρατό αποσπασμένους σε υπουργεία και αρχιεπισκοπές να τους δουλεύκουν. Έτσι γίνονται ξέρεις οι ορθολογισμοί!

Οφείλεις να σταθείς στο ύψος σου και να υποστηρίξεις το δημόσιο σχολείο. Την ποιοτική κι όχι ποσοτική αναβάθμισή του. Είναι κοινωνικό αγαθό. Το δικαιούσαι. Το δικαιούνται πρώτα από όλα τα παιδιά σου. Δεν είσαι επαίτης. Αν δεν μπορούν να στο προσφέρουν, όπως συμβαίνει και με τη δημόσια υγεία, να κλείσουν το κατάστημα της κυβέρνησης. Ή να την ιδιωτικοποιήσουμε. Όταν μιλάνε για ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι εσένα που έχουν υπόψιν.

Γι΄ αυτούς τα μωρά σου είναι απλά νούμερα!
6308 ευρώ ο μαθητής του Δημοτικού.
9777 ο μαθητής της Μεσης.
(#Όχι #Σύμβουλος#Μάχιμη #εκπαιδευτικός)

*Ph.D στα παιδαγωγικά

Διευθύντρια Δημοτικής Εκπαίδευσης

Μέλος του Δ.Σ. της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

YIOULAPITSIALI
Wed July 18, 2018, 23:49:26
Πολύ σωστά αυτά που γράφεις αλλά να συμπληρώσω ... κι εσύ εκπαιδευτικέ πού είσουν να επαναστατήσει να φωνάξεις για όλα αυτά που αναφέρεις ? Που είσουν να βγεις στους δρόμους για τις ελλείψεις και τους λάθος σχεδιασμούς ? Δεν έκανες πλάτες με την σιωπή σου στην κατρακύλα της εκπαιδευσης? Δεν είσαι συνένοχος που με ανοχή ανεχόσουν την ανεπάρκεια του εργοδότη σου να στηρίξει τους μαθητές σου? Την αδυναμία του να διώξει τους ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς που προσβάλλουν τηνπροσπάθεια σου?

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Wed July 18, 2018, 15:16:16
"Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα".
Μόνο όταν αρχίσει από το Σεπτέμβρη (κλειστά σχολεία)να δίνει έξτρα λεφτά σε ιδιωτικά σχολεία για τη φύλαξη των παιδιών του, τότε θα καταλάβει την αξία της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και θα συμπορευθεί με τις εμπεριστατωμένες απαιτήσεις των εκπαιδευτικών.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016